Жељко Ињац: Како је српски патријарх постао Вучићев „сендвичар“

Жељко Ињац: Како је српски патријарх постао Вучићев „сендвичар“

Садашњим опозиционарима а некадашњој владајућој гарнитури уопште није сметало својевремено када је патријарх примао у посету Бориса Тадића, ни пред изборе, ни после избора, ни мимо избора.

ПОДЕЛИ

Салва увреда на рачун патријарха српског Иринеја, осванула је на друштвеним мрежама, пре свега на традиционално опозиционом Твитеру, после сусрета патријарха СПЦ Иринеја и још увек премијера Вучића.

Untitled

Патријарх је тренутно крив опозицији што је примио и угостио Александра Вучића. Да је патријарх окачио на патријаршију натпис „забрањено за псе и Вучића“ опозицији би срце било на месту. Наместо тога патријарх је у складу са обичајима православне цркве примио у посету једног политичара који је игром случаја (или народном вољом, остаје на историчарима или РИК-у да утврде) премијер и будући председник Србије.

Screenshot_17

Пред изборе је патријарх исто тако примио и угостио једног другог политичара, опозиционог, Војислава Шешеља, па иако је Шешељ омражени лик другосрбијанских опозиционара, ипак оваквих критика на рачун патријарха није било.

IRINEJ I SESELJ

Дакле није проблем што је патријарх примио у званичну посету једног српског политичара, већ је проблем што је тај политичар Александар Вучић. Такође садашњим опозиционарима а некадашњој владајућој гарнитури уопште није сметало својевремено када је патријарх примао у посету Бориса Тадића, ни пред изборе, ни после избора, ни мимо избора.

boris-tadic-patrijarh-irinej-1337778251-165942

С друге стране Вучићу је ова посета требала из више разлога. Основни разлог је наравно да у тренутку када улицама већих градова шетају врло организовани а „спонтани“ протестанти и „без огранизатора“ који захтевају ни мање ни више него да Србија безусловно сутра постане Швајцарска а Вучић да призна да је диктатор и сам себе ухапси, на видљив начин покаже како је у добрим односима са црквом чији су верници на овим изборима значајним делом гласали за опозиционе председничке кандидате, те да као будући председник намерава да има добре односе са црквом вероватно више не помињући Царство небеско и Небеску Србију и протестантску етику.

Screenshot_19

Та подршка цркве, макар она била и формална, без обзира што је Србија званично секуларна држава, значи пре свега умирење постизборних политичких страсти и превирања који лако могу да склизну у нешто што нико нормалан у Србије не жели, а то су улични немири и сукоби, па уз добру логистику страних служби и некакав српски мајдан или барем македонски сценарио.

srbija-protest-afpprotiv_vucica

Свакако да је опозиција овакав гест Вучића правилно схватила као пацификовање даљих конфронтација и придобијање цркве за себе, што уједно значи и пацификовање опозиционо оријентисаних верника којима је без обзира на политичко опредељење патријарх ипак примарни ауторитет. Ипак опозиционо бљување по цркви и патријарху неће умањити значај договора између цркве и Вучића, али ће свакако умањити значај опозиције, која на овај начин себе удаљава од својих православно оријентисаних гласача или оних који једноставно поштују цркву као најозбиљнију националну институцију. Из овога произилази да опозиција заиста жели уличне немире и дубљу поделу у друштву и веће конфронтације ради остварења својих циљева које нису успели остварити на изборима. То је једна жалосна слика кивне лузерске опозиције, која себи даје аутоголове нападајући цркву и српског патријарха.

Screenshot_20

Од почетка парламентаризма у Србији, дакле од 90-их година прошлог века, позиција и опозиција су се такмичиле за благонаклоност цркве. Но чешће је црква била на мети и једних и других, сваки пут када им се став цркве није уклапао у њихове тренутне политичке интересе. Тако су током протеста против Милошевића 90-их година, разни опозициони лидери прозивали па и вређали у својим медијима покојног патријарха Павла јер није хтео да подржи неке од протеста, него је молио да се народ смири и да не изазива још већу пометњу у тешким ратним годинама. Смешно је што се данашњи опозиционари позивају управо на патријарха Павла као на пример какав патријарх треба да буде, док критикују патријарха Иринеја.

patrijarh-pavleprofimedia-1467216019-91030

Свођење цркве на ниво још једне (ванпарламентарне) партије, која мора заузети став позиције или опозиције је скроз у духу комунистичког партијашења, чији су канда наследници наши данашњи политичари. Једноставно црква није партија, али то многи не виде.

Сем те богоборне антитеистичке црте наше другосрбијанске опозиције, којој и поред тога део верника указује поверење на гласању, што је још једна српска политичка шизофренија, постоји и један антисрпски наратив наслеђен из комунистичког периода о „злој српској националној цркви“ коју је потребно или реформисати или уништити. Овај антисрпски наратив полази од тачне претпоставке да је СПЦ једина српска институција кроз векове која је самим тим највише допринела очувању националног идентитета Срба. СПЦ је једина институција српска од миленијумског континуитета и кључног историјског значаја. О овом да кажемо «старчевићевском» и «усташком» по стилу антисрпском наративу наших другосрбијанаца мало ко се усуђује отворено говорити.

VUCIC, KUSTURICA, IRINEJ

Тачно је да Србији прети тоталитаризам, али он пре свега долази од култур-расиста из друге Србије, који себе постављају за некакву наследну елиту која без обзира на народну вољу безусловно мора да влада Србијом. Управо ти другосрбијански култур-расисти не дозвољавају ни народу да искаже своју вољу на изборима, ни цркви да буде оно што јесте, који патријарху и свакој јавној личности одређују како ће да се понаша, а Србију гурају у све дубље поделе и сукобе. Ко год није за њих они га етикетирају као Вучићевог сендвичара и бота и безочно пљују, био он Лазар Ристовски, или Кустурица или српски патријарх Иринеј или Владимир Владимирович Путин. Они су биолошки и идеолошки наследници титоистичких бољшевика и комесара који су гајили исти презир према православљу и српству, а и активно су се борили деценијама на његовом затирању. Овде није у питању Вучић већ нешто много дубље – мржња према својој традицији и презир према свом народу, а то више није домен политике већ психијатрије.

Жељко ИЊАЦ

6 КОМЕНТАРИ

 1. Толико придавање значаја изјави једне болесне особе или мале групице – шта мисли или
  пише од поглавару СПЦ-е – не заслужује толику и такву пажњу, осим да се искористи у
  психолошко-пропагандне сврхе, а помало о подссећа на – “НА НАМЕШТЕНУ СТВАР“!

  Новоизабрани председник је – председник свиh грађана ПОЗИЦИЈЕ, ОПОЗИЦИЈЕ и онима –
  НЕОПРЕДЕЉЕНИМА / легално и легитиммно/, тек нешто мање од половине укупног броја
  глсача у Србији – те зато треба сасвим смирено, сталожено и одмерено да салуша и њих, и
  да њиховим молбама и захтевима изађе у сусрет – КАО ПРЕДСЕДНИК СВИХ ГРАЂАНА СРБИЈЕ!
  Рецимо, сада је актуелно неморално и за већину /бар неопредељених бирача, а то је тек нешто мање од укупног броја гласача, а много више од укупног броја становника/ укидање веронауке као обавезног предмета, а под обавезно наметање сексуално ЛГБТ образовање у вртићима, основним и средњим школама?!
  То што покушава да веронауку сведе на необавезан предмет, може се и прогуртати, али да,
  истовремено наметне под обавезно ЛГБТ идеологију свим непунолетним лицима /од 3. до 18. године/ – то се коси са здравим разумом, и једино се може правдати ПСИХИЈАТРИЈОМ!!!
  Овој чињеници не може да противуречи ни сам аутор текста – Жељко ИЊАЦ!!!
  А тек да не може и не сме ни патријарх СПЦ – то је ван сваке сумње!
  Патријарх не само што може сме и мора да противуречи, он је, пред Богом и људима,
  обавезан да јавно устане против тога – у име СПЦ-е.
  На саблазан својих верника, своје пастве – ОН ЋУТИ?!
  За узврат, измећу осталог, АВ обећава и довршетак храма Светог Саве, за његовог мандата?!

  Ове године „нисмо били добри“ па нам нико није донео благодатни огањ из Јерусалима.“
  А зашто?
  Па, зато што се треба згрозити на чињеницу да држава уводи у вртиће, основне и средње школе обавезно сексуално ЛГБТ образовање, а укида веронауку као обавезан предмет.Због обећаних пара за довршетак храма “Св. Саве“, за својега мандата, АВ је купио патријарха и СПЦ, да прећутно прихвате укидање веронауке као обавезан предмет, а прећутно, под обавезно, сексуално ЛГБТ образовање у вртићима, основним и средњим школама?! Тако је патријарх направио лепу “трампу“са АВ – веронауку за сексуално ЛГБТ образовање, плаћено парама за довршетак храма “Св, Саве“! Где си Свети Саво, да видиш шта ради Твој потомак на Твом трону Србског Архиепиаскопа!!!
  Ето, довољан разлог да ове године не будемо даривани “Благодатним Огњем“,
  ни оним споља – из Јерусалима, а ни оним изнутра – из унутрашњег Јерусалима!

  Иначе, Руси дају део пара – 3о.ооо.ооо евра, што је већ делимично девалвирано због
  пада вредности рубље, а то није, ни случајно, коначна бројка потребна за завршетак
  храма Светог Саве, те због тога АВ, у сусрету са петријархом, обећава – “ПОТПУНИ
  ЗАВРШЕТАК“
  Патријарх Павле је саветовао да се не жури са завршетком храма преко великих
  донација, којима би многи да оперу своју савест и политички профитирају, већ да
  свако од верујућих дневно приложи само по један динар /3о динара месечно, па
  то пута 5оооооо верујућиј, па то пута 12 месеци, па то пута 2,3…године/ и ето
  пара ко блата за завршетак храма Светог Саве!
  Онда би се Свети Сава радовао, и благосиљао Род Србски и својега потомка на
  Његовом Архиепископском трону!!!
  Хвала браћи Русима на овој помоћи, али и они би мало да оперу савест због пропуста
  што нам нису помогли 1999-е, када нам је било – остати или нестати.
  Кажу да нису могли, а МАЛО и нису хтели!

  А као разлог за протесте може се још много тога додати.
  Ето, један од разлога може бити и “Декларација о заједничком језику писана с циљем асимилације Срба у региону“.
  И даље; борба против ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВА, НАСИЛНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ ДЕЦЕ НЕПРОВЕРЕНИМ И СУМЊИВИМ ВАКЦИНАМА /УОПШТЕ – АКЦИНАЦИЈЕ/, СА РАСПРОДАЈА ДРЖАВНИХ И НАРОДНИХ ДОБАРА – ИЗВОРИШТА ПИЈАЋИХ И МИНРАЛНИХ ВОДА /БАЊА, ГРАДСКИХ ВОДОВОДА – Београда, Новог Сада, Ниша…/ ПОЉОПРИВРЕНДОГ ЗЕМЉИШТА, ПКБ-а, ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ,
  ТЕЛЕКОМА, АЕРОДРОМА, РУДНИКА БОР /чије се само резерве злата процењују на 7 милијарди долара/евра, и ништа мањим резервама бакра…/, БЕСЦЕНОМ
  РАСПРОДАЈОМ СРБСКЕ РАДНЕ СНАГЕ /2ОО – 25О ЕВР-а месечно, потпуно незаштићене од самовоље приватних власника…/,ПРОТИВ ОКУПАЦИЈЕ СРБИЈЕ МИГРАНТИМА И ПРЕТВАРАЊА СРБИЈЕ У МИГРАНТСКЕ ЛОГОРЕ /а по наређењу ЕУ, САД, НАТО…/, ПРОТИВ УЛАСКА У ЕУ И НАТО, НЕЗАПОСЛЕНОСТИ, СМАЊИВАЊА ПЕНЗИЈА, СМАЊИВАЊА ИЛИ УКИДАЊА ТРУДНИЧКОГ И ПОРОДИЉСКОГ БОЛОВАЊА…
  Зар то нису разумни разлози за протесте које треба уважити, и који не морају бити разлог
  за НАСИЛНО СВРГАВАЊЕ ЛЕГАЛНО И ЛЕГИТИМНО ИЗАБРАНОГ ПРЕДСЕДНИКА, већ притисак на систем који којим се он користи, јер он није само преседник ПОЗИЦИЈЕ и ОПОЗИЦИЈЕ, већ
  и оних неопредељених.
  А они су неопредељени јер схватају да се гласањем за овог или оног кандидата не мења
  систем, већ само личност, а што у суштини не доноси никакве промене – добро и корисно
  за Народ, Државу, Цркву, школство, здравство, економију…
  Било би корисно све ове разлоге уважити, и не делити грађане Србије на ПОЗИЦИЈУ, ОПОЗИЦИЈУ, “прво, друго, треће…Србијанце“ , “култур расисте“ јер се такав став никоме
  од побријаних није на корист и на добро!
  Такав став се једино може правдати непромишљеношћу или болешћу!

  Драган Славнић

 2. Црква не треба да се супотставља властима, па ни опозицији. Црква је мир Божији. Патријарх Иринеј је ипак слабак. Укинути веронауку, значи укинути православље у школама. Заменити га са пороком, са проклетством – грех Патријарха. Патријарх је дужан и обевезан да се бори за веру, традиицију, српство. Што каже Славнић – обавезан да јавно устане против тога – у име СПЦ-е, православља, Светог Саве и црквених канона!.

 3. Докле су нас довели да нам омладина, додуше не сва али опет омладина, руши Зид плача у сред Београда и црта зечије уши патријарху србском Иринеју?! Поставља се питање: Због чега? Јел због еунијатских вредности којима се нормалан свет смеје, ми нисмо део Западног света и никада нећемо бити као они, ако су они изгубили душу и спознају о томе ко су, ми вала нећемо.

 4. „…. и црквених канона“

  Који канони од оних које си, види се(!) изучавао(?) говоре о веронауци у Србији 2017.?

 5. Господо на „Видовдан“ качите се и са Патрийярхом. То Лазар чинио ниее. Не иде вам на добро. Први пут, Вуле вам ние честитао Васкрс. Зашто? Сами се питајте и све е ближи дан нашег растанка.

  • ништа Вуле, напиши нам књигу. Ја сам стварно на Видовдан дошао због твојија коментарах, али временом сам видео да се понављаш. плесна школа давидов, плоча на цркви, не вади га будало, „кад је Вуле говорио нисте веровали“ итд… хајде, сложи нам текст од А до Ш, па да имамо све пред собом одједном.

   поздрав

Цитирај