Робне резерве продају вишкове

Робне резерве продају вишкове

Купцима нуде свиње, јунад, јетрене паштете, пшенично брашно али и вино ускладиштено 1995. године

ПОДЕЛИ

Републичка дирекција за робне резерве огласила је продају великих количине товљеника и јунади, а из залиха месне индустрије тржишту понуђено је чак 30 тона јетрених паштета и 50 тона месног нареска. Траже се купци и за три милиона килограма брашна (Т-500) из државног млина и силоса у Новом Пазару, а на продају је стављено и 224.000 литара вина.

Зорица Анђелковић, директорка Дирекције републичких робних резерви, објашњава да је реч о редовној годишњој продаји вишкова робе због обнављања залиха или због тога што им те количине више нису потребне.

– Ово радимо сваке године, није реч о роби којој истиче рок. Стриктно водимо рачуна да се роба на време занавља. На овај начин Робне резерве остварују приход и враћају новац у буџет – каже наша саговорница. Према тексту огласа, понуда практично траје до коначне продаје, али агроекономски аналитичари тврде да ће држава тешко наћи купце за робу коју нуди. Анђелковић објашњава да Робне резерве продају робу по тржишним ценама и да немају могућност да дају рабате и попусте као остали произвођачи. Да ли ће и када роба бити продата зависи од понуде и тражње и њихове конкурентности у том тренутку.

– Постоји неколико периода у години када смо конкурентни и када имамо купце. Прошле године смо по тржишним ценама продали товне свиње у вредности од 150 милиона динара. Тако смо велику количину новца вратили у буџет – истиче наша саговорница.

Портал „Агросервис” поводом оглашавања ове продаје поставио је питање „ко је и због чега навео Робне резерве да формирају и лагер вина” одакле се сада купцима нуди 224.000 литара овог пића у ринфузу. У огласу се наводи да су складишта Дирекције за квалитетно нефлаширано вино: „Вино Жупа”, „Александровац”, „Навип”, „Добановци” и „Технопродукт”, „Велика Дренова”.

– Овај лагер је формиран 1995. године. Држава је тада откупљивала грожђе како би помогла произвођачима. То су залихе из тог периода. Чак ни оно није у истеку рока, квалитетно је и налази се у предузећу „Вино Жупа”. Они су већ купили део количина, а ове године намеравају да откупе и остатак. Тако ћемо се ослободити тих залиха – каже Зорица Анђелковић.

Две године затвора за проневеру из робних резерви

Специјални суд у Београду осудио је 30. марта Јовицу Николића на две године затвора јер је као одговорно лице злоупотребама оштетио Републичку дирекцију за робне резерве. Истом пресудом, Николић је обавезан да Дирекцији за робне резерве исплати 364,6 милиона динара, у року од 15 дана од дана правоснажности пресуде, под претњом принудног извршења, саопштено је из суда.

Против ове пресуде Николић и тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Николић је био ухапшен у децембру 2014. године због сумње да је присвојио око 11.700 тона меркантилног кукуруза и око 6.400 тона меркантилне пшенице, коју им је Дирекција за робне резерве поверила на складиштење. Вредност тих житарица процењује се на око 365 милиона динара.

Танјуг

1 КОМЕНТАР

Comments are closed.