ХАГ ОДЛУЧИО Русија не финансира тероризам у Украјини

ХАГ ОДЛУЧИО Русија не финансира тероризам у Украјини

ПОДЕЛИ

Међународни суд правде УН у Хагу објавио је првостепену одлуку по тужби Украјине против Русије, у којој је одбио да удовољи захтеву Кијева да уведе привремене мере против Москве, због кршења Конвенције о борби против финансирања тероризма.
Суд је, делимично, удовољио захтевима Украјине по другој тужби – о кршењима Конвенције за ликвидацију расне дискриминације, односно затражио је да Русија на Криму поштује права Татара.
Ипак, и у тој тачки, Суд је одбацио наводе да Русија води политику „брисања културног идентитета украјинских и кримско-татарских заједница“.

Захтеви Кијева били су да Москва обустави испоруке оружја на исток Украјине и престане да подржава „терористе“ у Доњецкој и Луганској Народној Републици, те да се заустави „етничко угњетавање“ на Криму.

Москва те оптужбе негира, наводећи да главни циљ Кијева није био решавање несугласица, већ проналажење повода за тужбу против Русије пред Међународним судом – наводи „Спутњик“.

Решењем Суда, Русији је наложено да испуњава норме Конвенције о ликвидацији свих облика расне дискриминације који се односе на активности кримских Татара, а украјинске „доказе“ да Москва подржава устанике у Донбасу судија сматра недовољним.

Пресуда је привремена и биће на снази до коначне одлуке.

Руско Министарство спољних послова сматра важним што је Међународни суд правде заузео принципијелан став и што не подржава оптужбе Украјине о наводној „агресији“, те „окупацији“ или о статусу Крима.

– Суд је без гласања признао да је тужба Украјине против Русије о Међународној конвенцији о борби против финансирања тероризма неоснована и, сходно томе, услова за увођење привремених мјера нема – наводи се, између осталог, у саопштењу руског Министарства.Министарство је, такође, истакло да је Суд позвао обе стране да раде на пуној примени споразума из Минска, наводећи, притом, да су их одобрили и потписали представници Доњецка и Луганска.

– Суд није подржао ниједну од привремених мера које захтева Украјина у вези са Међународном конвенцијом о ликвидацији свих облика расне дискриминације.

У саопштењу се додаје да је Суд УН делимично усвојио захтев Украјине о привременим мерама према Русији.

Суд је одлучио да Русија према Конвенцији о ликвидацији свих облика расне дискриминације мора да се уздржи од нарушавања права кримских Татара, и да обезбеди образовање на украјинском језику на Криму.

Међутим, аналитичари сматрају да одлука суда о Криму нема за Русију посебног значаја, пошто земља ионако испуњава све те захтеве.

Они подсећају да је Русија већ обезбедила могућност образовања на украјинском језику, и да на Криму, према закону, ионако постоје три званична језика – руски, украјински и татарски.

Руски аналитичари, такође, наводе да је одбијање Суда УН да уведе привремене мере према Русији за наводне повреде Конвенције о финансирању тероризма било очекивано.

Према њиховим речима, другачије није ни могло бити, јер је јасно да се у Донбасу води унутрашњи оружани конфликт.

Нормандијска четворка није пронашла никакве доказе о томе да у Донбасу делују терористичке организације, а Суд је полазио од тога, наводи „Спутњик“.

Како пише „Европска правда“, Суд УН могао би да обавеже Кијев да поштује права рускојезичних грађана у Украјини и Донбасу, с обзиром на то да је Москва доставила Хагу документе у којима се говори о угњетавању рускојезичног становништва које спроводи Кијев.

Срна

Цитирај