НЕВЕРОВАТНО: ​Уређај који пустињски ваздух претвара у воду!

НЕВЕРОВАТНО: ​Уређај који пустињски ваздух претвара у воду!

ПОДЕЛИ

Уређај величине мале кутије у стању је да сакупи 2,8 литара чисте воде за 12 сати у областима где је влажност ваздуха само 20 до 30 посто

Научници су створили уређај којим се извлачи вода за пиће из ваздуха уз помоћ сунчеве енергије. Овај скупљач воде је толико ефикасан да ради чак и тамо где је влажност ваздуха само 20 посто, што је уобичајено у најсувљим регионима на планети.

Иако је нова технологија још далеко од комерцијалне употребе, научници кажу да је ово откриће поставило темеље за производ који ће омогућити безбедну воду за пиће и у оним деловима света где влада несташица.

То би могло да промени животе четири милијарде људи који немају приступ здравој води за пиће најмање месец дана годишње.

У студији објављеној у журналу Сајенс, истраживачки тимови предвођени Евелин Ванг са МИТ-а и Омаром Јагијем са Универзитета Беркли демонстрирали су како њихов уређај сакупља влагу из ваздуха и претвара је у пијаћу воду.

Kоличина воде у атмосфери износи 10% воде у свим слатководним језерима на Земљи, дакле, реч је о потенцијално огромном извору.

Технологија је заснована на материјалу названом метално-органски оквир (МОФ) који је Јаги развио пре више од 20 година. МОФ настаје спајањем металних атома и органских молекула у порозне оквире са екстремно великом површином, рекао је Јаги у кратком интервјуу за Њузвик.

„МОФ су чврсти и голом оку изгледају као песак у коме је свака гранула ‘изрешетана’ рупама у које гасови и молекули који нас занимају могу бити одабрани, унети и збијени – на тај начин је могуће ускладиштити обимне количине гасова у мањим контејнерима“, објашњава Јаги.

Он и Вангова недавно су удружили снаге да развију МОФ уређај који може да прикупља воду. Њихов прототип ради тако што користи килограм посебно дизајнираних МОФ кристала који су компресовани између соларног упијача и плоче кондензатора.

„Док ваздух пролази кроз МОФ материјал, вода остаје заробљена у мајушним порама нанометарске величине и ту се задржава.“

„Загревањем околном сунчевом светлошћу, вода се ослобађа из пора и кондензује као резултат разлике у температури између материјала у уређају и околине. Посебно својство овог материјала које све ово чини могућем је да извлачи молекуле воде из ваздуха, али их не држи превише чврсто, па вода може бити сакупљена и ослобођена са малом променом температуре.“

Kада су тестирали уређај, који је велики као обична кутија за папирнате марамице, показали су да он може да прикупи 2,8 литара воде из ваздуха за 12 сати. Влажност ваздуха у датој ситуацији била је само 20 до 30 посто.

Такође су извели и тестирање на крову, како би доказали да уређај функционише и у реалним условима.

Уређај је за сада само доказ концепта, а тим научника верује да може бити унапређен да дуплира количину сакупљене воде и да ради чак и на нижим нивоима влажности ваздуха.

План је да се створи систем од 30 литара величине мањег кофера који би свакодневно могао да обезбеђује пијаћу воду за четворочлану породицу. Евелин Ванг процењује да би то могло да се постигне у наредне две године.

„Ово је први материјал и уређај који може да задржи и испоручи воду под таквим условима, због чега је потенцијално могуће да воду добију оне области где је има мало. Ово превазилази пијаћу воду за кућне потребе и отвара пут да се МОФ користи за наводњавање великих области у пољопривреди“, објашњава Јаги.

„Пошто је овај уређај пасиван, можете досегнути удаљене области у којима нема инфраструктуре и често су веома суве, тако да је влажност ниска. Ова технологија се може окренути том тржишту и одговорити на потребе тих људи“, додала је Вангова.

 

 

Њузвик

Цитирај