Црна Гора: У Никшићу одржан АНТИ-НАТО протест(ВИДЕО)

Црна Гора: У Никшићу одржан АНТИ-НАТО протест(ВИДЕО)

ПОДЕЛИ

Јуче је у Никшићу одржан други у низу АНТИ-НАТО протест, на којем је поручено да слободољубиви грађани Црне Горе неће дозволити насилно увлачење у НАТО пакт.

На протестном скупу, испред зграде општине Никшић, који су организовали:Покрет Слобода Народу, Алтернатива Црна Гора и Покрет за неутралност Црне Горе, окупило се неколико стотина грађана.

Окупљеним грађанима се у име Покрета Слобода Народу прво обратила Љубица Гојковић, која је истакла да је задњи час да се одбрани право Црне Горе на избор. Она је такође оптужила „црногорски режим“ да покушава да „инсталира милосрдног анђела у Црној Гори, како би Црногорци водили ратове за туђе интересе.“

e153b6154a6919450e4fd7f26841f2b7
Љубица Гојковић

Пошто су отуђили све што се могло отуђити, пошто су завадили један народ, сада желе да инсталирају ‘милосрдног анђела’ у Црној Гори како би Црногорци могли да воде неке нове ратове за мир, али сада за туђе интересе и туђе глобалне игре.Они желе да савијемо кичму и дочекамо окупаторе са цвећем, који ће нас усрећити исто онако као Сирију, Ирак, Либију, Авганистан и многе друге широм света. Не дозвољавају нам референдум јер се боје гласа народа, а уплашили су се од НАТО шефова.“ , казала је Гојковић.

Она се осврнула и на сраман однос опозиције, према овом веома важном питању, која се, како је навела, до сада крила иза декларативног става о референдуму о уласку земље у НАТО, поручујући им да изађу на улицу. У супротном „ће бити једнаки као и представници Демократске партије социјалиста који ће у Скупштини Црне Горе гласати за придружење злочиначком пакту.“

Предсједник Покрета Слобода Народу, Бошко Вукићевић подсјетио је да је на јучерашњи дан НАТО убио Милицу Ракић, и позвао све окупљене да минутом ћутања одају пошту мученички настрадалој дјевојчици.

85888f2567b5217dc87c75c58e3e603d
Бошко Вукићевић

Умјесто да се, како је казао, власт залаже за очување „привилеговане неутралности“ они чине све што је у њиховој моћи да „земљу на преварен и насилан начин гурну на поприште сукоба и линију ватре“ , у сукобу Русије и НАТО-а и приклони је тој Алијанси.

Умјесто залагања за очување привилегованог статуса војне неутралности, црногорски режим чини све што је у његовој моћи да земљу, на преваран и насилан начин, гурне на једну од супротстављених страна, на поприште сукоба, на линију ватре. Неко би помислио да такво фанатично призивање немира, терориста и рата од стране црногорских клептократа, лишено разума и логике, има у себи елементе неких психичких обољења. Али не, добро они знају шта раде; њихово цртање мета по тијелима грађана Црне Горе је дио детаљно осмишљеног плана, који подразумијева жртвовање и продају народа зарад персоналних интереса врхушке диктаторског режима. Не, нијесу они манијаци; они су издајници! Велеиздајници Црне Горе!“ , истакао је Вукићевић.

Он је све присутне подсјетио и да је полиција организаторима скупа саопштила да ће снимати сва дешавања прије, за вријеме и након скупа, поручујући режиму да су узалудни њихови покушаји застрашивања.

Власти поручујемо: узалудни су покушаји застрашивања; да су могли уродити плодом данас не бисмо ни били овдје, нити бисмо свих ових година радили оно што радимо. Насилном покушају угуравања земље у НАТО супротставићемо се упорним, непрестаним отпором.

Представник Алтернативе Владимир Ђапић казао је да се потврђује стара изрека да се „злочинац враћа на место злочина“ и додао да не може да схвати „да жртва призива свог злочинца да се врати, као што то ради црногорска власт тражећи НАТО„.

Огњен Јововић из Покрета за неутралност Црне Горе, поручио је да се борба Црногорског народанеће завршити ратификацијом.

ec156f6cd5c8b6f5a9557b024b128253
Огњен Јововић

Наша борба се неће завршити са ратификацијом. Доћи ће вријеме када ће њихове одлуке бити преиспитане. Нека нова Скупштина, легална и легитимна, извргнуће руглу све њихове одлуке и као што сун ас увукли у Нато без нашег питања, тако ће нас морати саслушати када будемо расписивали референдум о изласку из те организације”, поручио је Јововић.

Алекса Канкараш из Социјалистичке народне партије, казао је да се никад не може заборавити 24. март 1999.године и „78 дана и ноћи НАТО агресије“ истичући да слободарска Црна Гора не смије заборавити злочин.

Предсједник Алтернативе Веско Пејак, казао је да се актуелна власт која народ гура у насиље, једино може смијенити улицом.

fbff7ded84edf52b0298864f6da1105e
Веско Пејак

Истина је да насиље ништа не рјешава, али ко нас је гурао у насиље 27 година? Јесмо ли их молили да се не затварају фабрике, да се не гасе радна мјеста, да не краду. Гурнули су нас у мрачну просторију из које нас само насиље може извести. Једини начин да се ова власт макне је са улице”, казао је Пејак.

Организатори су најавили да ће следеће окупљање бити наредне седмице, испред Скупштине Црне Горе, за када је планирано да крњи парламент усвоји Предлог закона о прихватању Сјеверно-атланског уговора.

M.M.

ФОТО:С.М.

ВИДЕО:Нови ТВ

Цитирај