„У ПАРОВЕ, БАТО!“: Мирољуб Петровић добио тезгу у ријалитију!

„У ПАРОВЕ, БАТО!“: Мирољуб Петровић добио тезгу у ријалитију!

ПОДЕЛИ

Блуд, разврат, туче, шокантне изјаве и даље се сервирају гледаоцима ријалитија у режији самопрозваних звезда. Њима се у суботу придружио и Мирољуб Петровић, контроверзни доктор наука познат по реченици “Под мач бато”, који је био гост “Парова”. Социолози оштро критикују овај корак, истичући да људи који шире опасне идеје не смеју да добију простор у медијима.

Петровић који не престаје да шокира јавност својим контроверзним изјавама, који шири опасне идеје – позива родитеље да не вакцинишу децу, да их не воде у школе, против дилера дроге предлаже бруталне мере обрачуна – клање и каменовање, своје идеје са Јутјуб преселио се на телевизију – у ријалити.

Социолози упозоравају да његова, али и појава сличних екстремних Јутјуб „звезда“ не би требало да добија публицитет, као и да се термини на телевизијама са националним фреквенцијама никако не би смели препустити оваквим „ликовима“.

На жалост, а на шта указује и социолог Далибор Петровић, садржаји са интернета се све чешће преносе на традиционалне медије.

– Познато је да је садржај са интернета сумњив и непоуздан. Међутим, такав, опасан, садржај добија верификацију када се пребаци на телевизију и када се о томе пише и прича. Ја као социолог покушавам да разумем појаву тих “јутјуб звезда”, али сам у најмању руку разочаран људима који данас доминирају у медијском простору, а поготову „новим звездама“ који заврше у “Паровима” – прича социолог.

Ипак, како каже, звезде ствара друштво.

– Данас је заправо дискутабилно шта су то звезде. Kакве су звезде говори уствари какво је друштво у којем живимо, а оно је друштво медија, екстрема, скандала и брзине. Не трпи детаље, анализирање, а у таквом случају није чудно да испливавају људи који дају изјаве на ивици скандала и екстрема – наглашава он.

Његов колега, Драган Kоковић, истиче да је сада све стало у “медијски кабл”.

– Ја нисам за цензуру, али пласирају се многе ствари за које бих ја рекао да су “ђубре”, а оне долазе до људи који немају изграђен систем вредности, или им се тек развија. Тако људи помишљају да могу да стекну популарност лако – наглашава Kоковић.

Он додаје да млади људи доста верују медијима.

– Зато људи који улазе у ријалитије, који добијају медијски простор на телевизијама са националном фреквенцијом, уопште не треба да имају публицитет. Њиховом појавом и изјавама ствара се лажна слика, која врло често код младих људи може да доживи рецепцију – закључује он.

Последњи трзаји ријалитија

С друге стране, социолог Далибор Петровић сматра да ријалитији у Србији доживљавају последње трзаје.

– Мислим да је ријалити као формат у драстичном опадању, што је по мени добро. Поједине телевизије сада користе његове последње трзаје за јефтину продукцију – каже он.

Додаје да последња истраживања у која је он имао увид показују да гледање тих емисија опада, што како објашњава показује да ми као грађани имамо неку врсту границе толеранције.

– То значи да ми више не можемо да прихватимо највулгарније садржаје, долази до презасићења, такви програми су нас исцрпели – закључује он.

 

 

Блиц

Цитирај