Пенс: Све опције на столу за Северну Кореју

Пенс: Све опције на столу за Северну Кореју

ПОДЕЛИ

Јапански народ живи са повећаном провокацијом преко Јапанског мора – сто одсто смо са вама, поручује амерички потпредседник Мајк Пенс.

Мајк Пенс је рекао да су све опције на столу када је реч о Северној Кореји, али је додао да је председник Доналд Трамп одлучан да сарађује са Јапаном, Кином и Јужном Корејом у проналажењу мирног решења.

„У овом турбулентном времену, јапански народ је суочен са повећаном провокацијом преко Јапанског мора. Сто посто смо са вама“, рекао је Пенс у Токију, преноси Ројтерс.

Он је јапанском премијеру Шинзу Абеу пренео да је савез између САД и Јапана камен темељац за мир и стабилност у североисточној Азији, навео је АФП.

Портпарол јапанске владе Коићи Хаигуда је рекао да су се Пенс и Абе сложили да треба да убеде Кину да преузме већу улогу у решавању ситуације са Северном Корејом.

Пенс је у Јапан допутовао из Јужне Кореје, где је рекао да је „ера стратешког стрпљења“ са Пјонгјангом готова, након неуспелог лансирања ракете Северне Кореје.

Абе је претходно изјавио да влада те земље ради на изради планова за непредвиђене ситуације у случају да криза на Корејском полуострву доведе до прилива избеглица у Јапан.

Абе је на седници парламента у понедељак рекао да јапанска влада формулише мере, које укључују заштиту странаца, процедуре за слетање, изградњу и рад склоништа, као и проверу тражилаца азила.

Он је додао да јапанска влада ради на плановима за евакуацију око 60.000 Јапанаца из Јужне Кореје у случају избијања кризе, пренео је Еј-Би-Си њуз.

Танјуг

Цитирај