Томислав Кресовић: Александар Вучић и Немачки план за Балкан

Томислав Кресовић: Александар Вучић и Немачки план за Балкан

ПОДЕЛИ

Вучић рушио Југославију, па је сада „васкрсава“

Лидер СНС, председник владе Србије и новоизабрани председник Србије док је био „трећи човек“ СРС од 1992. године до 2008. године, залагао се за рушење бивше Југославије и стварање независне Србије. Као „јуришник“ лидера СРС др Војислава Шешеља, био је протагониста политике „велике Србије“. Александар Вучић од великог противника Запада, САД и ЕУ, као и НАТО, постаје „миљеник“ и један од обновитеља економског али и регионално-политичког простора бивше Југославије и Албаније у ширу царинску Унију. Тако је Лидер СНС „васкрсао“ Јосипа Броза Тита о коме је све најгоре говорио, а сада каже за амерички портал „Политико“ који није по вољи председнику САД Доналду Трампу, потребу обнове економског простора бивше Југославије. Кога је о томе Александар Вучић питао у Србији? Вучић о Титу каже: „Био је комунистички диктатор, али врло паметан човек. Бравар, можете ли замислити? Али веома паметан. Знао је како повезати људе… То је оно што нам треба. Повезати људе”

Заборавља председник владе Србије и новоизабрани председник Србије да је Титова Југославија настала на договору Стаљина и Черчила, масонерије и Коминтерне, али и политичке и војне позиције Тита на крају Другог светског рата и уништења грађанске Србије. Титова Југославија била је „тампон зона“ између Запада, НАТО и СССР и Источног блока. Бивша Југославија се распала у крви на велику штету Срба и Србије. Србија је жестоко платила распад Југославије не само грађанским ратовима у бившој Југославији, санкцијама, агресијом НАТО, већ и отимањем Косова од стране САД, НАТО и Албаније. Све те тешке драме Србије и српског народа биле су „политичке дивиденде“ опције коју је подржао Александар Вучић као министар у влади и „трећи човек“ Шешељевих радикала. Александар Вучић је био на барикадама рушења Југославије, а сада због међународних интереса, пре свега Немачке, жели стварање царинске уније држава бивше Југославије и Албаније. По оцени председника владе Србије и новог председника Србије, економско и тржишно повезивање држава бивше Југославије и Албаније би било корисно јер би то подигло привреде ових држава и оснажило регионалну сарадњу.

Припрема за Нови Берлински конгрес за Балкан

Тако је новоизабрани Председник Србије Александар Вучић у интервјуу америчком порталу „Политико“ рекао и позитивно се изразио да се „интегрише“ тржиште од 20 милиона људи, што је врло значајно, јер би могли да привуку много више инвеститора. Вучић каже: „Мислим да то и остали разумеју“. На питање да ли жели да створи нову Југославију, Вучић је казао да се ради о „старој Југославији плус Албанији“. То је политичка идеја без угрожавања суверенитета тих држава. Подићи ће наше економије. Нама је потребна стопа раста од 4 до 5 посто годишње, а не 3. То није довољно.“ Вучићев план Царинске уније који је предао пред председничке изборе није његов, већ је немачки план који увезује Балкан коридорима и Немачку дефинише као моћну државу “империјалног“ карактера, која би се простирала од Северног мора, Балтичког до Црног Мора и Јадранског. То је оживљавање модела “Drang nach Osten” и циљева које је имала Немачка у 20 веку на Балкану на штету Србије. Овај модел више је окренут развоју Хрватске и Албаније и њеним стратешким интересима, а Србија би била транзитна зона у неоколонијалном статусу. Модел Вучићеве “Југославије” плус Албанија је одговор да ће Србија бити у ЕУ у трећој зони утицаја са Албанијом и Црном Гором које ће вероватно пре ући у ЕУ него Србија. ЕУ сада тежи “ЈУ“ тржишту и Албаније, јер тако добија своју награду коју није успела да уновчи у оба светска рата. Немачка ће покушати да “пацификује” сукобе и неспоразуме држава бивше Југославије због својих геополитичких интереса.

Србија у “Новој Европи” и “Новом Балкану”

Тако рецимо између Србије и Хрватске “тиња” конфликт и патологија односа политике Загреба према Београду која је тежа него што је била у другом светском рату. Спорни су и односи Хрватске према БиХ и притисци низа фактора на опстанак Републике Српске. Косово је “отето” из Србије од стране САД, НАТО и ЕУ уз подршку Албаније. Сада је на делу перфидна монтажа “велике Албаније” са економским и другим “апетитима” према Србији, Македонији. Немачки интереси су уграђени у политику Албаније и Косова на штету Србије. Немачка види Србију као послушну и колонијалну државу одређених ресурса која треба да буде кооперативна у грађењу модела “Нове Европе“. Тај модел “Нове Европе“ на “Новом Балкану” значи доминација Немачке уз правила игре ЕУ, војне доктрине НАТО и избацивања или смањена утицаја Русије на Балкану. Управо таква Србија је потребна Немачкој и ЕУ у грађењу концепта економског простора бивше Југославије и Албаније. Косово више неће бити у том моделу битно за Србију. За овакву политику, премијер Србије и новоизабрани председник Србије Александар Вучић, мораће да тражи сагласност и став не само нове српске владе на коју ће имати јак утицај и парламента, већ и грађана Србије- можда на неком референдуму. Очигледно да Александра Вучић који је добио власт жели да буде и европска политичка фигура на Новом Берлинском конгресу 2018. године, када ће се обележити 140 година од Бизамарковог плана за Балкан и политике Милана Обреновића, окретања од Русије према Аустроугарској и Немачкој.

Томислав Кресовић

3 КОМЕНТАРИ

 1. Мораће Путин да уврће уши, каква Југославија са Албанијом, да ли је он при себи?

 2. Ne mrzim Vucica,prosto,zao mi ga je.
  Da nam ne nanosi zlo,pomogao bi mu.
  Ovako,moramo sebi pomoci.
  Od Vucica traziti boljitak,to je kao da od Klintona ocekujes pomoc.ON NIJE NAS,ON JE NJIHOV.
  Sa svih strana nas unistavaju,a ponajvise iz ZLOGLASNOG BEOGRADA.Tu se DRUGI PROGLASAVAJU NACIJOM I DRZAVOM A SRBI I SRBIJA SE SATIRE.VEKOVIMA.
  U kafanama se, DANAS,narucuju Lili Marlen,UZIVO,okupator se bas kurci .
  NIJE MI JASNO,STA JE CEPURIN RADIO UZ TRUBACE U KOD VUCICA?
  Sta to Rusi hoce da nam kazu?
  Umesto sa EU,Vucic nas „integrise“ sa balijama i arbanasima…
  Neko nekad rece „POZELECETE VI TURAKA,ALI TURAKA BITI NECE“.

Comments are closed.