Aleksa Grubešić: Sapunica žuto-riđe koalicije

Podelite:

Beogradski izbori koji će se održati u martu će biti možda i najinteresantniji od republičkih izbora i promene vlasti 2012., a dodatnu težinu mu daje i tragična smrt srpskog političar sa Kosmeta Olivera Ivanovića. Strasti su se uzburkale i međusobna optuživanja pršte, pa situacija bar trunku trenutno podseća na 1997. i izbore u kojoj je pro-zapadna opozicija optužila Miloševića za izbornu krađu, a sukob na ulici bio na ivici građanskog rata. „Građanski rat“ se ovaj put vodi na Tviteru i ostaje u sferi verbalnog sukoba, a njegovi glavni inicijatori i pokretači sveopšte histerije su pripadnici građanske opozicije, mahom pro-zapadno orijentisane političke opcije koje će na predstojeće izbore izaći u više kolona.

U jednoj koloni će biti opcije okupljene oko bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, koga su podržali Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, Narodna stranka Vuka Jeremića, Levica Srbije Borka Stefanovića, kao i bivši predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić (koji je i dalje formalno član DS-a, ali ne podržava svoji stranku na izborima?!), druga kolona u vidu koalicije Šutanovčevog DS-a, Nove stranke Zorana Živkovića i SDS-a Borisa Tadića. Treća kolona je Aleksandar Šapić, koji izlazi samostalno. Četvrtu kolonu, koju će kako smo danas saznali definitivno činiti Srpski pokret Dveri i Dosta je bilo, koliko god to ideološki neprirodno izgledalo, ne mogu nazvati pro-zapadnom, iako ni tu nisu čista posla da se ne lažemo.

Možda će neko iskusno primetiti da fali samo „peta kolona“, međutim ona je sigurno neizostavna, barem u srpskim političkim prilikama, i kad centrima moći to bude trebalo svakako će se ispoljiti, a verovatno će je činiti baš neka od datih opcija. Razlog zbog kojeg sam decidno naveo imena lidera svake od pro-zapadnih opcija, koje su u raznim kombinacijama deo koalicija ili su poput Šapića odlučili da samostalno oprobaju izbornu sreću, je zato što su skoro svi u jednom trenutku zajedno bili deo Demokratske stranke.

Od Demokratske stranke konkretno su nastale Nova stranka, Socijal-demokratska stranka i Levica Srbije. Đilas se nakon napuštanja DS-a povukao iz politike da bi sada odlučio da izroni iz naftalina, a podršku je dobio ni manje ni više nego od Jeremića kojeg je izbacio iz stranke. Pajtić, koji sad formalno iz DS-a podržava Đilasa, je podneo ostavku u republičkoj Skupštini zbog Šutanovca, Šutanovca koji je na prošlim predsedničkim izborima podržao Jankovića. A Janković je sada u koaliciji sa Jeremićem i podržavaju Đilasa koji je iz Demokratske stranke izbacio Jeremića. Tadić je u ovoj papazjaniji još ispao i najdosledniji jer nije podržao Đilasa zbog kojeg je napustio DS. Ali ne sumnjam da hoće ako to neka moćnija glava od njihove naredi, jer su pokazali da nemaju problem da zajedno mašu nogama pod istim astalom na sastancima sa eminentnim Zapadnim ambasadorima. Kada stigne mig biće oni svi opet zajedno, ako zatreba. A do tada će da se međusobno podržavaju i prave neprirodne, ideološki i moralno nakaradne koalicije, i da traže dobitnu kombinaciju kao u igri „skočko“ kviza Slagalica, pa dok ne ubodu.

Aleksa Grubešić

Podelite:

3 Komentari

  1. Od svih pobrojanih iskace Pozderac Vuk kao izdajnik, ljiga i ubaceni Hrvatski agent i stetocina zbog cijih aktivnosti u UN gde je sudelovao u najzescim napadima na Izrael je i dovelo do priznanja Kosova i Crne Gore. DJB tj DB samo im ime kaze ko ih je osnovao, Dveri fasisti, Sapic Vuciceva marioneta. Ovi ostali su mi ok, trebali bi svi da udju u Demokratsku stranku. Dokle vise Srpske glume demokratije sa strankama koje nemaju demokratsku strukturu i pluralizam misljenja.

  2. To sto je neko liberalan ne znaci da treba da bude izdajnik i autosovinista ko Latinka, Canak, Pozderac Vuk i St Protic koji rade na hrvatskoj agendi male i slabe Srbije. Djindjic je dobar primer liberala i zapadnjaka koji nije izdajnik (peko vola na Palama, nije dao Kosovo, izvukao nas finansijski iz govana). Kao sto i u Americi i Republikanska i Demokratska stranka pazljivo brinu i brane interese Amerike, samo sto je jedna vise konzervativna a druga vise liberalna stranka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here