Суд у Хагу одбио захтев Украјине против Русије

Суд у Хагу одбио захтев Украјине против Русије

ПОДЕЛИ

Међународни суд правде увео мере против дискриминације коју Москва спроводи против етничких Татара и других мањина на Криму.

ХАГ – Међународни суд правде (МСП) одбацио је захтев Украјине за увођење мера којима би се блокирала руска подршка проруским снагама на истоку Украјине, али је увео мере против дискриминације коју Москва спроводи против етничких Татара и других мањина на Криму, јавља АП. Суд УН је, такође, саопштио да очекује да и Москва и Кијев раде на примени споразума из Минска који треба да донесу мир источној Украјини разореној сукобима.

Украјина је, на прошломесечном рочишту, оптужила Русију да спонзорише тероризам достављајући финансијска средства и оружје проруским снагама у Украјини и да дискриминише Татаре и друге мањине на Криму, док су правни заступници Русије те оптужбе одбацили, наводи америчка агенција. Данашна одлука МСП је прелиминарна, а има за циљ очување права Украјине, док ће целокупан случај пред судом бити разматран вероватно годинама, напомиње АП.

АФП такође преноси да је највиши суд УН данас одбацио захтев Кијева за хитне мере у циљу заустављања наводног достављања новца и оружја у источну Украјину од стране Русије, и ову привремену пресуду оцењује као „компликовану”. Истовремено, Тасс преноси да је Међународни суд УН „делимично одобрио захтев Украјине за привремене мере против Русије”.

Суд је, наводи руска агенција, закључио да Русија, према Међународној конвенцији о елиминисању свих облика расне дискриминације, треба да се уздржи од ограничавања могућности заједнице кримских Татара да очува своје репрезентативне институције и обезбеди доступност образовању на украјинском језику.

„С друге стране, у складу са Међународном конвенцијом о сузбијању финансирања тероризма, суд је закључио да нема потребе за увођењем привремених мера против Русије”, објашњава руска агенција.  Одлуку је, додаје Тасс, прочитао председник суда Рони Абрахам. (Танјуг)

Политика

Цитирај