Zoran Grbić: Francuska ljubavna revolucija

Podelite:

Vrhunac holivudskog lova na veštice (ili veštce) desio se na dodeli Zlatnog globusa, kada su sve glumice nosile crne haljine, kao simbol otpora seksualnom uznemiravanju. Čitavo veče proteklo je u tonu osude uznemiravanja i pravljenja šala na račun muškaraca (“Dobro veče dame i preostala gospodo“) a glumica Natali Portman je najavljujući nominacije za kategoriju Najbolji režiser, osuđujuće rekla: “Ovde su nominovani samo muškarci“.

Kod nas nema puno znanja o veličini i značaju skandala Vajstajn, ali on još uvek potresa Ameriku. Nakon što je producent Harvi Vajstajn podneo ostavku početkom oktobra, za samo tri meseca više od stotinu muškaraca iz Holivuda, političara, sportista i javnih ličnosti je smenjeno ili podnelo ostavke. Napravljen je pokret Time’s Up, kojeg je sledio #MeToo. Sa tim haštagom, širena je atmosfera linča i pozivanja na prijavljivanje seksualnih napasnika.

 

Činilo se da Evropa sledi novu američku modu. U Francuskoj je organizovan pokret sa haštagom #BalanceTonPorc (prijavi svoju svinju). Kao i #MeToo u SAD, služio je za prijavljivanje svakoga ko bi bio sumnjiv za napastvovanje. Od toga, kao u svakom dobrom lovu na veštice, nije bio izuzet niko, pa je to bila dobra prilika za neproverene prozivke i nekih javnih ličnosti. Novinari koji su se usudili da progovore protiv takvog “lova“, su dobili otkaze. Bilo je zahteva da se zabrani retrospektiva filmova Romana Polanskog. Francuski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je prijavljivanje seksualnih napada i uznemiravanja u oktobru poraslo za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Predloženo je pooštravanje zakona o seksualnom uznemiravanju. Predsednik Markon je nekoliko puta javno stao uz feminističke aktiviste, a u oktobru je oduzeo orden Legije časti Vajstajnu, kojim ga je odlikovao predsednik Sarkozi.

 

 

U Švedskoj su stvari otišle još dalje. Zakonom za koga smatraju da je nastao pod uticajem #MeToo pokreta,  menja se odnos prema seksualnom činu kao rezultatu implicitnog pristajanja. Od jula 2018. ukoliko se oba partnera eksplicitno ne saglase sa činom, jedan od njih rizikuje tužbu za silovanje. Navodi se da saglasnost može biti usmena ili pismena, ali da mora biti eksplicitna i jasna. Znači, pre svakog odnosa sa suprotnim polom, mora da se pita “Da li želiš da…“. Ili da se traži potpis. Švedski političari i javnost podržavaju ovakav zakon a, kao i u Francuskoj, nekoliko novinara i kolumnista koji su se usudili da budu protiv njega dobili su otkaz.

 

A onda su se stvari promenile. Nakon holivudskih žena u crnom, sto francuskih glumica, autorki, novinarki i javnih ličnosti napisalo je svoj manifest. Francuskinje predvođene Katrin Danev, naslovile su svoj tekst u pariskom Mondu “Mi branimo slobodu uznemiravanja, koje je neophodno za seksualnu slobodu“. Pokret iz Holivuda nazvali su preterivanjem i promocijom puritanizma, koji preti da ugrozi seksualne slobode. “Silovanje je zločin, ali insistiranje ili nespretno udvaranje nije. Niti je galantnost mačo agresija“. Iako priznaju da je afera sa Vajnstajnom bila neophodna, Francuskinje smatraju da su optužbe otišle predaleko – “Muškarci su kažnjeni po kratkom postupku, oterani sa svojih poslova samo zbog toga što su dodirnuli nečije koleno ili pokušali da dobiju poljubac“.

U tekstu pišu da su “svesne da je seksualni nagon po svojoj prirodi divlji i agresivan. Ali isto tako jasno vidimo da ne brkamo nespretne pokušaje zavođenja sa seksualnim napadom. Kao žene, mi ne prepoznajemo sebe u ovom feminizmu, koji ide izvan osuđivanja zloupotrebe moći, i koji se pretvorio u mržnju prema muškarcima i seksualnosti“.

Francuska, zemlja francuskog poljupca, zavodnika, mode, zemlja koja je izmislila kozmetičku industriju i zemlja prve revolucije, sada je i prva u svetu iz koje je stigao prvi organizovani otpor feminističkom bezumlju.

 

https://www.youtube.com/watch?v=U5E__bXiBNg

 

 

 

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here