Крим освануо на немачкој мапи Русије

Крим освануо на немачкој мапи Русије

У телефонском разговору лидери Нормандијске четворке поздравили споразум о наставку ускршњег прекида ватре постигнутог 29. марта на састанку Контакт групе

ПОДЕЛИ

Упркос томе што су светски лидери протеклих дана усмерени на ратна дешавања у Сирији и звецкање оружјем у Северној Кореји, немачка канцеларка не одустаје од покушаја да натера зараћене стране у Украјини да примене све договорено у другом споразуму из Минска.

Док је протеклих недеља Немачку потресао својеврсни скандал јер је у једном уџбенику немачког језика намењеног мигрантима Крим приказан као део територије Руске Федерације, немачка влада је најавила да се појачано ради на ојачавању договора о прекиду рата у источној Украјини, где је од 2014. у борбама украјинске војске и проруских снага погинуло око 10.000 људи.

Како је саопштила заменица портпарола немачке владе Улрике Демер, у понедељак касно увече у разговору са осталим лидерима Нормандијске четворке – Франсоа Оландом, Владимиром Путином и Петром Порошенком – Меркелова је позвала све стране да се „повинују” мировном споразуму склопљеном пре две године у Минску.

Овај споразум, познатији и као Минск 2, предвиђа да се зараћене стране у потпуности држе потпуног прекида ватре, да повуку тешко наоружање са линије фронта како би се успоставила зона безбедности, као и да ослободе и размене све затворенике по принципу „сви за све”.

Осим тога Лидери Нормандијске четворке су поздравили споразум о наставку ускршњег прекида ватре постигнутог 29. марта на састанку Контакт групе и нагласили значај његовог стриктног надгледања, пренео је Тас.

Како је указала специјална посматрачка мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), „мање повреда прекида ватре” забележено је прошлог петка у Луганској области а „више повреда прекида ватре” у Доњетској области, истичући да је међу њима било „мање експлозија” у поређењу са претходним периодом. Насиље је поново узело замаха прошлог фебруара када је дневно бележено и више до 10.000 повреда договореног прекида ватре.

У јучерашњем саопштењу немачке владе наведено је да су лидери Немачке, Француске, Русије и Украјине нагласили посвећеност спровођењу „безбедносних и политичких аспекта споразума”, али и указали на значај поштовања прекида ватре и позвали на напредак у размени заробљених војника.

И док званични Берлин не признаје присаједињење Крима Русији, већ настоји да решење сукоба нађе у оквиру преговора Нормандијске четворке, Немци су се нашли у непријатној ситуацији када је откривено да се у уџбеницима немачког језика намењеним мигрантима Крим приказује као део руске територије. Да није Украјинаца који живе у Немачкој можда нико од Немаца не би ни приметио да је још прошле године немачка Савезна служба за миграције и избеглице (БАМФ) одобрила штампање уџбеника у оквиру серије „Једноставно добро. Немачки за интеграцију” у којима је Крим обојен истом бојом као и Русија. Спорна мапа се појавила у уџбеницима за Б1.1 и Б1.2 ниво учења немачког језика, који се од прошлог јула налазе на тржишту у издању еминентне франкфуртске компаније ТЕЛЦ а користе се у око 200 школа језика широм Немачке, које у сарадњи са БАМФ држе интеграционе курсеве за оне који желе да постану немачки држављани.

Баш као и случају атласа издатог у Француској и уџбеника за географију у Британији и Казахстану, који су приказивали Крим као део Русије, одмах је реаговало украјинско министарство спољних послова захтевајући да се спорна мапа промени. Компанија ТЕЛЦ је одмах саопштила да жали због „штампања нетачне мапе”, истичући да није имала намеру да тиме изнесе „политички став”. ТЕЛЦ је навео да ће одмах поново штампати ове књиге са новом мапом, додајући да је спорна мапа добијена од агенције „Фотолија”, која је лидер на светском тржишту на пољу дигиталних књига.

У настојању да увере Кијев да у спорним уџбеницима нема неке прикривене намере, немачки медији су пренели да агенција „Фотолија”, иначе власник и америчког софтверског гиганта „Адоби”, ради на принципу да свако може на њиховој платформи да постави фотографије и графике а да они контролишу само да ли је постављен недозвољени порнографски или насилни садржај, а не и да ли су границе праве. Спорна мапа је сада избачена из њихове датотеке, а будући да је украјински амбасадор у Берлину Андриј Мелник ово подигао на ниво дипломатског скандала, поново су се огласили из БАМФ-а истичући да ће све школе које организују интеграционе курсеве обавестити о нетачној мапи, уз могућност да замене књиге за нове.

Ненад РАДИЧЕВИЋ, ПОЛИТИКА

Цитирај