Томислав Кресовић: “Провокативна” посета сенатора САД Мекејна Србији

Томислав Кресовић: “Провокативна” посета сенатора САД Мекејна Србији

ПОДЕЛИ

“Шамари” Русији у Београду

Србију је посетио један од значајних протагониста бомбардовања Србије 1999. године и велики заговорник независности Косова Сенатор САД Џон Мекејн који је познат и као русофоб и који је и Председник Одбора за војна питања америчког Сената и сада је по задатку на Балканској турнеји. Посета контраверзног сенатора Џона Мекејна Србији и Председнику владе Александру Вучићу има свој мали пех симболичног карактера. Тако је председник владе Александар Вучић непажњом стао испред америчке заставе, а Мекејн испред заставе Републике Србије, па их је протокол упозорио на грешку… Сенатор Мекејн је политички противник председника САД Доналда Трампа, али је утицајан у републиканском политичком табору као милитантантни “јастреб” који је на челу војног лобија у Сенату САД. Сенатор Мекејн дошао је у Србију да са премијером Србије Александром Вучићем разговара о томе како су два светска рата почела у региону источне Европе и да на тај начин Србији упути одређену поруку и подршку Србије на путу ка ЕУ, али и да да буде на “правој страни” евроатлантизма. Мекејн је вешто охрабрио председника владе и будућег председника Србије Александра Вучића са речима, „Желим да честитам Александру Вучићу на победи на председничким изборима и радујем се што ћу да сарађујем с њим како бисмо унапредили и омогућили да Србија уђе у Европску унију, јер је Србија сила помирења у источној Европи.“ Председник владе Александар Вучић подсећа о чему је разговарао са сенатором Мекејном и каже: “Прво, то је одржавање мира и стабилности у региону. Друго, то су наши билатерални односи. Треће је учешће Србије у глобалним токовима и наши ставови о важним питањима у свету.“ Посета сенатора Мекејна Србији, који се залаже за “чврсту руку” према Русији у много чему је проблематична у часу великог заоштравања односа на релацији Москва, Вашингтон и НАТО и упућене су тешке речи на рачун Русије у Београду која има пријатељске и војно стратешке односе са Руском федерацијом. На овај начин шаље се порука притиска али и уцене властима у Србији да промене свој однос према политици Путинове власти.

Поруке антируске реторике сенатора Мекејна

Сенатор Мекејн који је некада у вијетнамском рату провео године у заробљеништву и “испирању мозга”, постао је противник Русије у време хладног рата све до данас. Мекејн каже: “Оптимистичан сам да ће временом сва важност интеграције Србије у ЕУ бити искристалисана, али сам забринут због руског понашања у региону и покушајем да се свргне власт у суседној Црној Гори“, нагласио је Мекејн и додао да је јасна умешаност Русије и у сукобима у Сирији. „Надам се да ће овакво понашање Сирије престати и јасно је до тога дошло у сарадњи са Русијом.“ Сенатор Меклејн ово каже у Србији пред Александром Вучићем, чиме је озбиљно повредио и понизио односе Србије и Русије на Балкану. САД желе да Русија буде неутралисана са Балкана и ове речи делују као “шамар” властима у Београду с ким су у пријатељству и сарадњи. Мекејн у духу ратног хушкача и милитаристе каже: “Верујем да су Руси знали о хемијском оружју у Сирији и авиони руских снага су користили прецизно вођене авионе који су гађали болнице. САД ће првенствено указати Русима да је таква врста ратних злочина неприхватљива. Ми ћемо обучити оне који се боре против сиријског председника Башара ел Асада. Најпре треба забранити Русима да лете са подручја са којих су изведени ти напади, а затим је потребно одржати мировне преговоре да Асад и Путин схвате да не могу да победе на овом ратишту“, закључио је Мекејн. Овде сенатор Мекејн јавно из Београда пред Александром Вучићем прети Русији, Председнику Сирије Асаду и тиме Србију увлачи у “прљаве игре” и понижење.

Сенатор Мекејн је за Независно Косово и Војску Косова!

Сенатор Мекејн је активни лобиста за независно Косово дуже од 20 година, али је и за “велику Албанију”, и залаже се за стварање Војске Косова. Све оно што је против интереса Србије и Русије на Балкану. Председник владе Александар Вучић каже: „Разговарали смо о томе да ћемо много и времена и снаге уложити у очување мира, о нашим напорима да се што пре настави дијалог у Бриселу, као и о изградњи односа са Црном Гором, Македонијом, Албанијом на најбољи могући начин.“ Учтиво али и снисходљво у часу великих одлука о глобалном миру и односима Русије и САД премијер Вучић каже: „Хвала Мекејну на посети, један је од важних људи у САД и хвала му што показује бригу за Западни Балкан”. Премијер је поновио став о блискости Србије и Русије и привржености ЕУ али је сенатору допустио да одржи неприкладну лекцију и “предавање” претећег карактера о Русији. Преко тога упућене су и јасне поруке Србији на коју страну треба да иде и чега да се ослободи у блиској будућности. Уследио је и пријем сенатора Мекејна код министра одбране Србије око даље сарадње САД и Србије, посета Мекејна министру полиције и показној вежби специјалних снага полиције Србије, специјалаца САД и Словеније. Министар Ђорђевић је исказао задовољство сарадњом Министарства одбране и Војске Србије са САД у оквиру Програма безбедносне помоћи, који се користи у процесу модернизације Војске Србије. Посебно су апострофиране донације америчке стране Србији, као и заједнички ангажман у обуци и школовању припадника двеју војски. Све ово забија прст у око Русији и на неки начин показује недостатак опрезности власти Србије у часу великих потреса у свету посебно на релацији САД-НАТО и Русија. Поставља се питање удаљавање Србије од Русије и теснија сарадња са САД и НАТО на Балкану. Забрињава и ћутање одлазећег Председника Србије Томислава Николића на тендециозни и агресивни наступ сенатора Мекејна у Србији у вили “Мир” у којој је некада боравио Председник СРЈ Слободан Милошевић који је са Александром Вучићем као министорм информисаја водио рат против САД и НАТО и политичара попут сенатора Мекејна. Премијер Александар Вучић је потврђивао став о војној неутралности Србије, али је сенатору Мекејну дозволио да се у Србији понаша као лош гост односно као “газда”.

Томислав Кресовић

3 КОМЕНТАРИ

 1. То нам само говори како је снисходљив наш нови председник, Мекејн се понашао баш тако како сте га описали као газда, вређао је Русију и Путина и претио им из Београда, свака трећа реч му је Русија, наравно оно што њега занима је војска Србије и њено утопљавање у НАТО пакт, то њега највише интересује, нажалост ово не иде на добро, власти у Србији делују преплашено, као да су већ спремили беле заставице, имаће и Русија и српски народ с њима проблема ако наставе путем деструкције.

  • Добро сте рекли „Власт у Србији је спремила беле заставице и то у великим количинима.“.
   Неће ово на добро изаћи јер патриотски рефлекс код Срба обично изненади и домаће влкастодршце а камоли да неће стране газде који су се одомаћили у Србији.
   Питање је да ли ће се 100 година ослобођења Србије обележити новом окупацијом или ослобођењем.
   Први Велики рат 21. века је у току.

 2. …“Забрињава и ћутање одлазећег Председника Србије Томислава Николића на тендециозни и агресивни наступ сенатора Мекејна у Србији „…
  HAHAHA…kakva zemlja.

Comments are closed.