Тачи: Вучић је био конструктиван у Бриселу, немам фаворита међу председничким кандидатима...

Тачи: Вучић је био конструктиван у Бриселу, немам фаворита међу председничким кандидатима у Србији

ЈОШ НИСМО ОДЛУЧИЛИ О ОДРЖАВАЊУ ИЗБОРА ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ НА КОСОВУ

ПОДЕЛИ

ПРЕДСЕДНИК Косова Хашим Тачи изјавио је вечерас да још није одлучено о одржавању српских председничких избора на Косову и додао да ће се приликом одлучивања поштовати воља Срба али и закони Косова.

„Ми ћемо се одговорно понашати у том погледу. Разумемо вољу грађана за двојно држављанство. У исто време ћемо поштовати Устав и наше законе. Поштујемо и вољу грађана Косова српске националности, али ћемо донети одлуке у право време и у складу са околностима“, рекао је Тачи за емисију „Слободно српски“.

Тачи је казао да нема свог фаворита међу кандидатима за председника Србије, рекавши да то зависи од воље грађана Србије. На питање да ли ће бити добро ако Александар Вучић постане председник Србије, Тачи је казао да је Вучић као премијер био конструктиван.

„Био је конструктиван током дијалога, а да ли ће бити добар председник или не и ко ће бити председник то зависи од воље грађана Србије. Ја немам баш лако искуство у вези са дијалогом у Бриселу и са Вучићем и са Дачићем, али истовремено оцењујем и конструктивност коју су имали у одређеним тренуцима за постизање споразума од заједничког интереса“, навео је Тачи.

Он је казао да досадашњи дијалог у Бриселу није био такмичење између Албанаца и Срба, већ да је то био заједнички разговор о бољем животу за све људе на Косову, и да су Срби на Косову тиме много добили.

„Добили су интеграцију, удаљили су се од барикада, удаљили су се од непријатељстава, од мржње, од манипулације, удаљили се од организованог криминала. Ушли су у институције, добили су своје легитимне лидере, добили су демократију уместо анархије и манипулације, добили су европски дух“, казао је Тачи.

Председник Косова изјавио је и да ће Косово добити своју војску уз партнерство са међународним фактором и позвао представнике Српске листе да се врате у косовске институције и учествују у формирању Заједнице српских општина.

Тачи је рекао да странци нису против трансформације Косовских безбедносних снага (KBS) у Оружане снаге Косова.

„Само има разлике око тога да ли то треба да се уради путем амандмана на Устав или путем закона. И странци и ја се слажемо да се то обави преко уставних амандмана. Треба више да се ради са Србима да се врате у косовску скупштину да би и они гласали, али ако се они не врате, наравно, онда ће се ићи путем закона. Наглашавам још једном, имаћемо и војску, и партнерство са међународним фактором“, рекао је Тачи.

БЕТА

1 КОМЕНТАР

Цитирај