Успех српског песника на такмичењу у Италији

Успех српског песника на такмичењу у Италији

ПОДЕЛИ

Песник из Неготина Марко Станојевић, освојио је другу награду на Међународној песничкој манифестацији у Италији.

Манифестацију је организовао Вербумландиарт, чији је председник песникиња из Галатонеа Ређина Реста, а манифестација је под покровитељством професора Хафеса Хајдара,  италијанског кандидата Нобелове награде за ми. Ово је наставак претходне манифестације која је одржана у Лећеу у децембру 2016. године, када је Станојевић освојио прво место у категорији за најбољу видео поезију као представник Србије.

Овог пута манифестација ће бити одржана у Казерти, 22. априла, да би се „песнички караван“ из Италије „преселио“ у Србију, у Костолац где ће бити одржана манифестација lа Cатеnа dela Paceе – Костолац, 22. маја када ће бити и уручење награда.

Песма носи наслов Разговор. Станојевић, како каже, награду посвећује свом народу, земљи и језику на којем ствара.

Разговор

Да ли си икада седео под облаком меланхолије

и држао сузу на длану, осетио како патња љуби

горким уснама коре наранџе,

гледао како се тело ломи као иструлела грана

и пада на тло, губећи свој смисао?

Да ли си чуо тишину док плаче

мисао како се провлачи кроз крв

у хтењу да постане реч,

видео себе као сенку непостојаног

и уплашио се?

Да ли си стезао омчу страха,

гушио слободу голим мислима

да си недостојан њене лепршавости,

претварао се у песак и молио ветар

да дуне што јаче,

не би ли те однео још даље од себе?

Да ли си срећи закључао врата

и предао кључ тузи, успевши

да је насмејеш,

гледао како љубав умире?

Знаш?

Живот је свакодневни сусрет са смрћу

али ако на сваки састанак понесеш љубав

смрт ће почети да  се боји.


Марко Станојевић, рођен је 2 марта 1992. у Неготину. Прву збирку поезије „На ветру љубави и туге“ објавио је у септембру 2016. године, а рецнезент му је био академик Матија Бећковић. Остварио је сарадњу са  глумцима који су говорили његову поезију (Заступљен је у разним зборницима, електронским и штампаним, објавиљиван у Књижевним новинама УКС, на италијанском блогу за поезију и уметност Вербумландиарт. Награђиван је у земљи и иностранству. Заступљен је у интернационалној антологији „Градитељи мира уздигните се“ са песмом ПИСМО ЧОВЕКУ, са којом је освојио прво место у категорији за најбољу видео у поезију (Леће 2016.), награду му је уручио професор  Хафес Хајдар-италијански кандидат Нобелове награде за мир. О књизи „На ветру љубави и туге“ писали су: Милијан Деспотовић-књижевник и члан Матице српске, Славица Пејовић-књижевник, Владанка Цветковић-књижевник,  Проф. мр Наташа Кнежевић, Проф. мр Снежана Станојловић Алексић. Живи у Београду. Тренутно на специјалистичким струковним студијама на Медицинком факултету.