Иван Пајовић: ЗАВЕРА ОЛИГАРХА

Иван Пајовић: ЗАВЕРА ОЛИГАРХА

У Молдавији је, уз учешће председника Украјине, откривена још једна „руска завера”. Олигарх Владимира Плахотњук, који је фактички преузео власт у Кишињеву, настоји да задовољи Запад антируским акцијама.

ПОДЕЛИ

У Молдавији се поново одвија некаква шпијунско-криминалистичка драма. Овај пут је званично саопштено о спречавању атентата на председника Демократске странке, олигарха Владимира Плахотњука, који је фактички преузео власт у земљи. Драматичности догађаја допринело је и то што су у спречавању злочина учествовале и безбедносне снаге Украјине. Операцију спречавања убиства молдавског олигарха надзирао је лично председник, „недодирљиви” Петар Порошенко.

Похапшено је укупно 17 лица чија имена нису јавно објављена. Органи безбедности тврде да су наручиоци убиства уценили главу молдавског олигарха на 200.000 долара. Половину суме извршиоци су примили од наручиоца унапред.

Јавност би можда и поверовала у ту причу да су истражни органи просто дали изјаву о покушају убиства, јер је Плахотњук створио себи мноштво непријатеља. Али њега је повела типична склоност диктатора ка театралности и драматичности. Још једна прича како непријатељске руске специјалне службе покушавају да ликвидирају Плахотњука, код молдавске јавности просто више не пролазе. Последњих година у Молдавији сваку опозициону активност која је у супротности са интересима Плахотњука безбедносни органи повезују са „дугом руком Москве”. Притом, треба имати у виду да су сви државни органи потпуно потчињени Плахотњуку.

„Замислите да су се сви украјински олигарси: Ахметов, Пинчук, Коломојски, Порошенко и други претворили у само једног човека. Замислили сте? Е тако Плахотњук представља њих све у једном лицу: сива еминенција и потајни газда целе земље” – како тврди молдавски новинар Павел Григорчук. По његовом мишљењу, „откривање групе убица” је режија направљена у политичке сврхе од стране удружених молдавских и украјинских безбедносних снага.

 „Као прво, Плахотњук покушава да себе сакрализује. Он има највећи анти-рејтинг у земљи”, каже Григорчук. „Њему не верује више од 90% становништва. Наводни покушај атентата има сврху да му побољша рејтинг. Као друго, то ће још више дискредитовати опозицију, против које је у последње време у Молдавији дигнута права хајка. Проруска  „Наша партија” и њен лидер Ренао Усатиј такође се налазе под ударом: већ је похапшено неколико политичара из те партије”.

Плахотњук се сматра за најутицајнијег човека у земљи, њега називају „сивом еминенцијом” Молдавије. Он је фактички узурпирао власт и себи потчинио све државне структуре: владу, тужилаштво, безбедносне службе. Током 2015. организовао је уклањање са места премијера свога противника Влада Филата, који је потом изведен пред суд по оптужби за корупцију. Нова влада показала се као потпуно лојална Плахотњуку, коме се приписује утицај на велики део парламента. Он је лидер и спонзор владајуће Демократске странке, а контролише око 80% медија у земљи.

Плахотњука су више пута оптуживали за везе са организованим криминалом, а такође и за пљачкашке подухвате. За њим се вуче читав низ корупционих дела. Био је чак и на Интерполовој потерници, али када је постао фактички лидер проевропских политичких снага и лично се срео са Викторијом Нуланд, скинут је са тог списка.

У Молдавији Плахотњука зову „луткар” због умешаности у многе политичке сплетке. Занимљиво је да је тај авантуриста блиски сарадник Петра Порошенка. „Они су још од совјетских времена бизнис-партнери; у њиховом власништву је позната кондиторска фабрика „Букурија”, продавнице у Кишињеву, итд.”, тврди Ренато Усатиј.

Током 2014. године у време предизборне кампање, председник Украјине лично је дошао у Кишињев како би подржао Плахотњука и његову Демократску странку. Најочигледнији пример њихове сарадње је незаконита екстрадиција из Кијева у Кишињев грађанина Украјине Вјачеслава Платона, кога су практично отели из истражног затвора и превезли личним Порошенковим авионом у Кишињев, премда по закону Украјина своје грађане не сме да изручује.

Разлог за овакву отмицу је то што је Платон, један од кључних банкара у Молдавији, требао да иступи у САД као сведок против Плахотњука у случају крађе милијарде евра из банкарског система земље. Хапшење опасног сведока догодило се у Кијеву истог дана када ја Платон обелоданио своје намере да јавно говори о Плахотњуковим криминалним шемама у „Крађи века” (тако су у Кишињеву назвали пребацивање милијарде евра из девизних резерви земље на приватне рачуне непознатих власника). Учешће Порошенка у том криминалном делу откривено је специјалним новинарским истраживањем.

Плахотњук је ипак нашао излаз: критику олигархијског режима, против ког иступају присталице и европских, и евроазијских интеграција, он представља као одговор на „руску агресију”, која стоји на путу кретању Молдавије ка остварењу „свога европског сна”. На рачун паразитирања на сукобу Русије и Запада, Плахотњик већ дуго успева да одржи симпатије Запада. С времена на време он је чинио понеки антируски акт: није пуштао у земљу или је депортовао руске новинаре и јавне делатнике, прикључивао се свим санкцијама Запада, забрањивао руске медије, откривао разноразне „руске завере” и слично.

Запад је жмурео пред тиме што Плахотњук уклања из изборног процеса опозиционе партије, затвара опозиционе телевизијске канале, хапси политичаре и активисте опозиције, купује посланике, претворивши парламент у провинцијалну пијацу. Запад чак није придавао значаја томе што је Плахотњук покрао од молдавског народа управо поменуту милијарду евра (а државни буџет земље чини тек негде око две милијарде евра!).

Плахотњук је вешто распиривао мржњу између присталица европских и евроазијских интеграција. Ипак, молдавска јавност је успела последњих година да покаже како је способна да се уједини, без обзира на геополитичке пристрастности. Опозиција стоји на становишту: све док се не уклони Плахотњуков режим, треба се држати мораторијума на све пароле које изазивају поделе у молдавском друштву. Свима је потпуно јасно ко је узурпирао власт.

Нова афера Плахотњука и Порошенка

Због блокаде Донбаса, у Украјини је настало ванредно стање у енергетском сектору (о томе је већ писано на сајту „Видовдан”), становништво се припрема за редукциона искључења електричне енергије, а највећа индустријска постројења, како би избегла колапс, праве распоред добровољног ограничења употребе електричне енергије. Али, упркос таквој ситуацији, Кијев проналази вишкове и извози их у Молдавију!

Украјински руководиоци не могу да се одрекну могућности крађе буџетских средстава и финансијске помоћи Запада, чак и ако морају да плен поделе са Плахотњуком.

Раније је струју Кишињеву испоручивало Придњестровље, уз посредовање компаније „Енергокапитал” (која је под контролом Плахотњука). Али Плахотњук је решио, ослањајући се на подршку Порошенка и другог украјинског олигарха, Ахметова, да се потпуно окрене Украјини. Почетком априла Кишињев је заменио дотадашњег увозника струје украјинском фирмом „ДТЕК Трејдинг” (група компанија ДТЕК у власништву је Ахметова).

Медијска кућа Mold Street, позивајући се на своје изворе са енергетског тржишта, пише да су преговори били помешани са уцењивањем. Ради се о послу у ком је приход више од стотине милиона долара годишње. Јасно је да ће преоријентација Молдавије на куповину струје у Украјини бити озбиљан удар на економију Придњестровља.

Порошенко има и други интерес: прикључити се преко Молдавије у европски енергетски систем. У вези са тим, Украјина се спрема да за извоз електричне енергије у Молдавију понуди снижену цену. Таква цена могла би, према речима директора „Укренерго” Всеволода Коваљчука, да доведе до губитака више од 18 милиона долара, које треба надокнадити од украјинских потрошача.

Према украјинским законима, произвођач електричне енергије нема право самосталног извоза. Сви произвођачи су у обавези да свој производ реализују преко државног предузећа „Енергоринок”. Потом „Енергоринок” продаје електричну енергију компанији-извознику.

И ево какву су шему смислили високопостављени преваранти. Термоелектране (произвођачи) који припадају „ДТЕК Холдингу” продају струју „Енергоринку” по 1600 гривни (59 долара) за мегават-час. „ДТЕК Трејдинг” (извозник) купује код тог посредника по 1100 гривни (41 долар) и реализује у Молдавији по цени 50,2 долара (1350 гривни по текућем курсу). Проста рачуница показује приход Ахметова, Порошенка и Плахотњука од 750 гривни, тј. 28 долара по мегават-часу електричне струје (1600 – 1100 + 1350 – 1100).

Притом, губитак „Енергоринка” од 500 гривни (18,7 долара) (купили за 1600, продали за 1100 гривни) покрива буџет Украјине. Вероватно од оних милијарду долара које је Кијев добио од ММФ-а.

Порески обвезници у Молдавији већ плаћају цену Плахотњикове крађе. Сада је ред дошао на народ Украјине.

Др Иван ПАЈОВИЋ

Цитирај