Томислав Кресовић: Србији потребна нова опозиција?

Томислав Кресовић: Србији потребна нова опозиција?

ПОДЕЛИ

Опозиција „у чабру“

Народ има своју изреку у неуспеху и каже да је неко „ издувао у чабру“. Значење је за особу или друштво која није успела да испуни циљ. Чабар је стара посуда за преношење сира. Овај појам може да се употреби за опозицију која је „сама себе“ појела односно разочарала грађане Србије. Водеће опозиционе партије попут ДС, СДС, ЛДП или СРС, доживеле су пораз политике, вођства и поверења. На политичкој сцени Србије од опозиционих и политичара који су били на власти су лидери ДС, Шутановац, СДС Борис Тадић, ЛДП Чедомр Јовановић, Ненад Чанак ЛСВ и СРС др Војислав Шешељ. Сви они су сада велики политички губитници или полако нестају са јавне сцене. Лидери ДС и СДС Шутановац и Борис Тадић нису били у председничким кампањама већ су „из сенке“ дали подршку „независним“ попут Александра Јанковића са освојених 16 одсто гласова или Вука Јеремића са мање од шест одсто гласова или СРС која је испод цензуса од пет одсто гласова.

Антиполитика Љубише Прелетачевића

Неспособност странака које су некада биле власт да у председничку кампању истакну своје кандидате странака, већ дају подршку „независним“ је крах политичког концепта ДОС-а из 2000 године. Део политичке олигархије ДОС-а се интересно преселио у СНС и СПС која је преко Александра Вучића остварила уверљиву победу на председничким изборима. Посебно упозорење за опозицију поред „независних“ преко којих су функционисале опозиционе партије је и „феномен Љубиша Прелетачевић“ који је деловао као јунак из серије „Циркус Монти Пајтон“ и који је добио скоро десет одсто бирачког тела пре свега младих и оних апстинената који нису желели да дају глас ни владајућим ни опозиционим партијама. Тако је формиран нови облик „антиполитике“ кроз сатиричне јавне ликове који упозоравају на деградацију демократије, политичких партија и избора. Сви ови нови политички трендови биће још више заступљени у Србији преко друштвених мрежа, и тако ће се обликовати „дигитална демократија“ односно формирање локалних или „ад хок“ политичких и јавних интересних које ће се борити за део политичке сцене, кроз криитку садашње политике и форсирање концепта „антиполитике“ јавног отпора

Опозција се прикрива „независним канидатима“?

Александар Вучић је победио на политици јавности и медијског обликовања уз јак политички маркетинг. Опозиција сем опште критике није понудила озбиљну политику тако да је и збирни резултат Александра Јанковића и Вука Јеремића колико год је поражавајући показатељ улива неку малу наду да су на опозиционој политичкој сцени нужне промене личности, политика и политичких генерација. Политика из 2000. или 2008. године више није „актуелна“, а још мање Шешељева реторика и концепција из погубних деведсетих година прошлог века. Србија очекује неку нову опозицију нових идеја и политичког организовања. Садашња одлази у „политичку пензију“. Све су присутније нове форме јавних кампања преко друштвених мрежа, перформанс стратегија без велике реторике уз сценске ефекте политичког позоришта. Доминантна победа Александра Вучића у свим већим градовима Србије која је припадала партијама бившег ДОС или некадашње ДС показује да су оне изневериле бираче и да је „чврста рука“ Александра Вучића психолошка „гаранција“ да Србија неће ићи у „суноврат“. Политика је ипак вештина варања и обмане-, грађани се могу не више од два пута преварити. Онда долазе „казне“ и губитак власти. Менталитет бирача у Србији је да се приклањају моћнима и „чврстој руци“ али је кажњавала са „црном“ и „белом“ руком кроз своју политичку историју.

Томислав Кресовић

8 КОМЕНТАРИ

 1. Kresovicu,ne bih da ti objasnjavam ko je PROTIVSISTEMA,da li je to Beli,kako kaze Vucic,ili je to Vucic,KOJI JE SISTEM ANULIRAO…NEMA GA…osim,ako ne mislis da je ovo sto zivimo,SISTEM?
  PUSTI TO KRESOVICU,DZABA JE (TEBI) PRICATI…
  Nego,AJDE MI SE PRIDRUZI NA ULICI…
  NAPRAVICEMO KOPIJU NAJBOLJEG TRANSPARENTA OD DANAS…
  I ZAJEDNO,TI I JA,SA ILI BEZ PISTALJKI,KRECEMO U SETNJU…
  Na transparentu (koji ce mo ti I ja Kresovicu da nosimo),pise:
  ANDREJ JE BOLJI!

  • Majkl ,da li je ovo sto pise Kresovic tacno ili ne!Oni koji su upropastili Srbiju dali su sansu da apsolutno pobedi Vucic,i da se izbace poliitcki autsajderi. u predsednicku kampanju Zar ne

   • Pa zar Soros nije umro?
    Ako je ziv,mozda se I ja ogrebem malo…sta mislis?
    E moj Filipovicu,ako ti to stvarno mislis,sto mislis…onda me zaobidji,stvarno je besmisleno sa tobom caskati…
    Mislim…RAZUMEM TE.

 2. Србији не треба нова опозиција, јер та нова не би имала ништа ново да понуди. Србија сада може да бира између пропале ЕУ, која је 2015. године почела да шптампа 1,1 билион евра без покрића, и Русије, односно може да бира између Истока и Запада. Ова чињеница још увек није најбоље схваћена. Иначе, да су се на овим изборима појавили неки циркусанти, и мене изненађује, јер само Бог зна шта они хоће и нуде. И на крају, дискутабилно је да СРС нестаје са сцене, јер је она про-руска. Та политика има своју будућност и њено време долази. Међутим, на овим изборима Шешељ и Радикали су ушли полу-успавани, где се нису много трудили, очекујући веће резултате. Њихов политички маркетинг им је заказао, а то им није први пут.

 3. Najstariji list na Balkanu – POLITIKA – ukinuo mogucnost komentarisanja na sve clanke o Vucicu, izborima, protestima, ponovnom otvaranju Skupstine i tome slicno.

  Svi clanci o pticama, cenama jabuka i Adi Ciganliji ostaju otvoreni za komentare.

Comments are closed.