Apel za odbranu Kosova i Metohije i „zavera ćutanja“ dr Vojislava Koštunice

Podelite:

Gde nestade dr Koštunica?

Apel za odbranu Kosova i Metohije kao inicijative Političkog saveta Demokratske stranke Srbije sa nestranačkim, javnim ličnostima, koje je do sada potpisalo skoro 5000 građana, među kojima je 11 vladika i episkopa SPC-a i osam akademika, nije sporan kao vid javnog stava ,mišljenja, političke I nacionalne zabrinutosti,i ne može se ni u kakavoj meri porediti sa Apelom srpskom narodu i srpskim intelektualcima iz nedićeve Srbije 1941 čiji je spisak bio kasnije koriščen za posleratni revanšizam I nasilje nad potpisnicima Apela Politički savet “novog” DSS ostao je bez potpisa osnivača i bivšeg dugogodišnjeg Predsednika DSS, bivšeg Predsednika SRJ i Predsednika vlade Srbije od 2004-2008 godine dr Vojislava Koštunice.Mnogi iz DSS koji su bili uz dr Koštunicu u vlasti i DSS danas nisu potpisnici ovog Apela .Razlozi su verovatno politički i lični pragamtizam(čitaj pasivnost i oprtunizam) ali i osečaj odgovornosti za način vodenja državne politike Srbije prema Kosovu I Metohiji . Nekadašnji lider DSS kao državnik dr Vojislav Koštunica otišao je u „političku penziju“ ali nije pred javnošću i istorijom oslobođen javnog stava za svoju politiku prema Kosovu i Metohiji i stavu prema sadašnjoj vlasti oko državne poltike prema Kosovu.

Koštunica „Samom sebi“ i Marko Aurelije

.Među potpisniicma Apela DSS I građana Srbije nema dakle dr Vojislava Koštunice I njegova pasivnost I čutanje je i vid samoizolacije koji govori o obliku odgovornosti za državnu poltiku oko Kosova koji je on i njegova vlada vodila.Nekadašnji predsendik DSS dr Vojislav Koštunica tretirao se u javnosti kao nacionalni lider ne samo kao državnik , nego i kao poltički vođa vladajuće DSS .Bio je tretiran kao legalista, srpski patriota I umereni nacionalista desna politike kao konzervativac , koji je oko sebe okupio i deo SPC preko sveštenstva i jednog broja vladika.Ova godine je vezana i za deceniju priznanja državnosti Kosova od strane SAD i većeg dela EU ,ali dset godina od pada Koštuničine vlade.Nakon silaska DSS sa političke scene 2014 godine dr Vojislav Kotunica je ušao u “zaveru čutanja” ili poltičku “omertu”.Političar i državnik dr Vojislav Koštunica oko Kosova I Metohije nema prava da čuti bez obzira dali podržava ili ne Apel Poltičkog saveta DSS građana Srbije koji su potpisali i stali iza Apela .Ćutanje dr Koštunice nije u konceptu mudrih sofista poruka vladara Marka Aurelija njegovih misli “Samom sebi”, već predstavlja neki vid političkog I ličnog oprtunizma.Ono što piše u Apelu deo je njegove poltike i odgovornosti.Ako je dr Vojislav Koštunica rešio da napiše poput Marko Aurelije “Samom sebi” i “Meditacije”, onda je reč o dobokoj moralnoj mimikriji i političkoj neogvoornosti koja će biti istorijski strogo ocenjena.

Ćutanje kao „mudrost“ ili krivica!?

Nekadašnji lider DSS dr Vojislav Koštunica ima obavezu da javno progovori oko državne politike oko Kosova i Metohije i njene budućnosti,stava vlasti i SPC ..Ako Apel Poltičkog saveta DSS i građana ne pokrene u javnost dr Koštunicu to može biti samo znak njegovog priznanja promašene državne politike oko Kosova.Potpisnici Apela su se saglasili da “Odričući se Kosmeta Srbija bi smrtno ranila sebe i udarila sramni žig na lice Srba, svih i svuda, Saglašavanjem sa otimanjem i dobrovoljnim odricanjem od sebe i svoje osnovne zemlje otpočelo bi nezaustavljivo propadanje i nestajanje Srbije, do konačnog ispisivanja iz istorije“, Apel dakle definiše Zamrznuti konflikt (poput konflikta na Kipru i drugde) je jedina razumna odluka.Budući naraštaji neće biti najsrećniji ako im u nasleđe ovo pitanje ostavimo nerešeno, ali će biti najnesrećniji ako i sebe i njih zauvek osramotimo, odričući se Kosova i Metohije, svoje časti i svog Jerusalima. To nikad nije učinio ni jedan narod.Sam Apel napominje” Razgovore sa predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije valja nastaviti, neoročeno i neuslovljeno, pod okriljem Saveta bezbednosti UN, do konačnog rešenja u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Rezolucijom SB UN 1244 i međunarodnim pravom. Sadašnja vlast u Srbiji testira javnost oko mogućih opcija za Kosovo I Metohiju ali je evidentno da ni jedna vlada bez referenduma ,promene Ustava i poltičkog konsenzusa ne može doneti odluku koja bi poništila Rezoluciju 1244SBUN, ili u ime puta Srbije ka EU sebe u potpunosti “amputirala” sa Kosova i Metohije.Zbog svega toga dr Vojislav Koštunica treba da se oglasi I progovori
Tomislav Kresović

Podelite:

16 COMMENTS

 1. „Kada nemas moc, odlozi“.Tesko je opisati one koji „resavaju“ istorijske probleme u trenutku kada im vojska nema dva aviona (a sada, kada ima 8, nema pilota)

 2. Ne možemo mi da proniknemo u mozak nikoga pa ni njegov. Koliko se sećam politika garniture gde je bio Koštunica beše da se ništa ne dira i ne čeprka, a pošto je u penziji, verovatno smatra da nema težinu reči.

 3. Kresovicu, Apel je DEautorizoan, nema nikave veze sa DSS-om vise. Da ima vecina ga ne bi potpisala.

  Ne bih da ti gledam „dlaku u jajetu“ ali izjave kako su Apel potpisali 11 „vladika i episkopa“ znaci sta? Da vladika i episkop nisu jedno te isto? Jesu, Kresovicu.

  Osim toga Apel je potpisalo preko 8000 ljudi, sto je skoro za polovinu vise od tvoje cifre…prije sto pocnes da prozires u um Kostunice drzi se cinjenica. To je kao pretendovati da se bude Dostojevski, a ne znati azbuku.

 4. Hm,hmm…Dr. Kostunica se,zvanicno,povukao iz politike i javnosti,koju inace nije zloupotrebljavao,ostaviomio iza iza sebe,preambulu.Nije pristojno,ogovarati,Kostunicu u njegovoj privatnosti.

  • „ogovaramo“ ga u „njegovoj privatnosti“, u koju se on povukao jos kao predsednik i premijer, „ogovaramo“ ga javno.Posto je jos kao predsednik, po sopstvenim recima, „razgovarao sa sovama“, verujem da je sada tu vestinu razvio jos vise, da razgovara sa mackama, voluharicama, golubovima, bubasvabama…Bio i ostao Tarzan, a mi majmuni.

 5. Koštunica je javno izjavio pre gubitak izbora šta treba da se uradi a šta će se desiti ako se to ne odradi na političkoj sceni SRBIJE. Nažalost izbori su kao i uvek posle 5 oktobra izrežirani a Koštunica je svojom mudrošću pokušao da se izbori sa mafijaškim ubicama sa trulog zapada ali nije uspeo u toj političko-prevarantskoj borbi. Povukao se u znak protesta protiv onih SRBA KOJI NISU NA VREME PROČITALI KO SU DS I NJIHOVE GAZDE SA TRULOG ZAPADA I PROTIV ONIH KOJI SU SE PRODALI ZA ŠAKU DOLARA. Zbog toga je razumljivo povlačenje u svoj mir i tišinu jer kada nemaš SRBE koji će shvatiti šta pričaš i za koga radiš onda nema potrebe gubiti vreme na manjinu koja opet ćuti i krije se. To se pre svega odnosi na intelektulace koje je SRBIJA iškolovala da bi svojim znanjem i zvanjem svojim poštenjem preuzeli odgovornost na sebe i poveli SRBE I SRBIJU PRAVIM PUTEM A UPRAVO TI INTELEKTUALCI SU IZDALI SVOJ NAROD PREMA KOME IMAJU MORALNU ODGOVORNOST.

  • je rekao narodu sta ce biti, posto je otisao na pregovore sa Tacijem (jeste da je Taci bio u drugoj prostoriji i da su „pregovarali“ kroz kljucaonicu, ali mu je, ipak, time dat legitimitet) „koji ne prejudiciraju resenje“, sve u koaliciji sa G-17+, prvom strankom, i pre LDP-a, koja je govorila o „realnosti“ na KiM i LDP-om, jer DS je prava LDP, a Ceda samo njena fasada, sakupljac mrznje.Od prve do poslednje sekunde svoje vlasti, Kostunica je bio EUropAjac.“Mir i tisina“ su u njegovom mozgu.

 6. KostuRnica je politicki penzioner. Njegova uloga je bila da pomogne u obaranju komunisticke diktature olicene u Milosevicu (uspesno) i sklanjanju tog radikalsko-socialistickog sljama sa politicke scene (neuspesno, jos nam Dacici, Seselji, Vulini i Vucici truju javnost). Kao politicar ne poseduje tu mudrost, lukavost i pronicljivost drzavnika da Srbiju povede u pravom smeru NATO i EU integracija. Kosovo, BiH, Makedonija, Crna Gora su tu sporedna tema (to su protektorati) , glavna tema i kljuc je Srbija kao drzavotvorna, nosilac i kicma dve Jugoslavije.

 7. Ako je Apel namenjen i upućen na adrese svih ambasada zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo (od koga nezavisno?) onda on ima neki smisao, ali će teško proizvesti bilo kakav rezultat. Sve u svemu, prazna priča ili narodski ,,besposlen pop jariće krsti“.

   • Vucic ce iskorostiti sve ovo, nema brige. Ima adute pred zapadnim NADprijateljima (djes´ pobro ebo te patak) da kaze kako bi doslo do gradjanskog rata ako dalje bude popustao. Mitropolit mu je nabacio loptu za volej. mekelova nam je posebno pomogla, ochepila kolonu kamiona na Batrovcima, a okupirala nam KiM. Nato nam cuva ono malo naroda, kad su ga okupirali predali krvnicima u sake, sad ga cuvaju da ne pobiju i proteraju ostatak….tako necastivi radi. Stokholmski sindrom je mala maca za to prijateljovanje….

 8. Pa Arcibald Rajs je rekao pre 90 gidina sta Srbi da se rade,pa razni disidenti,pa Milosevic pred 5.oktobar,pa Kostunica…posle 5.oktobra…i sta?
  NISTA!
  Srbi su predati i prodati a izgleda da i nismo „drzavotvorni narod“ ,jer nam „drzava“ licí na plemensku zajednicu.

 9. Smatram da je apel opomena svakom srbinu da pamet stavi u glavu i da se nađe na pravom mestu u pravo vreme. Nastaviti sa potpisivanjem, po svim mestima Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here