Апел за одбрану Kосова и Метохије и „завера ћутања“ др Војислава Kоштунице

Поделите:

Где нестаде др Kоштуница?

Апел за одбрану Kосова и Метохије као иницијативе Политичког савета Демократске странке Србије са нестраначким, јавним личностима, које је до сада потписало скоро 5000 грађана, међу којима је 11 владика и епископа СПЦ-а и осам академика, није споран као вид јавног става ,мишљења, политичке И националне забринутости,и не може се ни у какавој мери поредити са Апелом српском народу и српским интелектуалцима из недићеве Србије 1941 чији је списак био касније коришчен за послератни реваншизам И насиље над потписницима Апела Политички савет “новог” ДСС остао је без потписа оснивача и бившег дугогодишњег Председника ДСС, бившег Председника СРЈ и Председника владе Србије од 2004-2008 године др Војислава Kоштунице.Многи из ДСС који су били уз др Kоштуницу у власти и ДСС данас нису потписници овог Апела .Разлози су вероватно политички и лични прагамтизам(читај пасивност и опртунизам) али и осечај одговорности за начин водења државне политике Србије према Kосову И Метохији . Некадашњи лидер ДСС као државник др Војислав Kоштуница отишао је у „политичку пензију“ али није пред јавношћу и историјом ослобођен јавног става за своју политику према Kосову и Метохији и ставу према садашњој власти око државне полтике према Kосову.

Kоштуница „Самом себи“ и Марко Аурелије

.Међу потписниицма Апела ДСС И грађана Србије нема дакле др Војислава Kоштунице И његова пасивност И чутање је и вид самоизолације који говори о облику одговорности за државну полтику око Kосова који је он и његова влада водила.Некадашњи предсендик ДСС др Војислав Kоштуница третирао се у јавности као национални лидер не само као државник , него и као полтички вођа владајуће ДСС .Био је третиран као легалиста, српски патриота И умерени националиста десна политике као конзервативац , који је око себе окупио и део СПЦ преко свештенства и једног броја владика.Ова године је везана и за деценију признања државности Kосова од стране САД и већег дела ЕУ ,али дсет година од пада Kоштуничине владе.Након силаска ДСС са политичке сцене 2014 године др Војислав Kотуница је ушао у “заверу чутања” или полтичку “омерту”.Политичар и државник др Војислав Kоштуница око Kосова И Метохије нема права да чути без обзира дали подржава или не Апел Полтичког савета ДСС грађана Србије који су потписали и стали иза Апела .Ћутање др Kоштунице није у концепту мудрих софиста порука владара Марка Аурелија његових мисли “Самом себи”, већ представља неки вид политичког И личног опртунизма.Оно што пише у Апелу део је његове полтике и одговорности.Ако је др Војислав Kоштуница решио да напише попут Марко Аурелије “Самом себи” и “Медитације”, онда је реч о добокој моралној мимикрији и политичкој неогвоорности која ће бити историјски строго оцењена.

Ћутање као „мудрост“ или кривица!?

Некадашњи лидер ДСС др Војислав Kоштуница има обавезу да јавно проговори око државне политике око Kосова и Метохије и њене будућности,става власти и СПЦ ..Ако Апел Полтичког савета ДСС и грађана не покрене у јавност др Kоштуницу то може бити само знак његовог признања промашене државне политике око Kосова.Потписници Апела су се сагласили да “Одричући се Kосмета Србија би смртно ранила себе и ударила срамни жиг на лице Срба, свих и свуда, Саглашавањем са отимањем и добровољним одрицањем од себе и своје основне земље отпочело би незаустављиво пропадање и нестајање Србије, до коначног исписивања из историје“, Апел дакле дефинише Замрзнути конфликт (попут конфликта на Kипру и другде) је једина разумна одлука.Будући нараштаји неће бити најсрећнији ако им у наслеђе ово питање оставимо нерешено, али ће бити најнесрећнији ако и себе и њих заувек осрамотимо, одричући се Kосова и Метохије, своје части и свог Јерусалима. То никад није учинио ни један народ.Сам Апел напомиње” Разговоре са представницима Албанаца са Kосова и Метохије ваља наставити, неорочено и неусловљено, под окриљем Савета безбедности УН, до коначног решења у складу са Уставом Републике Србије, Резолуцијом СБ УН 1244 и међународним правом. Садашња власт у Србији тестира јавност око могућих опција за Kосово И Метохију али је евидентно да ни једна влада без референдума ,промене Устава и полтичког консензуса не може донети одлуку која би поништила Резолуцију 1244СБУН, или у име пута Србије ка ЕУ себе у потпуности “ампутирала” са Kосова и Метохије.Због свега тога др Војислав Kоштуница треба да се огласи И проговори
Томислав Kресовић

Поделите:

16 COMMENTS

 1. „Kada nemas moc, odlozi“.Tesko je opisati one koji „resavaju“ istorijske probleme u trenutku kada im vojska nema dva aviona (a sada, kada ima 8, nema pilota)

 2. Ne možemo mi da proniknemo u mozak nikoga pa ni njegov. Koliko se sećam politika garniture gde je bio Koštunica beše da se ništa ne dira i ne čeprka, a pošto je u penziji, verovatno smatra da nema težinu reči.

 3. Kresovicu, Apel je DEautorizoan, nema nikave veze sa DSS-om vise. Da ima vecina ga ne bi potpisala.

  Ne bih da ti gledam „dlaku u jajetu“ ali izjave kako su Apel potpisali 11 „vladika i episkopa“ znaci sta? Da vladika i episkop nisu jedno te isto? Jesu, Kresovicu.

  Osim toga Apel je potpisalo preko 8000 ljudi, sto je skoro za polovinu vise od tvoje cifre…prije sto pocnes da prozires u um Kostunice drzi se cinjenica. To je kao pretendovati da se bude Dostojevski, a ne znati azbuku.

 4. Hm,hmm…Dr. Kostunica se,zvanicno,povukao iz politike i javnosti,koju inace nije zloupotrebljavao,ostaviomio iza iza sebe,preambulu.Nije pristojno,ogovarati,Kostunicu u njegovoj privatnosti.

  • „ogovaramo“ ga u „njegovoj privatnosti“, u koju se on povukao jos kao predsednik i premijer, „ogovaramo“ ga javno.Posto je jos kao predsednik, po sopstvenim recima, „razgovarao sa sovama“, verujem da je sada tu vestinu razvio jos vise, da razgovara sa mackama, voluharicama, golubovima, bubasvabama…Bio i ostao Tarzan, a mi majmuni.

 5. Коштуница је јавно изјавио пре губитак избора шта треба да се уради а шта ће се десити ако се то не одради на политичкој сцени СРБИЈЕ. Нажалост избори су као и увек после 5 октобра изрежирани а Коштуница је својом мудрошћу покушао да се избори са мафијашким убицама са трулог запада али није успео у тој политичко-преварантској борби. Повукао се у знак протеста против оних СРБА КОЈИ НИСУ НА ВРЕМЕ ПРОЧИТАЛИ КО СУ ДС И ЊИХОВЕ ГАЗДЕ СА ТРУЛОГ ЗАПАДА И ПРОТИВ ОНИХ КОЈИ СУ СЕ ПРОДАЛИ ЗА ШАКУ ДОЛАРА. Због тога је разумљиво повлачење у свој мир и тишину јер када немаш СРБЕ који ће схватити шта причаш и за кога радиш онда нема потребе губити време на мањину која опет ћути и крије се. То се пре свега односи на интелектулаце које је СРБИЈА ишколовала да би својим знањем и звањем својим поштењем преузели одговорност на себе и повели СРБЕ И СРБИЈУ ПРАВИМ ПУТЕМ А УПРАВО ТИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ СУ ИЗДАЛИ СВОЈ НАРОД ПРЕМА КОМЕ ИМАЈУ МОРАЛНУ ОДГОВОРНОСТ.

  • je rekao narodu sta ce biti, posto je otisao na pregovore sa Tacijem (jeste da je Taci bio u drugoj prostoriji i da su „pregovarali“ kroz kljucaonicu, ali mu je, ipak, time dat legitimitet) „koji ne prejudiciraju resenje“, sve u koaliciji sa G-17+, prvom strankom, i pre LDP-a, koja je govorila o „realnosti“ na KiM i LDP-om, jer DS je prava LDP, a Ceda samo njena fasada, sakupljac mrznje.Od prve do poslednje sekunde svoje vlasti, Kostunica je bio EUropAjac.“Mir i tisina“ su u njegovom mozgu.

 6. KostuRnica je politicki penzioner. Njegova uloga je bila da pomogne u obaranju komunisticke diktature olicene u Milosevicu (uspesno) i sklanjanju tog radikalsko-socialistickog sljama sa politicke scene (neuspesno, jos nam Dacici, Seselji, Vulini i Vucici truju javnost). Kao politicar ne poseduje tu mudrost, lukavost i pronicljivost drzavnika da Srbiju povede u pravom smeru NATO i EU integracija. Kosovo, BiH, Makedonija, Crna Gora su tu sporedna tema (to su protektorati) , glavna tema i kljuc je Srbija kao drzavotvorna, nosilac i kicma dve Jugoslavije.

 7. Ако је Апел намењен и упућен на адресе свих амбасада земаља које су признале независно Косово (од кога независно?) онда он има неки смисао, али ће тешко произвести било какав резултат. Све у свему, празна прича или народски ,,беспослен поп јариће крсти“.

   • Vucic ce iskorostiti sve ovo, nema brige. Ima adute pred zapadnim NADprijateljima (djes´ pobro ebo te patak) da kaze kako bi doslo do gradjanskog rata ako dalje bude popustao. Mitropolit mu je nabacio loptu za volej. mekelova nam je posebno pomogla, ochepila kolonu kamiona na Batrovcima, a okupirala nam KiM. Nato nam cuva ono malo naroda, kad su ga okupirali predali krvnicima u sake, sad ga cuvaju da ne pobiju i proteraju ostatak….tako necastivi radi. Stokholmski sindrom je mala maca za to prijateljovanje….

 8. Pa Arcibald Rajs je rekao pre 90 gidina sta Srbi da se rade,pa razni disidenti,pa Milosevic pred 5.oktobar,pa Kostunica…posle 5.oktobra…i sta?
  NISTA!
  Srbi su predati i prodati a izgleda da i nismo „drzavotvorni narod“ ,jer nam „drzava“ licí na plemensku zajednicu.

 9. Сматрам да је апел опомена сваком србину да памет стави у главу и да се нађе на правом месту у право време. Наставити са потписивањем, по свим местима Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here