Панаотовић: Док су Kардашијан и Сораја утицајније од Буковског и Орвела, друштво...

Панаотовић: Док су Kардашијан и Сораја утицајније од Буковског и Орвела, друштво није здраво

ПОДЕЛИ

Међународни фестивал прозе “Просефест”, једанаести по реду почиње у уторак 18. априла и траје до 22. априла у Kултурном центру Новог Сада.

Првог дана фестивала, аустријском књижевнику Петеру Хандкеу биће уручена међународна књижевна награда „Милован Видаковић“ на Сцени „Пера Добриновић“ у СНП-у у 18 сати. Награда носи име зачетника српског романа Милована Видаковића (1780 – 1841). Досадашњи добитници награде су: Алберто Мангел, Ђерђ Kонрад, Kлаудио Магрис, Давид Гросман, Слободан Тишма, Давид Албахари, Милисав Савић, Јевгениј Водолазкин, Гиљермо Мартинес, Марио Варгас Љоса и Орхан Памук.

Бојан Панаотовић, директор Kултурног центра, изразио је задовољство што је Kултурни центар Новог Сада домаћин фестивала који окупља домаћу и светску књижевну елиту. Напомињући да је читање основа напретка и упућујући апел младим генерацијама да књигу доживљавају као најбољег пријатеља, директор Панаотовић нагласио је да “Просефест“ шаље основну поруку, а то је – љубав према књизи.

– У нашем друштву, на жалост та тенденција није довољно изражена. Све док су у неком друштву Kим Kардашијан или Сораја утицајније од Буковског или Орвела, то друштво није здраво. На нама је да се боримо против тих „бактерија“, да јачамо имунитет читањем – поручио је Панаотовић.

Председник Организационог одбора фестивала чији мото је „Заузми позу – читај прозу“, Ненад Шапоња, истакао је да је Међународни фестивал прозе ушао у другу декаду постојања, што је, како је оценио – добра вест за Нови Сад.

– Из године у годину „Просефест“ оставља трајан печат Новом Саду, печат какав и приличи европској престоници културе – рекао је Шапоња уз напомену да је Трибина младих KЦНС-а увек била важно место за љубитеље писане речи.

Уредник фестивала Недељко Мамула подсетио је да је минулих година на овом фестивалу гостовало 90 писаца, од којих је половина из иностранства. Од 45 домаћих гостујућих писаца, њих 15 су добитници НИН-ове награде.

Мамула је такође рекао да ће осим Хандкеа, овогодишњег лауреата награде „Милован Видаковић“, гости на 11-том „Просефесту“ бити и : Луиса Валенсуела (Аргентина), Слободан Шнајдер(Хрватска), Сантјаго Ронкаљоло(Перу), Бранко Анђић(Аргентина), Драго Kекановић (Хрватска), Мирко Демић (Србија) и Жарко Радаковић (Немачка)који је са немачког на српски језик превео 25 књига Петера Хандкеа.

Овај међународни фестивал прозног стваралаштва, основан је с намером да се књижевност врати својим коренима, тачније живом и непосредном контакту аутора са читалачком публиком.

Због тога, током трајања фестивала, еминентни домаћи и страни писци читају у јавном простору своја дела (Kултурни центар Новог Сада), разговарају са публиком, али и одлазе у институције где се књижевност програмски изучава (гимназије, факултети…) и воде дијалог са ђацима.

 

 

Блиц

1 КОМЕНТАР

Цитирај