СУЂЕЊЕ ЗА „ШПИЈУНСКУ АФЕРУ“ Перишића издао слух?!

СУЂЕЊЕ ЗА „ШПИЈУНСКУ АФЕРУ“ Перишића издао слух?!

ПОДЕЛИ

Суђење бившем начелнику Генералштаба ВЈ генералу Момчилу Перишћу (72) и још двојици оптужених за шпијунажу није јуче одржано у Вишем суду у Београду јер није завршено вештачење његовог здравственог стања, сазнаје „Ало!”.
Како наш лист сазнаје, вештаци треба да се изјасне да ли генерал Перишић може да прати судски процес јер он тврди да има проблеме са слухом.

Суђење је због тога одложено за 2. јун. Његов адвокат Новак Лукић није желео да због тајности поступка коментарише одлагање, наводећи да је суђење одложено из процесних разлога. Перишић је јуче са адвокатом дошао на суђење, са којег је искључена јавност у новембру прошле године ради чувања тајности одређених војних података, иако се одбрана оптужених томе противила.
За сада ће се суђење одвијати иза затворених врата, а суд може да одлучи и да у неком тренутку претрес отвори за јавност. Перишић је оптужен за „шпијунску аферу”, због које је ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом да је „одавао поверљиве информације америчком обавештајцу Џону Нејбору”, који се тада позвао на дипломатски имунитет. Процес против њега покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет. Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године. На припремном рочишту, прошле гоидне, Перишић је негирао кривицу. Он је раније за медије изјављивао да му је поступак намештен, за шта је оптужио своје некадашње колеге из коалиције ДОС, које су то извршиле уз помоћ „неких стручњака”.

– Желели су да ме елиминишу из политичког живота и евентуалне борбе за одређене политичке функције и морам признати, у томе су успели, али користећи се конструкцијама и лажима. Али ако поново кренемо у тај процес, доказаћемо ко су били ти људи и шта су урадили – поручио је он пре четири године.

Џон Нејбор је напустио Београд крајем марта 2002, а неколико дана по одласку, према наводима медија, погинуо је у саобраћајној несрећи у Мађарској.

Не помаже ни апарат

Стручњаци за дијагностику слуха кажу да особа којој је слух оштећен од 91 и више децибела не могу да прате да прати судски процес и да им у том случају не помаже ни слушни апарат. Како наводе, такве особе морају медицински да се лече другим методама, ако им слух није трајно оштећен.

Ало

1 КОМЕНТАР

  1. „Како наш лист сазнаје, вештаци треба да се изјасне да ли генерал Перишић може да прати судски процес јер он тврди да има проблеме са слухом.“

    е, а да ли Хаг тако мази наше оптуженике….?

Цитирај