Огласила се и Украјина: О Србији, Хрватској, С-300 и „руском медведу“

Огласила се и Украјина: О Србији, Хрватској, С-300 и „руском медведу“

ПОДЕЛИ

Амбасадор Украјине у Србији Олександр Александрович негирао је да је његова земља постављала ракетне системе С-300 у Хрватској, рекавши да му је „занимљива“ изјава коју је у том смислу дао руски амбасдор Александар Чепурин.
– Било ми је занимљиво да прочитам о покушајима амбасадора Русије да одбаци оптужбе на рачун Русије у поставкама ракетских система С-300 у Хрватску 1995. године уз кршење ембарга ОУН. При томе, аутор изјаве оптужује Украјину, позивајући се на тако озбиљне изворе као што је Интернет и Викиликс, а помиње чак и неког „руског медведа“ – навео је Александрович у изјави достављеној медијима.
Према његовим речима, поставке наоружања различитих категорија за све земље света могу се видети у информацији о трговини оружјем и регистру конвенционаног наоружања објављеном на сајту УН-а, а на том списку, како наводи, није наведено да је Русија или Украјина постављала током последњих 25 године системе С-300 Хрватској.

При томе, наводи се да је Украјина доставила Хрватској 5 авиона, а Русија – 10 хеликоптера, каже Олександровић, а ту информацију, како додаје, потвђује и Стокхолмски институт за истраживања међународног мира

Тај Институт наводи пошиљке 5 авиона МиГ-21бис из Украјине у Хрватску из 2013 -2014. године и слању 10 транспортних хеликоптера Ми-8МТ и Ми-171Сх, укључујући и оне за борбене акције 1992 -1993. године што је, како истиче украјински амбасдор, кршење ембарда УН.
Он тврди да се информација о овоме појављује у националним извештајима Русије тек 2007. и 2008. године зато што је читава уплата за њих стигла тек у том периоду.

– Занимљиво је да у званичној изјави Министарства спољних послова Русије о поставкама система С-300 у Хрватску нема оптужби на рачун Украјине. Можда не би било лоше онда да господин Чепурин некако усагласи позицију и ставове из својих изјава са Москвом – каже на крају Олександрович.

Вести онлине

Цитирај