Dragan Karadžić: Stvaranje „medijske“ Velike Albanije

Podelite:

Stvaranje velikoalbaske televizijske mreže je počelo još 90-ih godina, otvaranjem prve privatne televizije ALSAT u vlasništvu bogatog Albanca iz Tirane Veli Velije. ALSAT – Albanska satelitska televizija emituje program na albanskom jeziku za publiku od 10 miliona gledalaca koncentrisanih u Albaniji, na Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Televizija ALSAT-M je osnovana u Makedoniji 2004. godine, sada je najgledanija televizija među albanskom govornom populacijom, dok ALSAT Kosovo uskoro počinje emitovanje televizijskog programa.

Koliko je važna medijska misija ALSAT govori činjenca da je 2009 godine, prilikom smrti Veli Velije, tadašnji premijer Kosova Hašim Tači poslao telegram saučešća porodici. Interesantano da je kompanija VeVe group koja je vlasnik TV ALSAT, osnovna u Hrvatskoj u kojoj porodica Velija ima kuću u Cavtatu.

Alsat-M

Odavno osmišljena medijska strategija Albanaca i to sa jedinim ciljem- stvaranje velikoalbanskog medijskog prostora, nastavljena je aktivno na Kosovu nakon 2000. godine. Kao osnivači medija pojavljuju se političari – Veton Suroji osnivač televizije “Kohavision” i vlasnik lista “Koha Ditore” i Bažet Pacoli vlasnik lista “Lajm”. Zajednička strategija svih televizija je emitovanje putem satelita kako bi programi bili dostupni gledaocima u svim zemljama na Balkanu gde žive Albanci. U medijskoj sferi je vidljiva koordinacija, naročito oko vitalnih pitanja i kriznih situacija, većine albanskih medija bez obzira u kojoj se državi nalazili.

Na taj način se Albanci integrišu u jednom medijskom prostoru. Pored političke ekonomske i bezbednosne integracije etničkog albanskog prostora medijsko objedinjavanje isto tako ima važnu i kako nam se čini sve važniju ulogu.

Dragan Karadžić

Podelite:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here