Четири беле смрти

Четири беле смрти

ПОДЕЛИ

Пре многоооого година чуо сам причу о хало ефекту. Колико се сећам гласила је овако некако. Девојчица је вриснула будећи се, јер је на руци видела малог паука. Њена мајка је брисала прозор и окренула се да види зашто се дете продрало. Испала је кроз прозор и разбила га. Возач аутобуса је пролезећи том улицом био заслепљен рефлексијом сломљеног стакла. Возећи пун аутобус путника сударио се са цистерном, која се запалила. Високи пламен се дигао високо и видео га је пилот авиона, који се уплашио да је у том градићу погинула његова породица. Страх је изазвао срчани удар и он се срушио на нуклеарно постројење. Тако је мали паук изазвао нуклеарну катастрофу.

У 4 беле смрти не верујем. А и зашто бих, када је и у нашем веровању смрт црна, а не бела?
Со
Више пута писано о кухињској соли. Многи храбро тврде да храну не треба солити. Нису је солили ни наши стари. И нису. И умирали су од губитка електролита, недостатка јода. Можда се и може без соли. Али рећи да је то бела смрт је много неодговорно. Свака злоупотреба беле боје је опасна. Зачудо како баш лекари носе беле мантиле. Генерише слабу јонску силу и спречава раст многих микроорганизама. Саламурење меса је један од најстаријих видова конзервирања.

Шећер
Природна, хедонистичка супстанција. Нема доказаних смртоносних реакција на бели шећер (осим ако некоме не падне с велике висине џак на главу). Али зато има на жути шећер, агавин сируп и малтекс. Занимљиво, зар не? Проблем могу да буду тешки метали у кинеским производима или остаци глутена у малтексу. Или гвожђа од лоших и кородираних судова.

Брашно
Бело брашно није бела смрт, већ је било спас у условима када није постојала задовољавајућа технологија добијања здравог брашна. Удаљавањем мекиња удаљавао се већи део штетних гљивица (плесни) токсина, мишијег измета и сл. Удаљава се и фитинска киселина која поједе многе минерале из хране. Црно, интегрално и остала брашна могу да садрже афлатоксине, мишији измет и разне бактерије и гљивице. Болест ражане главице (гљивице која је лучила халуционогени алкалоид) је натерала људе да напусте раж која се лако контаминирала овом гљивицом. А брашно је било црно, интегрално. Ко га поједе постане му и живот црн.

Маст
Људи наравно нису имали уље у почетку. И како год мењали технологију масти, маст је била полазна сировина. Да је била бела смрт, човечанство се не би развило. Умрли би сви. Напротив. Маст је била чувар здравља, јер је месо уроњено у њу било заштићено од свих микроорганизама. О енергији коју носи и колико је она била важна не треба трошити посебно речи.
Злоупотреба је битна, а не боја

Ако се било у чему претерује организам страда. Није важно да ли је бело или црно. Али ако би неко рекао да је воће као здрава намирница извор смрти пар стотина људи годишње у Србији сви би се произвођачи воћа побунили. Наравно, јер ко би то довео у везу са ракијом и људима који се напију до бесвести, седну за волан и постану машина смрти.

Нема 4 беле смрти. Смрт је смрт, а боја је боја. Проблем и јесте настао у тренутку када су лекари побркали бабе и жабе. А тек хало ефекат шта може све да произведе!!!

Хемија око нас