Kако обрисати личне податке са интернета

Поделите:

Заштита или брига за приватност само су неки од разлога због којих многи желе да смање свој дигитални траг. Ово су неки од савета који би у томе могли да помогну.

У данашње време практично је постало немогуће живети без интернета и различитих друштвених мрежа.

Преплављени гомилом видеа, фотографија и других врста садржаја, многи барем једном недељно помисле да би било добро решити се свих налога и одустати од дигиталног живота.

Исто тако, јавне информације о вама, које су доступне оглашивачима и другима, омогућавају лакше праћење ваших активности и ‘бомбардовање’ рекламама.

Обришите профиле на друштвеним мрежама и другим сервисима

Kако бисте се решили налога на друштвеним мрежама и онлине сервисима за куповину, потребно је да уђете у поставке и потражите опције за затварање, деактивацију или брисање профила. У зависности од мреже, то можете учинити и у оквиру поставки у вези са сигурношћу или приватношћу.

Брисање профила може да траје до три месеца, али он за то време неће бити видљив. Фацебоок, на пример, напомиње да пре свега преузмете копију својих података с те друштвене мреже.

Алати који ће одрадити много тога за вас

Разни алати помоћи ће вам у брисању ваше онлине присутности, али је важно напоменути да ниједан не представља ‘магично решење’.

Десеат.ме се повезује с вашим Гмаил налогом, а затим врши дубинску анализу повезаних друштвених мрежа, маилинг листа и онлине трговина. Затим саставља листу у оквиру које ћете моћи да се ођавите са сваке од њих или добијете листу на директној страници где се можете ођавити. Kористан алат могао би да вас подсети на неке давно заборављене странице на којима сте се пријавили.

Ту је и ЈустДелете.Ме, велики директоријум адреса које ће вас одвести директно на страницу на којима се гасе профили. Осим што показује директан линк, бојама жели да вам покаже колико је тешко уклонити неки профил.

Уклоните личне податке

Ако су на некој страници објављени ваши приватни подаци, попут банковног рачуна, а власници их не желе уклонити, Гоогле може бити од користи преко своје странице за уклањање података. То може да потрајати, и не мора нужно бити успешно, али може бити добра опција.

Обришите застареле податке

Ако сте променили посао, а месецима касније још се виде ваши подаци на страници старог посла, иако те странице више нема, могуће је да Гоогле има на својим серверима индексирану стару верзију. Ту вам помаже алат за уклањање застарелог садржаја, који је користан и кад желите да уклоните неке податке са странице са којом не желите више бити повезани. Ипак, Гоогле наводи да нису сви захтеви успешни.

Обришите свој е-маил налог

Е-маил за многе представља кључно средство за дигитално функционисање, посебно због свих повезаних Гоогле сервиса, а зависно од маила који користите, то може бити више или мање компликовано.

Након пријаве ћете обично морати да пронађете опцију за брисање и затврање налога. Неки од њих остају отворени неко време, а ако се предомислите, имајте на уму да је маил последња ствар коју треба да обришете, јер је често повезан са низом других услуга.

Kод Гмаила морате отићи на мyаццоунт.гоогле.цом и кликнути на Избришите свој налог или услуге под картицом Поставке налога. Гоогле нуди опцију брисања одређених њихових производа или целог Гоогле налога, пише Б92.рс.

 

Н1

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *