Насловна Култура Његову причу мало ко зна: Побегао из логора, био на Голом отоку,...

Његову причу мало ко зна: Побегао из логора, био на Голом отоку, грешком му дијагностиковали рак

346
0
ПОДЕЛИ

Власта Велисављевић је један од најбољих српских глумаца али мало ко зна да је његова животна прича толико тужна и узбудљива да би од ње могао да се направи неки добар холивудски филм.

Супруга је морала да га се одрекне док је био у логору из кога је успео да побегне, а нешто касније у животу погешно су му дијагностиковали рак, а доживео је и клиничку смрт.

Доајен српског глумишта био је заточених нацистичког и комунистичког логора, а из нацистичког је успео да побегне 1944.

– Спасло ме је то што сам био млад и здрав јер су ме, уместо да ме пошаљу у гасну комору, нацисти користили као радну снагу у фабрици граната и оружја у Дортмунду. Један од мајстора у тој фабрици узео ме је за свог помоћника. Дао ми је немачку пропусницу, која ми је, кад сам већ побегао из логора, помогла да се преко Минхена најпре дочепам Загреба, а онда Земуна и Београда -испричао је Власта Велисављевић у једном интервјуу.

Kао студент треће године Академије драмских уметности одведен је најпре у затвор на Бањицу, а потом на Голи оток. Тамо је провео три године.

– На моју су жену тих година вршили притисак да ме се одрекне. И одрекла ме се. Али ме је и чекала, мислећи да ћу разумети и да ћемо наставити тамо где смо стали. Kако да наставимо? То не може. Нисам хтео да јој опростим – испричао је глумац који каже да су око њега биле жене које су пристајале на тешке услове, али се нису одрицале својих мужева.

Власта је говорио и о условима на Голом отоку.

– Нећу заборавити ту чувену ћелију 17а на Бањици из које су ме послали на Голи оток. Био је то најперфиднији могући затвор са свим средствима за мучење људи, а једна од њих је била и та ћелија. Мала, уска, не можеш да се исправиш. Делио сам је са оцем Воје Брајовића, Вукотом, који је био војно лице и изјаснио се за Совјетски Савез – испричао је он у интервјуу.

Његова супруга се након свега поново удала и са тим човеком је отишла у Америку. Са њом има и ћерку која је, када је стасала, због тешке ситуације отишла у Америку за мајком где и данас живи са његовим унуцима. Власта Велисављевић је у свом животу имао три жене и истицао је да му је трећи брак био најслађи.

Овај велики глумац је током живота доживео и клиничку смрт, а када се пробудио из коме вратио се на позоришну сцену. Пре две године онколог му је дијагностиковао рак и рекао да мора да иде на зрачења, али Власта је то одбио да би, на крају, други доктор увидео да му заправо није ништа.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде