ОДЛАЗАК ХЕРОЈА НАШЕГ ДЕТИЊСТВА „Чика Раша не може да буде покојни, морамо...

ОДЛАЗАК ХЕРОЈА НАШЕГ ДЕТИЊСТВА „Чика Раша не може да буде покојни, морамо да наставимо да живимо онако како нас је учио“

ПОДЕЛИ

Комеморација Раши Попову, књижевнику, дечјем писцу, глумцу и новинару, који је преминуо прекјуче у Београду у 84. години, одржава се данас у згради Радио-телевизије Србије, где се окупило око сто његових пријатеља, поштовалаца и чланова породице.
Комеморација је почела минутом ћутања, а одмах након тога присутнима је пуштен одломак из једне Рашине емисије у којој прича о старости.
– Не може Раша да буде покојни. Надам се да ћемо већ сутра наставити да живимо како нас је чика Раша учио – рекла је Ана Марија Симоновић испред РТС-а на почетку комеморације.
Како је рекао један од његових пријатаља, Раша је живот доживљавао као шалу, али је размишљао и као филозоф.
– Дух игре је спроводио у свом животу и терао све друге да је играју – рекао је он и додао да је битно утицао на менталитет младих људи.

– Они који верују да је слободна личност идеал, за то могу да захвале Раши – рекао је он.

Раша Попов је рођен 26. јуна 1933. године и био је књижевник, публициста, глумац и дугогодишњи телевизијски новинар, новинар-сарадник „Мокринских новина“, али и звезда дечје телевизијске емисије „Фазони и форе“. Аутор је више десетина књига за децу и одрасле.
Обележио је детињство многих генерација. Био је аутентична појава на овим просторима, поседовао је неодољиви шарм и харизму.Био је сјајан наратор који је на врло једноставан начин одувек умео најмлађој публици да дочара суштину веома озбиљних појмова. Већина старије генерације га се сећа из првог серијала „Фазони и Форе“ (1993), они несто млађи из другог серијала (2002).Заједно са Љубивојем Ршумовићем реализовао је четрдесет наставака ТВ серије „Шешир без дна“, у којој Раша на чудесно лак начин из свог великог искуства, знања и маште, као и из збиље око нас, склапао поучне приче о биљкама, животињама, људима, о разним догађајима и појавама у којима се крију одговори на многа дечја питања.

oWhktkqTURBXy80MTI5MjUwOWQ3ODk4ODU4Nzk3OGUwMjczYjA0YWFlZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
wdBktkqTURBXy85MmE0NTlkNTNhZmVkNDhlOTkwMGI1MGRhNDQwZmU4My5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Блиц

Цитирај