Branko Radun: Za i protiv Mitropolita

Podelite:

Mitropolit Amfilohije je uspeo po ko zna koji put da svojim istupom napravi oštre podele u Srbiji, kako političke tako i crkvene. On je u intervjuu jednoj lokalnoj TV rekao da je zabrinut da li će Srbija to jeste predsednik Vučić „izdati Kosovo“. Tome je dat veliki značaj u crnogorskim medijima što govori da ov izjava nije samo crkvena, već i da ima i širu političku pozadinu. Zatim su je u Srbiji naročito promovisali liberalni i opoziciono nastrojeni mediji. Tako je preko noći Amfilohije postao „najopasniji Vučićev opozicionar“ iako nije ni građanin Srbije a još manje političar. To govori i o slabosti srpske opozicije kad ju je tako lako marginalizovala izjava jednog sveštenog lica iz Crne Gore. Isto tako je preko noći Amfilohije od baba-roge za liberalne i druosrbijanske krugove zbog svoji stavova o gej paradi i homoseksualizmu postao izuzetno pozitivan lik jer je eto „izašao na crtu Vučiću“.

Ovo naravno nije ni prva ni poslednja „politička izjava“ Mitropolita. On je za više od tri decenije koliko je episkop nebrojeno puta učestvovao u političkom životu Srbije. Bacao je i anateme na Miloševića koga je i 1999 optužio za gubitak Kosova jer je „bezbožnik“, ali je imao i oštre istupe prema nekim političarima ili događajima u Srbiji posle 2000-te. Uvek je ošrom i provokativnom retorikom uspevao da bude u centru medijske pažnje – pa makar proglašavajući Rolingstonse za „demone“ ili pak „opelom“ nad živim Dačićem i njegovom vladom. Bez obzira kakav stav imali prema takvim provokativnim izjavama i istupima mora se priznati Amfilohiju da je uvek imao odličan medijski efekat te da je pravio podelu na one koji su te istupe ili ispade pravdali i one koji su ga osuđivali. On je u oba slučaja bio na dobitku jer je postigao cilj – zatalasati javno mnjenje oštrom retoričkom provokacijom. Što je prava pank strategija kojom se „malim ulaganjem“ dobija ogroman medijski prostor.

Tako je svojim provokativnim političkim izjavama Mitropolit bacio u senku i Apel za odbranu Kosmeta. Tako su neki učesnici protesta protiv briselskog sprazuma kao „hakovanje“ doživeli „opelo“ koje su vladi Srbije uputili mitropolit Amfilohije i umirovljeni episkop Atanasije. Jednom prilikom 2007. je organizovan skup protivnika biometrijskih ličnih karti i mutantskih baza podataka koje su pretnja privatnosti građana. Na konferenciji „Biometrija, lična identifikacija, bezbednost i sloboda“ mitropolit Amfilohije ispričao je kako je desetak godina pre toga krstio Čedomira Jovanovića koji se kasnije odmetnuo u protvnika crkve i tradicije. No mediji su naravno od celog skupa koji je bio vrlo ozbiljan preneli samo to da se na «Čedu nije primilo krštenje» na šta je jedan tabloid otišao korak dalje i na naslovnu stranu stavio nešto što nije ni rečeno: „Čeda je antihrist“.

No često se na takve „provokatore“ lepe različite etikete ili optužbe. Nekad su one i preterane, naduvane i neistinite. Tako je njegov govor na odru ubijenog premijera Đinđića na kome je izjavio „ko se mača hvata od mača će i poginuti“ bila okrenuta protiv njega jer je „pročitana“ od „liberala koji su spremali Sablju“ kao njegova osuda samog Đinđića. To je gotovo neverovatno tumačenje jer se ono odnosilo na ubice premijera a ne na samog premijera. No većina njegovih istupa su bili nedvosmisleno jasni pa nije moglo biti dileme na koga misli i šta misli.

Ono što mu zameraju oni koji ga kritikuju je da je sa jedne strane „anatemisao“ lidere Srbije ali da je prema Milu Đukanoviću bio više nego blagonalkon. On jeste dao ključnu podršku Đukanoviću u političkoj borbi sa Bulatovićem koga je podržavao tadašnji zvanični Beograd. U principu Mitropolit za razliku od beogradske, nije pravio naročite probleme podgoričkoj vlasti koja se da podsetimo u međuvremenu odvojila od Srbije, priznala Kosovo, uvela sankcije Rusiji i ušla u NATO strukture. Poslednji „poklon“ Milu Đukanoviću od strane starog Mitropolita je poziv opozicionim demonstrantima da ostanu kućama posle prošlogodišnjih izbora čime je otpor korumpiranom i antisrpskom režimu u Podgorici bio mnogo lakše pacifikovan. Neki koji su skloni „povezivanju činjenica“ su skloni da u ovom istupu Amfilohija Radovića vide i nezadovoljstvo samog podgoričkog režima naročito ako se imaju u vidu neke izjave Đukanovića u kojima on kritikuje Beograd zbog slabe saradnje oko isfabrikovanog „državnog udara“.

Izjava Patrijarha Irineja koja je „poklopila“ izjave Mitropolita su pokrenuli pitanje o razlikama unutar vrha SPC, pa čak i da li bi to moglo dovesti do raskola. Takva bojazan ili nada (sve zavisi sa koje strane dolazi) su u ovom momentu preterani. Razlike u ocenama odnosa vlasti u Srbiji prema Kosovu koje daju patrijarh i mitropolit govore da postoje različiti stavovi no isto tako i ista zabrinutost za sudbinu Kosmeta koji je viđen kao „srpski Jerusalim“. Isto tako je ovim istupima pokazuje i postojanje struja od kojih je jedna sastavljena od episkopa iz Srbije a druga uglavnom od „prečanskih“ vladika. U Sinodu trenutno dominira ova prva i to izaziva nezadovoljstvo ambicioznijih episkopa koji nemaju svoje uporište u vrhu SPC a tu prednjače mitropolit Amfilohije i episkop Grigorije. Šta više neki su skloni da „političko“ delovanje Mitropolita Amfilohija gotovo svedu na njegovo nezadovoljstvo činjenicom da nije uspeo da bude izabran za Patrijarha, a kasnije i „porazom“ u Sinodu. No bilo kako bilo ostaje i ozbiljna zabrinutost kod onih kojima je stalo do dobrobiti crkve u kom će pravcu ići crkveni brod posle ovog poslednjeg sučeljavanja stavova mitropolita i patrijarha.

Branko Radun, Politika

Podelite:

4 COMMENTS

  1. Nije Amfilohije „zatalasao“ javno mnenje nikakvom „oštrom“ provokacijom, doktore Spin. To je učinio vaš voljeni pedersednik isturivši svoje pit-bulove na RTS-1, tamo gde Amfilohije ne može ni da priviri, da ga popljuju i zalepe mu etiketu bez ikakve mogućnosti odbrane. Da ne pričamo o Pinku, Informeru, Alo, Telegrafu, Kuriru i ostalim nazovi-novinama, kojima se pridružila i Politika sa svojim tradicionalnom konjicom, pre svih Apostolovskim i Jakšićom. Tako i Vi sada, mlatinjate o svemu i svačemu, samo ne o onome što je Amfilohije rekao, a što ne bi niko nikada ni primetio da je rekao da se vi, SNS-ovski naprdnjakači niste ostrvili na njega

    • Ocito da (pored „neminovne tabloidizacije“) Radun nema o cemu da pise.

      Radune, Amfilohijeva i patrijarhova izjava „kolidiraju“ znas kako? Kao sto je Vucic „protiv“ LGB-a, a za Premijerku postavlja Brnabicku. Ko o cemu vi o vlasti. Eto, jadan Amfilohije, crkava gladan vlasti, nigde nije imao ni casti ni vlasti, jedino Vucic radi sve iz patriJotskih razloga. Osim toga Amfilohije je menjao svoja ubedjenja pa je, na osnovu kako ga „analizirate“, on verovatno bio i budista, i islamista, i protestan, a posebno ekumenista….za razliku od Nepogrsivog koji se rodio „evrospkom putu“, okadjen „evroatlanskim integracijama“, i moze da istrpi sve, radi roda svoga sErbskogO…osim svojih vladika. Kave blamaze Vidovdan dozivljava ovih dana, prosto je nepojmljivo.

  2. Branko sokole, teško e pisati o duhovnim sferama, to e treća dimenziя, rulja ne vidi. Rulja nikada nie ni videla. Ko e on? Ono što ste ga vi naprvili, nie vanzemaljac. Šta ćemo Vule?Prokleta ruka koя digne mač na komuniste. Sve će biti i proći, i imperie….ali nikada i nikada Vuletova mudrost: „Ne vadi ga sokole, muško e u dubini.“

  3. Mitropolit hoce da bde Patrijarh ili ce sa Milom napraviti svoju crnogorsku crkvu od Mitropolije

    Samo su ga Crnogorci podrzali, Ovo je Milov udar na Vucica jer su neki dugovi u pitanju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here