Филхармонија – у новој сезони и Зубин Мехта

Филхармонија – у новој сезони и Зубин Мехта

ПОДЕЛИ

Београдска филхармонија представила је данас програм за концертну сезону 2017/18 под називом „Пет елемената”, а директор оркестара Иван Тасовац најавио је да ће у марту наредне године, у склопу своје опроштајне турнеје, у Београду наступити прослављени диригент Зубин Мехта.

„Мехта ће 18. марта поново наступити са Филхармонијом, а направићемо исти програм који је он у Београду дириговао пре 60 година”– рекао је Тасовац на конференцији за новинаре са новоименованим шефом-диригентом Габријелом Фелцом, на сцени у згради Филхармоније.

Према његовим речима, на програму ће бити Дебисијево „Поподне једног фауна”, Франкове „Симфинијске варијације за клавир и оркестар” и Берлиозова „Фантастична симфонија”, а солиста ће бити Алексадар Маџар.

Програм „Пет елемената” састоји се од 25 концерата распоређених у пет тематских циклуса: Земља, Ваздух, Ватра, Вода и тајанствени Пети елемент.

За сваки од њих ћемо свирати одличну музику, изјавио је Фелц.

Као шеф диригент, он је предочио да има малу личну традицију и да увек почиње Бетовеновом „Пасторалом” и Штраусовом „Алпском симфонијом”, па ће тако наступити први пут и са Београдском филхармонијом.

Фелц је рекао да програм оркестра у новој сезони оживљава суживот с природом и њеним елементима кроз велики репертоар.

Одговарајући на питања новинара о изградњи нове зграде, Тасовац је рекао да је дошао тренутак да на почетку 21. века Србија добије прву праву концертну дворану и да она није намењена само Филхармонији, већ и гостовањима других великих оркестара и ансамбала.

Мислим да наша публика заслужује дворану са акустиком и условима као свуда у свету, закључио је директор Београдске филхармоније и напоменуо да се тек тако може осетити брилијантност њиховог музицирања.

Према његовим речима, разлози су уметнички, историјски и, на крају, бројност публике, којом се поносе.

Тасовац је је најавио наставак дечјих концерата, којих ће у новој сезони бити 30.

После спектакуларног успеха „Путовања миша Мије”, решили смо да, због великог интересовања, концерт поновимо за предшколски узраст, казао је Тасовац.

У току је конкурс за најлепши састав „Шта је то филхармонија” који ће бити отворен до Дана Филхармоније 13. јула, а почетком идуће сазоне бити објављено 500 најбољих радова.

Посебан ангажман Фелц ће имати у образовању у оквиру Диригентског форума, а у пројекту едукације је и Филхадемија за професионално усавршавање најбољих студената музичких академија Србије и региона.

Данас је почела продаја улазница за наредну концертну сезону.

ФоНет