Вакцинација није избор родитеља већ право детета

Вакцинација није избор родитеља већ право детета

Број вак­ци­ни­са­них опа­да због ја­ког ан­ти­вак­ци­нал­ног ло­би­ја, мањ­ка од­го­вор­но­сти ле­ка­ра и не­до­вољ­не ин­фор­ми­са­но­сти ро­ди­те­ља

ПОДЕЛИ

Имунизација је једна од најзначајнијих, најефикаснијих и најефективнијих мера примарне превенције. Захваљујући њеној примени мање је оболевања од заразних болести, компликација, болничког лечења и смртних исхода, а неке болести се искорењују.

Да би се, како је још пре три деценије прописала програм Светска здравствена организација, болести попут туберкулозе, дифтерије, великог кашља, дечје парализе, тетануса, малих богиња, држале под контролом, у свету треба да буде вакцинисано најмање 95 одсто деце.

У последњој деценији Србија се може похвалити добрим обухватом бе-се-же вакцином (од 94 до 98 одсто) која се даје по рођењу детета, као и вакцинама против дифтерије, великог кашља, дечје парализе, тетануса која се примају у првој години живота. Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”, већи проблем постоји код ММР вакцине (мале богиње, рубеола, заушке), коју деца добијају у другој и седмој години: прошле године примио је 81 проценат двогодишњака – у Војводини 89, а у централној Србији 78,2 одсто. Стручњаци поручују да разлоге због којих опада број вакцинисаних треба тражити у јаком антивакциналном лобију, недовољној информисаности родитеља о значају имунизације и мањку одговорности неколико лекара.

– Маме и тате се информишу преко интернета или удружења за необавезну имунизацију која баратају информацијама које нису научно доказане. Немају поверење у лекаре који би требало да им разреше дилеме и разбију негативан став према имунизацији. Често су проблем и млађе генерације педијатара који, без обзира на континуиране медицинске едукације, код родитеља подгревају додатне сумње неоправданим одлагањем имунизације – наглашава др Горанка Лончаревић, епидемиолог у „Батуту” и напомиње да право родитеља на избор не може да буде изнад права детета на здравље. Јер, вакцина се, додаје она, као лек који пролази најригорозније мере контроле даје здравој деци, чак и трудницама.

Према подацима „Батута”, у односу на централну Србију, у Војводини је у 2016. за нијансу био бољи обухват имунизације. Најмање вакцинисаних бележи се у Нишавском, Топличком и Пчињском округу.

– Тако је било у претходних пет година. Гранични окрузи због честих миграција становништва ка или са Косова, бележе одступања и мањи обухват вакцинисаних – појашњава др Лончаревић.

Програмом владе још 2008. уређено је да се вакцинација може организовати и на терену али се то у пракси не догађа. Слово закона каже да родитељска сагласност није потребна за имунизацију детета, јер је она у Србији обавезна мера од општег интереса и не може се одбити.

– У већини земаља ЕУ имунизација није обавезна већ препоручена, али то подразумева њену обавезност. Јер, уколико дете полази у школу или одлази на лечење, оно мора да има уредан вакцинални статус. Ако родитељ пак одлучи да га не вакцинише, а дете оболи трошкове лечења породица мора сама да плати – подсећа епидемиолог.

Др Лончаревић подсећа да је Законом о заштити становништва од заразних болести прописано да дете не може да похађа предшколску или школску установу уколико није вакцинисано према календару обавезне имунизације.

– С друге стране, Закон о образовању не оспорава право на образовање на основу вакциналног статуса. У нашој земљи су до пре десетак година постојале курирске службе при општинама које су позиве за имунизацију уручивале на кућне прагове. Данас се такви позиви шаљу поштом, али то раде тек понеки домови здравља, они који за то имају новца. Раније су школска деца имунизована на терену. За то сада нема довољно медицинског кадра. Бележимо и пропуштена годишта, а тај проблем може да се реши континуираним ревизијама картотека и организацијом имунизације службама на терену – додаје др Лончаревић.

Марија БРАКОЧЕВИЋ, ПОЛИТИКА

2 КОМЕНТАРИ

 1. Госпођо Бракочевић, не делујете убеђујуће!!!

  „Вакцинација није избор родитеља већ право детета“ – ово Вам је АУТОГОЛ!
  Теорија да је вакцина кориснија него штетнија је озбиљно пољуљана, већ више деценија. Али је тек последњих година захваљујући интернету постало и јавно познато. Нисте дали одговоре на постављена питања, не осврћете се на познате и признате стручњаке из Србије и целог света. Бежите од суочавања. Браните се неким шупљим крилатицма и тиме се само укопавате: „Вакцинација није избор родитеља већ право детета“

  Кажете: „Маме и тате се информишу преко интернета или удружења за необавезну имунизацију која баратају информацијама које нису научно доказане“ – НАПРОТИВ, све те информације су научно доказане. Ваше теорије о присилном вакцинисању деце НИСУ научно доказане, већ наложене, наређене споља, из иностранства. (Зашто нема „присилних“ кухиња у школама? Највећи број деце у Србији се хране нездраво. Зашто нема „присилног“ образовног школског програма на ТВ? Деца се заглупљују!!! Ах да, има ПРИСИЛНОГ СЕКСУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА. Да вакцине и секс. То треба нашој деци? Стварно стварно…баш сте убедљиви.

  Ах да, убедљиви 🙂 Кажете: „Немају поверење у лекаре који би требало да им разреше дилеме“ – Немамо поверење у лекаре? Зашто, јел то чудно?!?

  кажете: „Слово закона каже да родитељска сагласност није потребна за имунизацију детета, јер је она у Србији обавезна мера од општег интереса и не може се одбити“

  има итекако ствари које су од општег интереса у Србији, а тиче се деце. Почнимо од цене дечијег оделца, беле куге, дечјег додатка. Али, да… вакцина је важнија и јефтинија. Уствари, љутите ме. Навалили сте на вакцине јер вам то ЕУ наређује, свако убеђивање са Вама је бесмислено. Немате Ви адуте за ову тему. Ви сте запослени у предузећу коме је задатак да БОДЕ!

  кажете: „У већини земаља ЕУ имунизација није обавезна већ препоручена, али то подразумева њену обавезност.“

  „препорука“ подразумева „обавезност“?

  е, овде се прича завршава 🙂 ти си изманипулисана будала.
  да сам ти ја шеф, изгубила би посао.

  драги Видовданци, за Вас не знам, али ја сам још увек противник вакцине.

  Ево сада и малкице већи, него пре 15 минута

 2. Моја унука је после примања те вакцине /прво примање/, после извесног времена, имала нападе неконтролисаног вриштања, а тек касније смо сазнали да је то један од нежељених или пропратних појава после вакцинације.
  Такође, дете постаје све више подложно алергијама, од чега мора да се лечи.
  Познато је да вакцинација није обавезна у земљама ЕУ, осим у новопридошлим чланицама и онима који чекају учлањење.
  У Бону и Минхену, Цириху и Шавхаузену имам познанике код којих сам се распитао и добио потврдан одговор да вакцинација – није обавезна.
  Дете од блиских познаника је умрло пар сати после вакцинације, и сада родитељи ни под разно не дозвољавају да име се још двоје деце вакцинише.
  Спремни су и да се иселе из Србије, али вакцинацију неће дозволити.
  Ми, нажалост, немамо производњу домаћих вакцина /а имали смо!/ нити
  имамо референтну установу за контролу увозних вакцина.
  Намерно је приватизован инситут Торлак, и, некако истовремено, забрањена је
  производња пеницилина у Галеници – а зашто?!
  За евентуална нежељена дејства нико не сноси одговорност, а родитељи или
  старатељи се санкционишу ако одбију вакцинацију своје деце.
  Не знам да ли ће моћи, желети и СМЕТИ актуелна власт /ЊЕНИ ДОНАТОРИ/ бити изричита према мањинским групама – ЦИГАНИМА, АЛБАНЦИМА, у ЈУЖНОЈ СРБИЈИ, АЗИЛАНТИМА или власт има “ПИК“ на већинско, СРБСКО, ПРАВОСЛАВНО становништво?!
  Не доводи се у питање имунизација као превентвина здравствена заштита, већ ВРСТА ВАКЦИНЕ И ЊЕН ПРОИЗВОЂАЧ /ИНОСТРАНИ – “НОВАРТИС“/, А БЕЗ МОГУЋНОСТИ ПРОВЕРЕ ИСПРАВНОСТИ ИСТЕ У ДОМАЋОЈ РЕФЕРЕНТНОЈ УСТАНОВИ!!! Родитељ или старатељ нема пред собом никакав папир – декларацију – као што је то случај са осталим лековима који се издају на лекаарски рецепт /са плаћањем или бесплатно/?!.
  У целој ствари збрку и великпо неповерење у добре намере имунизације становништва уноси и подељеност јавности око ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВИМА, флуорисању воде…
  Ако се сад свему дода и МЕДИЦИНСКА ТРАГЕДИЈА око спасавања бебе из Новог Пазара, где је публицитет /МИНИСТРА ЗДРАВЉА?!/ био испред живота бебе, онда шта мислити и рећи о “присилном вакцинисању“ које сугерише то исто МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА, са актуелним министром ЗЛАТИБОРОМ ЛОНЧАРОМ, и бившом “министарком“ СЛАВИЦОМ ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ?!
  Мега капитал и профитери разних фела тврде да је то безопасно, а све више бoлесних то демантује.
  Стиче се утисак да светска елита води биолошки рат против већинског станов-
  ништва Планете, а све зарад неких болесних и похлепних циљева који се могу подвести под један именитељ – именитељ САТАНИЗМА!
  Ако мега капитал хође да смањи број становника на Планети, чему толико “душебрижнитво“ за опстанак поулације младих и присилне вакцинације баш на већ поменутим просторима Европе?
  Велико је и сасвим оправдано неповерење домаћег становништва, имајући у
  виду чињеницу укудања веронауке као обавезног предмета, а под обавезно
  увођење ЛГБТ хомосексуалног васпитања кроз школски ситем непунолетне
  полулације од 3. до 18. год./вртићи, основна и средња школа/, па је , онда,
  и разумљиво зашто толико неповерење и отклон према обавезном вакцинисању,
  а које је један од услова за улазак Србије у ЕУ.
  Ако се у исту раван – “под обавезно“ – стављају педеризација непунолетних грађана од 3. до 18. год, као и њихова вакцинација. закључак је само један:
  физичко и ментално срозавање и требљење становништва Србије!
  У Србији нема сбијанских вакцина, а нема ни рефернетне установе која ће
  гарантовати исправност истих, а вакцине долазе од оних који су нас бомардовали 1999-е осиромашеним уранијумом?!
  Зар мислите да неко треба да буде толики идиот и да на бланко, без провере,
  прихвати такве вакцине, за које нико не сноси одговорност: ни произвођач, ни
  увозник, ни дистрибутер /Министарство здравља Србије/ ни лекар који их пре-
  писује, па ни медицински техничар који их убризгава у тело – нико, ама баш
  нико, а родитељ се може чак законски санкционисати и одузумањем ридитељства ако дете не вакцинише.
  То је, свакако, ван кодекса лекарске етике и не може се и не сме прихватити!!!
  Осим тога, шта ћемо са природном имунизацијом?
  Ја сам као дете прележао мале и овче богиње, велики кашаљ, заушке, рубеоле,
  а да нисам био вакцинисан!
  Не само ја – већ многе генрације пре и после мене!
  Ако децу сувише кљукамо вакцинама – паралишемо нормалан развитак природ-
  ног имунитета, и тако само, на посредан начин децу чинимо много слабијима
  него што ће их мегаломенсако вакцинисање за све и свашта заштити..
  Погледајте, само, молим Вас, вакцине за грип: сваке године нове вакцине, а пре
  тога у лабораторијама микробиологије производња навих – хибридних и ГМО
  вируса и бактерија.
  Зар није то намештено од стране непријатеља Бога и Човека!
  Јесте!
  Е, па, онда: “КРИВО СЕДИМО, АЛ` ПРАВО БЕСЕДИМО!“

  Драган Славнић

Цитирај