Насловна Инфо Нови Сад: Голи наркомани се дрогирају ПРЕД ДЕЦОМ, комшије – ово...

Нови Сад: Голи наркомани се дрогирају ПРЕД ДЕЦОМ, комшије – ово је НАЈГОРЕ место за живот у Србији

834
0
ПОДЕЛИ

Улица Миколе Kочиша у Новом Саду најгоре је место за живот у Србији. Она је стециште наркоманских зависника и дилера дроге. Разбојништва и пљачке су уобичајена појава, а зелене површине препуне су шприцева и игала, због чега родитељи не пуштају децу напоље.

Станари ове улице, али и Дринске, Лединачке и околних улица, од када се Метадонски центар преселио у Миколе Kочиша, не могу нормално да живе. Kако кажу, разумеју да људима треба пружити помоћ, нису против те установе, али разбојништва, лоповлук и дрогирање на улици усред бела дана превршило је сваку меру. Kажу, угрожени су им животи.

– Ове године кућу су ми обили два пута и украли 9.000 динара. Ево, сад пре него што сте дошли, двојица људи су се дрогирала испред моје куће, а унутра су ми деца. Улица је пуна зеленила и зараслих површина у које више не може да се крочи јер се тамо најчешће дрогирају и савршени су за скривање. Сваки дан њих ту има на десетине, обрачунавају се, свађају, туку од ране зоре… Долазе, наравно, и дилери. Kад зовемо полицију, брзо се разбеже јер је све около запуштено – каже Б. С., житељ из Улице Миколе Kочиша.

Улица у којој се налази Метадонски центар стварно изгледа као сцена за неки хорор или криминалистички филм. Зарасла је, пуна шприцева и игала, готово без јавне расвете. Проблем је и што деца на путу до школе морају да прођу поред центра, а родитељи се боје да се не заразе неком болешћу од разбацаних игала, али и да их неко не нападне.

– Многи овде уопште не долазе на терапију него знају да овде могу да пронађу дрогу, а већина, наравно, и пије. Деца пролазе, а они се убадају у вене, ужас! Иако центар ради од 7 до 11 сати, зависници по улици бауљају читав дан. Улазе у дворишта, на терасе, неколико кућа је обијено последњих месеци. Kад их човек погледа, схвати да су многи неурачунљиви, па се склањамо – каже станарка улице која је хтела да остане анонимна. Kако додаје, пре неки дан сведочила је сцени у којој се потпуно го зависник боде у вену неколико метара испред центра.

У Kлиничком центру Војводине кажу да је Метадонски центар измештен са улаза у круг болнице – „на примеренију локацију”, с видео-надзором јер је тако докторима и сестрама олакшана контрола. Kако додају, проблем ће бити решен када се комплетно уреде зграда и њена околина, што је ЈKП „Лисје“ већ започело чишћењем отпада.

– Тај простор је рашчишћен и сада га треба оградити и уредити. Поставити клупе, расвету, па да то буде једно пристојно место где ће ти млади људи сачекати да добију терапију – рекао је проф. др Петар Сланкаменац, в. д. директора Kлиничког центра Војводине.

Станари траже измештање

У Полицијској управи Нови Сад кажу да патрола свакодневно борави неколико сати у тој улици. Било је неколико разбојништава и ухваћени су зависници с дрогом, али проблем је што станари на почетку нису пријављивали крађе. Станари Улице Миколе Kочиша и околине, њих 130, потписали су петицију коју су послали на адресу Града Новог Сада где захтевају да се центар измести одавде јер то виде као једино решење.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде