Иван Ристић: Да ли клизимо ка новом Петом октобру

Иван Ристић: Да ли клизимо ка новом Петом октобру

Коме је данас нови пети откобар у интересу? Најпре делу либералних елита, који такав развој догађаја виде као једину сламку спаса од нарастајуће патриотске опције у Србији, али и нових међународним околности које им све већим протоком времена све мање иду на руку.

ПОДЕЛИ

Скромни резултати оваплоћени више у статистичким подацима а далеко мање у реалном животном стандарду грађана, подрили су почетно поверење у новоуспостављени постпетооктобарски поредак, док га је тотално уништило удворничко понашање постпетооктобарских елита према Западу. Иницијални резултати постигнути либерализацијом трговине и инвестицијама нису искоришћени као база за даљи развој и просперитет. Принцип „слаба Србија – јака Југославија“ еволуирао је у принцип „слаба Србија – стабилан Балкан“, што је од постмилошевићевских елита прихваћено као кључно политичко „вјерују“. Без обзира на најблаже речено проблематичну улогу овог историјског догађаја, пред наступајуће изборе не мали број људи призива нови пети октобар, док поједини кругови на њему неуморно раде.

АНТИЕСТАБЛИШМЕНТ И „НОВА ЕЛИТА“

Оно што су комунисти некада били, данас су тзв. антиестаблишмент партије. Окупљају оне који суштински не разумеју природу система, политике и континуитета, али преко њих изражавају протест против постојећег уређења и заговарају ново, на основама испражњеним од националне суштине, и вешто избегавајући одговоре на кључна питања. У томе се препознаје идеолошка истоветност и тоталитарни конструкт који се у либералним круговима брижљиво негује у Србији. Континуитет су одржале организације са јаким дестабилизационим потенцијалом, сличним методама рада и анархистичким портфолијом прекопираним са удаљених меридијана. Некада је то био Отпор, сада су то жуте патке, Други круг и њима сличне групе. Они који су приграбили право да одлучују ко је сендвичар или бот а ко не, и чија је основна дисциплина у животу подсмевање на друштвеним мрежама онима који и не могу и не умеју да им узврате, ударна су снага организација који оспоравају легитимитет институција система и призивају злокобне сценарије. Исти они који нису разумели да пад Берлинског зида не значи нужно слободу за све, данас не разумеју да ЕУ више никада неће бити оно што је била. Било да је облачила мајице са ликовима ратних злочинаца руку окрвављених Србима, или о сопственом народу говорила да је неписмен и заостао, самопроглашена елита је јединствена у једном – оспоравању легитимитета институција система и позивању на насилан сценарио.

Коме је данас нови пети откобар у интересу? Најпре делу либералних елита, који такав развој догађаја виде као једину сламку спаса од нарастајуће патриотске опције у Србији, али и нових међународним околности које им све већим протоком времена све мање иду на руку. Затим, у интересу је њиховим спонзорима из дела међународне заједнице, којима чак и кооперативан званични Београд није кооперативан у довољној мери и у складу са њиховом зацртаном агендом. На крају, у интересу је ретроградним про НАТО политичким снагама, јер нови пети октобар за њих значи голи опстанак на политичкој сцени.

ШТА НИСМО НАУЧИЛИ?

Из петог октобра и свих глобалистичких нуспојава које су уследиле нисмо научили да демократија и изградња институција никада не могу да дођу пре слободе и суверености. Нисмо научили да колико год повод за неке изливе незадовољства био оправдан, поједине организације, организоване и финансиране из иностранства, имају интерес да га искористе и по идентичном сценарију намећу решења која су им по вољи. На крају, нисмо научили да је субјективна и острашћена подела на „пристојну и непристојну Србију“ друштвено конструисана, док се права подела на оне којима је српски интерес испред страног и оне друге, занемарује и потискује из јавног дискурса са јасно дефинисаном сврхом.

Ипак, догодила се једна колосална промена. По први пут је могуће говорити о многобројним негативним странама самог петог октобра и потоњих инсталираних номенклатура без страха од јавног жигосања и осуде. То је добар почетак у смеру мењања свести према патриотском становишту, и то је највредније наслеђе које једна генерација као штафету може да преда другој. Јер зграде, мостови и аутопутеви се изграде, животни стандард се побољша, али урушена национална самосвест и понос једне генерације захтевају надљудске напоре низа наредних, како би се све вратило у пређашње стање.

Иван РИСТИЋ

3 КОМЕНТАРИ

 1. Уверење прозападних трабанта о својој изабраности и супериорности резултат је рада њихових господара, идентичног за све колоније:
  1) изабрати људе слабијег карактера, лење, несвршене студенте, неостварене ни у чему, притом лакоме на власт, уважавање и луксуз,
  2) подучити их да су елита, изабрани, божански сој,
  3) гурнути их у криминал и кршење устава – колико да се замере народу и закону.
  Онда је логично да почињу да мрзе и презиру народ, а да их господар има у шаци.

 2. Nocas sam sanjao CRNOG…ali stvarno.
  DOSLO MI IZ DUPETA U GLAVU!
  Valjda pod pritiskom price o BELOM.pujavi mi se kontralik-CRNI.
  Mnogi su Vucica napadali da je NEKOMPETENTAN,NESTRUCAN,NEZREO,PREVRTLJIV,LAZLJIV,DA JE „SIGURNA KUCA “ MAFIJE SVIH BOJA…
  I u pravu su,MAFIJA IMA SVOG „CRNOG“…virtuelni lik…VIRTUELNI DEMOKRATA,EVROPEJAC,SPASILAC…
  On I ne treba da poseduje neke kvalitete…ON JE BANDAN DRUGIMA…
  Ovaj VIRTUELNI VUCIC,skraceno -CRNI,bacio je u smece VUCICA „PATRIOTU“…I PONUDIO SE DA „BUDE IZABRAN“,OD SVIH ONIH KOJI SAMO SEBE GLEDAJU I ZA KOJE JE SRBIJA,RAVNA NULI ILI JOS GORE…SRBIJA I NJENI GRADJANI IM SE GADE.
  I sada,imamo BELOG,koji je lazni DOBROCINITELJ I imamo CRNOG,koji je lazni DOBROCINITELJ.
  Izvoli narode,imate dva virtuelna lika,ostali su nebitini…I izaberite.
  Ni BELI,ni CRNI,ne postoje,ali,POSTOJE NJIHOVI SLEDBENICI,POSTOJE „DOBRE NAMERE“…
  (da se ne ponovi „put do pakla,poplocan je dobrim namerama“)
  JEDNI SU IZA BELOG…IDEALISTI,ILUZIONISTI,NADAOCI BOLJEM,SVAKAKO OJADJENI,OBESPRAVLJENI,ZELJNI SVOJE ZEMLJE,ZELJNI SVEGA,ILI MALO TOGA…
  DRUGI,IZA CRNOG…OTIMACI,AUTOKRATE,BIROKRATE,VELEPREVARANTI,DOKAZANE UBICE NASIH PRAVA,PSECANJA I NADANJA…
  Ne znamo kako ce nam biti ako pobedi BELI,ali ZNAMO KAKO NAM JE I KAKO CE NAM TEK BITI ,AKO POBEDI CRNI.

Comments are closed.