Линта: Неприхватљиво константно хапшење крајишких Срба

Линта: Неприхватљиво константно хапшење крајишких Срба

ПОДЕЛИ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је, поводом хапшења пензионисаног капетана бојног брода бивше ЈНА Чедомира Боројевића, да је крајње време да Влада Србије пошаље Загребу јасну поруку да је неприхватљиво константно хапшење крајишких Срба путем хрватских потерница.

„Потребно је да се отвори дијалог између две стране с циљем да постигне договор о кажњавању свих одговорних за ратне злочине без обзира на националну припадност“, наводи се у саопштењу.

Такође, Миодраг Линта тражи да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно почне да расписује међународне потернице против припадника хрватске војске и полиције који су наредили или извршили бројне ратне злочине против Срба.

Боројевић је ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Црне Горе због наводног напада ЈНА на Шибеник септембра 1991. године.

То хапшење Линта сматра доказом да актуелна хрватска власт наставља да води антисрпску политику Фрање Туђмана.

„Биро Интерпола у Загребу, на захтев хрватских судова, у последњих неколико година на месечном нивоу расписује међународне потернице за крајишким Србима за наводне ратне злочине. У највећем броју случајева не постоје никакви докази за ратне злочине, али Хрватској није циљ утврђивање истине, већ је на делу принцип колективног кажњавања Крајишника“, истакао је Линта.

Извор: Танјуг

Цитирај