Трибина ,,Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године“

Трибина ,,Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године“

ПОДЕЛИ

Позивамо вас, да у среду, 26. априла 2017. године, у 19 часова, у великој сали парохијског дома Вазнесењске цркве (Адмирала Гепрата 19) присуствујете трибини на тему „Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године“.

О овој теми говориће:

др Ненад Антонијевић (Музеј жртава геноцида, Београд)

Бојан Вићентић (Музеј ваздухопловства, Београд)

Модератор:

јереј Арсеније Арсенијевић (Вазнесењска црква, Београд)

Трибина се одржава у организацији Вазнесењске цркве, Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Музеја ваздухопловства – Београд.

Улаз је слободан.

1 КОМЕНТАР

  1. Врло корисна трибина обзиром да је Неко измислио причу да су савезници НАМЕРНО бомбардовали Србе на Ускрс 1944 године.

    Током 1944 године, Србија је бомбардована као и све земље које су биле у немачким рукама. Англоамериканци нису имали ништа против Срба, они су бомбардовали стратегијске циљеве, градове, путеве, пруге, складишта, индустријска постројења, резервоаре нафте и томе сл. У целој Европи.
    Немачка противавионска одбрана (flaк) је била изузетно ефикасна. Оборила је 1345 а оштетила 8848 британских авиона. Због тога су авиони бацали бомбе са велике висине, што је узроковало грешке и знатне цивилне жртве. Пилоти који би успели да из погођених авиона скоче падобраном, падали су на територије које су биле у власти Немаца, партизана или четника. Познато је да су четници у августу 1944 године са аеродрома Прањани, послали у Италију 512 савезничких пилота.

    Да су савезници НАМЕРНО бомбардовали Србе на Ускрс, Срби би пилоте који су пали после Ускрса побили или предали Немцима.

Цитирај