Бранко Ракочевић: Трагање за хармонијом у животу

Поделите:

12 закона јоге који ће нам помоћи да то и оставримо 

 (они су прости и формулисао их  гуру јоге Ар Сантема у виду  12 природих закон. Могу нам увек добро доћи у  борби с најразличитијим манипулација )

  1. Што намерааш-то и чини

Савки пут кад се у рзговору чује реч“ треба“, кад се ради о дужностима и обавезама, упутно би било поставити питање:“А коме  је то потребно?“

Манипулатори воле да ћуте о ономе што је у првом реду њима потребно.На пример, фраза“Теби је неопходно да нађеш посао „очишћена од манипучација, овако би звучала :“Потребо ми је  да нађем посао како другима не бих седео на врату.“А пошто дете не тррба да  иде на посао,удобно   му јеседети другоме на врату .

2. Не обећавај. А ако  си већ обећао-испуни

Сетите се колико сте пута под притисцима других људи давали  обећања која је тешко било испунити.

Манипулатор  је увек посебно надахнут да вас наведе да дате неограичена обећања,а затим злоупозтребљава ваша осећања кривице.

Једностовно , не обећавајте, али ако сте већ обећали, онда је ред да испуните обећање.

Зато други пут добро размислите пре него што ћете  преузети на себе  сувишне обавезе.

3.Ако не  траже,  сам помоћ не нуди

Често  се дешава да ми ,руководећи се добрим намераМА,  радимо  само лоше.

Једноставно, од нас помоћ нису ни тражили. Тако  се наши напори примају као нешто што је обвезно и што се само по себи подразумева .Још је горе кад умето једног човека ,моли неки други.Учествујући и таквој ситуацији, ми кршимо правило: „Што ти треба, то и ради „!Ако сте сигурни  да је човеку заиста неопхпдна помоћ,потрудите се најпре да сазнсте да ли  је он спреман  баш од вас да  прими помоћ.

4.Молба  за  пружање помоћи се не одбија

Свака молба претпоставља  доброчинство. Манипулаторима је својствено да дају празана обећања и да  брзо заборављају на услуге.

У сваком случају испуните молбу, али се немојте сустезати да замолите за узвратите услугу. Могуће чак  инапред.

7.Не постављај циљ (циљ треба да служи као светионик)

За мене је то био најстрашнији закон. Било ми је важно да будем устремљен к циљу. За схватање  мудроти циља ,било ми јепотребно извесно веме. Управо зато при његовој формулацији ја се оријентишем на светионик.

Ако је циљ неправилно постављен, после његовог остваривања  настаје празнина.

Пре свега тај циљ нам је дошао споља.

Зато увек постављајтњ себи и људима до којих вам је стало питање : „А шта после?“

Као пример навешћу још једну фразу која се често може чути од родитеља: Треба да стекнеш виоско образовање. А шта потом ? Бити саветник,трговачки консултант или започети свој бизнис мофуће је и без високог образовања?

8. Не сметај

Најгенијалнје од свих правила. Можемо га примењивати и односу на себе самог , као и у односу према другим људима.

Изрека :» Не сметај,молим» у стању је да прави чуда.Главно  је да се  то каже пре него што почнете да осећате  непријатности и раздражљивост.

9. У природи нема лошег времена

Правило с највећим филозфоским потенцјалом.

Оно нам помаже да искористимо било коју могућност у том смислу и властите промашаје.На пример: „Нема промсшаја, постоји само обратна веза.“

Тако ће в ас многи из ваше средине  врло радо подсетити  на ваше  неуспехе или ће се пак пожалити како  је све кренуло наопако.

Помоћу таквог прилаза лако је утицати на ваше расположење.

Отуда је важно утувити себи у главу :“Нема  лошег ни доброг, постоји само ваш однос.“

10. Не осуђуј, не критикуј

Често   се није лако уздржсти да се не критукују  други људи.И поред тога што критика никоме није потребна –ни вама, ни средини  која вас окружујуе.Запамтите то. !

Кад вас редовно  критикују,слушајте шта  говоре, али не огвоварјте  на критику.

Ево неколико мојих питања  таквим  судијама: „И шта из тог следује ? „Како ти предлажеш да се та ситуација промени?“ „На основу чега сматраш да је твоја оцена ситуације  јодина исправна?“

Али  би било најбоље да лудост не узимате у главу, а тешко у  руке.

  1. Не преноси информацију пре него је уучиниш својом и постане твоје искуство, навика, умење

Ако не проверите иноформацију коју дање преносите, постајете сплеткарош. Вашим речима ће престази да верују. Томе ће се радовати ваши  противници.

Комуницирајћи с другим људима, сазнајте како  они проверавају информацију коју вам саопштавају.Већина од њих је никад и не проверавају, постајући тако жртвом закулисних игара или политичке  пропаганде.

12. Увек и на савком месту моли за дозволу

Закон из области бон тона и етикете.

Његова примена не само што ће вас поштедети даљих напора, него ће вам прибавити и имиџ пажљиве особе.

Само је неопходно да питате са унутрашњом увереншћу, иначе можете испасти чудак који вечито нешто  сумња. Истину говорећи, тај закон  се ретко примењује  због несигурности да ли  треба питати је ли човеку заиста потребна помоћ.

На исти нчим су повезани и други закони са осталима стварајући тако ментални штит од манипулације.  Увек их треба  примањивати са осмехом.

Превео и обрадио: Бранко Ракочевић

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here