Научници открили до сада непознату функцију плућа

Научници открили до сада непознату функцију плућа

ПОДЕЛИ

Нова студија поново је показала колико у ствари још увек не познајемо начин на који организам функционише

Група научника са Сан Франциско Универзитета у Kалифорнији (УЦСФ) открила је да плућа мишева имају скривену особину, односно да помажу у стварању крви. Због велике сличности између људског и мишјег респираторног система, истраживачи са УЦСФ сматрају да постоји велика вероватноћа да ће будућа истраживања пронаћи исте скривене функције овог органа и код људи.

У студији објављеној у часопису „Натуре“, наводи се како плућа производе чак више од половине тромбоцита. Дакле не само да нам плућа омогућавају да дишемо, она су нам такође кључна како би наш кардиоваскуларни систем радио пуним капацитетом.

Осим тога, научници су идентификовали матичне ћелије које се трансформишу у крвна зрнца.

Kако се мислило да је коштана срж примарни извор таквих матичних ћелија, нова сазнања сугеришу како – уколико је коштана срж оштећена на било који начин – наша плућа могу да ускоче и колико толико надокнаде мањак.

„Ово откриће дефинитивно налаже сложенији поглед на плића. Она нису само респираторни орган већ и кључни партнер у формирању круцијалног аспекта крви“, рекао је професор медицине на УЦСФ Мар Луни у саопштењу.

 

 

Њузвик