Изборни резултати посвађали посланике

Изборни резултати посвађали посланике

ПОДЕЛИ

Наставак расправе о 12 међународних споразума у Скупштини Србије протекао је у полемикама опозиције и посланика владајуће коалиције о резултатима председничких избора, организаторима протеста на улицама, али и о томе ко критикује „Београд на води”, а вереница му зарађује десетине хиљада евра продајући станове у њему.

Полемику је иницирао Балша Божовић (ДС), који је констатовао да „није добро што Скупштина Србије игнорише то што се догађа на улицама, мислећи да ће проћи као ружан сан”, а потом критиковао споразум са Катаром. Казао је да ће Србија и у овом споразуму проћи као и у оном са УАЕ о „Београду на води”, „где Србија улаже милијарде евра, а ’Игл хилс’ свега 150 милиона евра заједничког кредита”.

Реаговао је Александар Мартиновић (СНС), рекавши да су грађани у заблуди око тога ко су политички организатори протеста, илуструјући то читањем мејла, који је, како је рекао, централа ДС-а 6. априла проследила, а у коме пише да је „дошло до промене у организацији одласка на победничку шетњу Београдом” и наводи: „Молим вас, будите испред ГО ДС Београд, Теразије 3 у 17.30. Молим вас да потврдите долазак.” Мартиновић је додао: „То су ти спонтани, студентски, неполитички, протести на којима учествују све сами студенти: Драган Шутановац, Горан Јешић, Бојан Пајтић, Борко Стефановић, Балша Божовић, синови бивших министара, садашњих посланика.”

Божовић му је одговорио да је „на ружан начин хтео да омаловажи све незадовољне људе”, рекавши и да је мејл који је читао лажан, да наведена адреса није ДС-а и да Демократска странка не протестује. Он је додао: „ДС се бори у институцијама и, док год постоји и један посланик у скупштини, супротставићемо се једноумљу Александра Вучића.” Божовић је казао и да власт „Београдом на води” унижава дух Београда.

Мартиновић му је одговорио: „Колико знам, градски одбор ДС-а је на Теразијама 3, а што се тиче врхунског лицемерја ваше забринутости за гладне у Србији – да ли су Шутановац и Пајтић гладни, да ли сте ви гладни? Ви Балша Божовићу причате о ’Београду на води’, а ваша вереница продаје станове у ’Београду на води’, зарађујете стотине хиљада евра на њему и ви кажете како тај пројекат не ваља. Како вас није срамота?” Божовић није одговорио, а Маја Гојковић, председница парламента, замолила је Мартиновића да не говори о детаљима из приватног живота.

Полемисали су и лидер Двери Бошко Обрадовић и социјалисти и напредњаци, а иницирао је Обрадовић, рекавши: „Већ данима оспоравате мој председнички резултат. Ако може Вулин да буде министар са 0,1 одсто подршке у бирачком телу, онда и те како имам право да говорим. Ако може СПС да буде у скупштини, а није имао свог председничког кандидата, господине Милићевићу (Ђорђе), боље да размишљате о томе.”

Одговорио му је министар Александар Вулин: „Да ли ја имам нула или пет или десет одсто, не знам, а можда ћемо проверити на локалним изборима у Врбасу, где Покрет социјалиста наступа самостално, а партија извесног председничког кандидата која није успела да догура до 2,5, није успела ни да скупи потписе за учешће на изборима. Обрадовић је при крају седнице зарадио опомену, када му је Маја Гојковић искључила микрофон, јер је причао мимо дневног реда, а он јој је добацио: „Лопове, украла си ми време.”

Посланичка питања: од руског центра до претњи бандерама

Зашто још увек није склопљен и потврђен споразум којим би се Српско-руском хуманитарном центру у Нишу дале идентичне привилегије какве су дате припадницима НАТО-а, питао је јуче представнике владе лидер СРС Војислав Шешељ у оквиру времена резервисаног за посланичка питања. Шешељ је казао: „Уместо да и Српско-руском хуманитарном центру дате исти статус, ви већ пет година руске званичнике замајавате. Очекујем да вам НАТО, у склопу споразума, да поверљиве информације шта вам спрема наредних месеци и како ће вас терати да му верно служите. Овде је НАТО да нам руши државу, а Руси нам помажу у невољи, код непогода, пожара, земљотреса. Захтевам да се што пре регулише дипломатски статус припадника Српско-руског хуманитарног центра.”

„Ко је аутор најновијег образовног пакета послатог школама са циљем да се у нашим школама и вртићима популарише хомосексуализам? Ко је радио пилот пројекте у школама и вртићима, без сагласности родитеља и да ли је ово урађено уз сагласност министра Младена Шарчевића?” Ово су питања Бошка Обрадовића, лидера Двери, за Министарство просвете. Обрадовић је питао и „које су стручне квалификације др Љиљане Богавац и Душице Попадић, ауторки ових секс-образовних пакета, и ко ће да одговара за ово сексуално насиље над нашом децом и над родитељима”.

Уочи сваке фудбалске утакмице у Новом Пазару влада ванредно стање које се ствара најпре преко полиције, која под пуном борбеном спремом блокира читав град, а креира се и преко такозваних организованих навијачких група, које се циљано доводе у Нови Пазар да отворено прете Бошњацима, шта је улога тог несразмерног броја полицајаца, да ли да спрече или изазову инцидент и да ли је ухапшен неко од „тих дивљака и изгредника”, питања су која је Енис Имамовић (СДА) јуче поставио Небојши Стефановићу, министру полиције.

Лидер покрета ДЈБ Саша Радуловић питао је јуче председника Републичке изборне комисије Владимира Димитријевића зашто ово тело није објавило прелиминарне резултате председничких избора са бирачких места. „Зашто кријете резултате избора?”, питао је Радуловић. Посланик НСС–СНС Марјан Ристичевић питао је јуче шта ће полиција и тужилаштво да предузму поводом претњи изнетих на „спонзорисаном статусу на ’Твитеру’ који гласи: ’Вучићу, Вучићевићу, Ристичевићу, Митровићу, јесте ли изабрали бандере са којих желите да висите?’”

Мирјана ЧЕКЕРЕВАЦ, ПОЛИТИКА

Цитирај