Насловна Свет Италија усваја закон о забрани фашистичких симбола

Италија усваја закон о забрани фашистичких симбола

228
1
ПОДЕЛИ

Након низа инцидената, Заступнички дом италијанског парламента прихватио је закон којим се забрањује јавно приказивање фашистичких и нацистичких симбола.

Према том закону, који је усвојен касно синоћ, предвиђена је затворска казна од шест месеци до три година за фашистичка или нацистичка салутирања и поздраве, продавање фашистичких и нацистичких сувенира или ширење такве пропаганде на интернету.

Пре ступања на снагу закон треба да потврди Сенат.

Закон је усвојен након низа инциедената који су се догодили широм земље.

Тако, на пример, у једној посластичарници у јужној Италији реклмиран је Хитлеров колач у излогу, док неофашистичка странка Форза Ноува припрема прославу 95. годишњице Марша на Рим Мусолинијевих фашиста.

Аутор закона је Емануеле Фиано, заступник владајуће Демократске странке, који сматра да Италија, по узору на Немачку, треба строже да се постави према порасту фашистичке и нацистичке носталгије.

Фиано је казао да је постојала Фејсбук страница, која је у међувремену усаглашена, а на којој су се објављивали антисемитски говори нацистичког министра пропаганде Јосефа Гебелса. Страница је имала 45.000 пратилаца.

Десничарске странке, укључујући и странку Форца Италиа бившег премијера Силвија Берлусконија, противила се закону уз образложење да прети слободи говора.

Популистички покрет Пет звезда такође је био против, тврдећи да би било боље пооштрити постојеће законе против говора мржње.

 

 

Танјуг

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде