Радисав Ристић: ГЛОДУРИ “СПОНТАНИХ” ПРОТЕСТА

Радисав Ристић: ГЛОДУРИ “СПОНТАНИХ” ПРОТЕСТА

ПОДЕЛИ

Никада у земљи Србији, почев од појаве вишестраначја, није било поштенијих, фер, избора од председничких обављених 2. априла ове године. И када се, имајући ту чињеницу у виду, очекивало признање и честитке победнику изборне трке, ођедном су у први план уследили „спонтани протести“. А та, наводно спонтана протестност, веома брзо је разобличила организаторе, мада су на све могуће начине настојали да „спонтаност“ припишу групицама београдских студената који су, како је без икаквих доказа тврђено, незадовољни крајњин резултатом управо завршених избора. Младима су у уста стављане речи о изборној крађи, мада је и пораженим председничким кандидатима било више него јасно да је читав изборни процес протекао у најбољем и најпоштенијем реду. То су победнику честитали државници водечих светских земаља, као и бројни контролори из редова до ногу потучених председничких кандидата. А ти контролори су, готово сви до једног, сопственим потписима потврдили валидност свеукупног изборног процеса.

Наводна спонтана протестност, веома је брзо збацила маску спонтаности и до краја разобличила организаторе пустоловних покушаја да се у Србији понове сценарији попут оних у Украјини, Македонији, Мађарској… Јер, иако се почетком протеста нагађало о идентитету организатора, убрзо су се јавном подршком и личним учешћем, представили поједини председнички кандидати иза чијих су резултата стајале цифре које су једва премашивале један или два посто добијених гласова. Почело је, рекосмо, групицом такозваних групица, фејсбуковаца, а наставила нешто већим бројем учесника, захваљујући прикључивањем уз групе које су, независно од изборних резултата, на улице изишли из социјалних разлога. Организатори су планирали да протести прерасту у бунт против ничим доказаних изборних “крађа”. Поједини губитници председничких избора, подржани од спонзора из земаља тзв. Међународне заједнице, посебно од светског жандарма с оне стране Атлантика, кренули су најпрљавије могућом вербалном реториком у обезвређивање изборних резулатата. А та реторика која је наговештавала масовне протесте, са циљем да се окончају крвавим траговима, била је ехо Џорџа Сороша – главног глодура протеста. На њихову жалост тај ехо је веома брзо утихнуо с обзиром да је допрео до незнатног броја људи у јавности.

На ускршњем протесту, 16. априла, према признању организатора овог неуспешног покушаја, присуствовало је једва стотинак људи, укључујући и случајне пролазнике, махом старије људе, који су одавно иза себе оставили младалачки узраст. За тотални крах “спонтаних протеста” велика заслуга, мора се признати, припада и челницима актуелне власти који су непогрешиво предвидели намере организатора протеста. Јер, мада протести нису најављени, тиме и неодобрени, припреме домаћих мутивода полазиле су од претпоставке да ће их полиција физички спречити и тиме дати сигнал учесницима протеста да крену у оружани сукоб са чуварима реда. На њихову жалост, од полиције ни трага ни гласа, а тиме и могућност да протести прерасту у оружано бунт за који би, ко би други, била оптужена актуелна власт са новоизабраним председником на челу.

Без обзира, међутим, што све указује на јењавање протеста, никако се не сме искључити и њихова најављена радикализација, посебно када се има у виду да ће на то и даље упорно инсистирати глодури са Запада. Као извршиоци треба да се укључе и сада већ позната имена домаћих глодурчића. Искуство украјинског Мајдана озбиљно упозорава да на време ваља предупредити могућност украјинског сценарија

Радисав РИСТИЋ

4 КОМЕНТАРИ

  1. Rile,prijatelju, razocarao si me i kao covek i kao KOMUNISTA?! Pises – GLAVNI GLODUR to znaci – GLAVNI GLAVNI UREDNIK?! Raspisao si se kao nikada do sada i kako tvrdis – izborni proces, po Tebi, bio je najpostenijido sada?! Alal Ti postenje?!!!! Mora da siiTi bio u onim LASTINIM autobusima,sa sendvicom u ruci?! Prijatelju, nije krenuo Soros, vec mladost Srbije, koja ne trpi obmane, koju ne mozes da gledas u oci i LAZES?! Kojima lazna obecanja dosadasnjih politicara nije donela nista dobro?! Koji zele normalnu Srbiju, Srbiju slobodnih medija, Srbiju bez robovskog rada, Srbiju bez medijskog mraka, Srbiju bez korupcije, Srbiju nezavisnog sudstva, Srbiju… Ono sto Ti nisi razumeo – shvatili su studenti…Neka Ti je Bog nsa pomoci…

  2. Poštovani g. Jerotije,ne sećam se da sam imao prijatelja sa imenom kojim se predstavljaš Nezavisno od toga, međutim, i dalje tvrdim, i ne samo ja, da su protekli predsednički izbori bili najslobodniji i najpošteniji u istoriji srpskog višesztranačja. Što se tiče Soroša koga amnestiraš od bilo kakvog uticaja na politička kretanja, to nedvosmisleno ukazuje da nisi i toku sa činjenicama o njegovom organizovanju i finansiranju takozvanih narandžastih protesta, demonstracija i revolucija u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju. Na Tvoje nepristojne i uvredljive izraze o „lažima“ i „sendvičima“ ne želim da odgovaram,posebno zato što Ti, izgleda, proznaješ samo svoju „istinu“, uz ignorisanje prava na istinu svojih neistomišljenika. Ja, ako si čitao moje tekstove, nikada nisam osporavao pravo svojih političkih neistomišljenika da javno iznose svoje stavove i mišljenja. A kada je o neistinama, odnosno lažima reč, najveća izgovorena laž u Tvom komentaru je da grupice takozvanih studenata predstavljaju „mladost Srbije“.

Цитирај