Комнен Сератлић: Организација Уједињених Нација (фељтон 4)

Поделите:

Може се приговорити да је о Организацији уједињенх нација (ОУН) све написано, да су велика светска и домаћа научна пера све промислили, осмислили и домислили. Дакле, шта има ново да се каже. Не ради се о неком открићу, ради се о једном другом погледу на настанак, посебно на лоше стање у коме се данс налази ОУН. Такође, чак иако није приступ нов, данас нико или мало ко чита те, неоспорно, велике анализе, томове књига, резултате са стотине и стотине заседања, редовних и ванредних, Генералне скупштине (ГС), органа ОУН, посебно Савета безбедности (СБ). У једну реч, наслов би могао бити „Још мало о ОУН“, или „Трансформација ОУН у савременим политичким односима“, или   „Да ли ће ОУН доживети судбину Свете Алијансе и Друштва народа“,  итд.

Повеља ОУН има 19 поглавља и 111 чланова. Саставни део Повеље је Статут Међународног суда, који има 70 чланова. Повеља почиње овим речима: „Ми народи Уједињених нација решени да сачувамо будућа поколења од ужаса рата  који је два пута  наносио човеченаству неописиве патње и да поново потврдимо веру у основна права човека, у достојанство и вредност људске личности у равноправност људи,  жена, нација, великих и малих и да успоставимо услове  под којима се могу очувати правила и поштовање обавеза које проистичу из уговора и других извора међународног права и да помажемо социјални напредак и побољшање животних услова  у све већој слободи, имајући у виду те циљеве да спроводимно трпељивост и заједно живимо у миру један с другим као добри суседи (…) одлучили смо да удружимо наше напоре ради постизања свих циљева (…)  стварањем Организације Уједињених Нација“.

Да би остварила наведене и ненаведене циљеве, ОУН је заснована на следећим начелима: Прво, на начелу суверене једнакости свих чланова; Друго, на начелу лојалног извршавања обавеза; Треће, на начелу стављања рата ван закона; Четврто начело је гарантовање интегритета сваке државе; Пето је начело универзалности; Шесто начело је немешање у унутрашње ствари држава.

На основу чл.7 Повеље ОУН установљени су главни органи: Генерална скупштина, Савет безбедности, Економски и социјални савет, Старатељски савет, Међународни суд правде и Секретаријат (међу њима постоје велике разлике по снази одлучивања и стварној улози, према слову Повеље, то се посебно односи на Секретаријат, односно ма улогу генералног секретара). У Повељи се наводи и један помоћни орган – Комитет војног штаба. Касније је створено још неколико помоћних органа, а да није дирана Повеља ОУН.

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА је састављена од свих чланова ОУН. Овлашћена је да расправља о свим питањима  или предметима који су обухваћени Повељом и да о свему томе даје препоруке свим члановима ОУН или Савету безбедности, са изузетком који се спомиње у члану 12 Повеље: „Док Савет безбедности у погледу ма ког спора или ситуације обавља функције које су му додељене Повељом, Генерална скупштина неће моћи давати никакве препоруке у погледу конкретног спора  или ситуације осим ако би то Савет безбедности затражио“.

Генерална скупштина је овлашћена да  расправља о свим питањима која се тичу међународног мира и безбедности, питањима која би на Скупштину изнео Савет безбедности, нека чланица ОУН или држава која није члан ОУН, водећи рачуна о члану 35, став 2: „Држава која није члан ОУН  може скренути пажњу Савету безбедности  или Генералној скупштини  на сваки спор који се појави  као једна од парничних страна, под условбом да унапред прими, за тај спор, обавезе мирног рњешавања како је прописала Повеља“.

На пољу међународне сарадње у привредном, социјалном, културном, здравственом и др. погледу, Генерална скупштина има још низ функција и овлаштења, а што је прецизирано у главама 9. 10., 12. и 13. Генерална скупштина разматра изтвештаје Савета безбедноссти и др. органа ОУН. Разматра и одобрава све финансијске  и буџетске споразуме  са специјализованим установама. Разматра и одобрава буџет ОУН и расподељује трошкове које сносе њени чланови.

Сваки члан Скупштине има један глас. Одлуке о важним питањима доносе се већином од двије трећине чланова.  Битно је нагласити, ради завршних коментара, да земља – чланица која је у застоју у плаћању свог финансијског удела ОУН, неће имати право гласања у Генералној скупштзини  док не измири обавезе.

Генерална скупштина одржава годишња редовна заседања сваког трећег уторка месеца септембра. Осим редовних заседања, може се са сазвати и ванредно заседање на тражење Савета безбедности или већине чланица ОУН.

САВЕТ  БЕЗБЕДНОСТИ  се састоји од 11 чланова, пет сталних (САД, Русија, Кина, Франциска Велика  Британија)  и шест повремених  које бира ГС на две године Члан 24. Повеље одређује функцију и овлашћења СБ: „Да би се осигурала брза и ефикасна акција ОУН њени чланови поверавају СБ главну одговроност  за очување међународног мира и безбедности и сагласни су да у вршењу свих својих дужности на основу ове одговорности, овај главни орган поступи у њихово име“. СБ има низ других овлашћења и задатака:  може да испитује ситуацију која би могла да угрози међународни мир и безбедност и уколико утврди да постоји претња миру може да предузме у циљу одржања или поновног успостављања  међународног мира. Све земље чланице су дужне да прихвате и изврше одлуку СБ. Навешћемо само неке мере: потпуни или делимични прекид економских односа, свих врста саобраћаја, као и прекид дипломатских односа; у тежим сукобима предузима мере које повлаче употребу оружаних снага, ваздушних, поморских, копнених, као да ли ће војну акцију спровести све или један број чланица.

Сматрамо да је најважнији члан 27. Повеље који се односи на гласање у СБ: 1. Сваки члан СБ има један глас; 2. Одлуке СБ о предметима поступка доносе се потврдним гласовима седморице  чланова.; 3.Одлуке СБ о свим другим предметима  доносе се потврдним гласовима  седморице чланова уз обавезне гласове сталних чланова, под условом да се код одлука, Глава шест, став 3. члан 52., страна која се налази у спору мора уздржати од гласања. СБ ради непрекидно, има право оснивања помиоћних органа, прописује правилник и бира председника. Било која чланица ОУН, ако је заинтересована за спор, има право да присутвује седницама  СБ, без права гласа. Његова овлашћења се протежу на систем регионалних споразума и установа, на старатељска подручја, као и низ надлежности које су обухваћене главама шест, седам и осам  Повеље.

Комнен Сератлић

ВИДОВДАН

Поделите:

14 COMMENTS

 1. Ti si se druze Serstlicu odao, odnosno rekao ko si onda kada si odusevljeno ispricao licni dozivljaj iz Moskve,gde si u hotelu u kome je tvoj „duhovnik“ boravio,Tito,sede u stolici u kojoj je on sedeo.PINKI JE VIDEO TITA.

  • Sokantna je paranoja kod nekih. Kad bi Apostol pavle sisao napali bi ga neki Srb(oljub)i da radi za antisrboljubsku stvar.

   Samo ih odmjeravaj Srb(oljub)ine, nedajDER da ti promakne ni jedan izdajnik i nesrb(oljub)in…dedajder ga vitezu, djeticu, sokole, orle, kuuuuuco….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ali ti nikako da se opametis,seres li seres.
   Eno treceg nastavka,od jutros,nisi ni video,da izvrsis nuzdu.
   Spase ,Spase, pogani.Spase Uzelac Beograd Srbija,jeee.
   Pi tu dzibru na periferiji Banjice i batali kompjuter,matori!

 2. Поштовани друже и бивши кандидату за члана Цекаја Југославије, Србољубе (драги Боже колико има Србољуба, а да мрзе Србе, шта ће, не могу сада мијењати имена која су им родитељи дали), ти упорно преврћеш и обмањујеш читаоце, вадиш из контекста и прљаш мене као да си ме нашао на буњишту. Уозбиљи се, Србољубе, оправдај то име. Писао сам хиљаду пута ко је био Броз, да је био србомрзац, да је све ово скувао још са Черчилом, као обавјештајац МИ6 ( а пред крај живота све то прецизирао са краљицом и принцом Чарлсом, који финаннсирају МИ6) да је био масон, (Ђилас га ја замијенио у МИ6, радио је директно на линији са Беваном, а сви мисле да је био дисидент), да су постојала три Броза, да је са Стаљином договорио да ЦА прође само преко Србије ( а ЦА је покупила све бугарске дивизије које су биле фашистичке, па сада Бугари кажу како су нас ослобађали), да је са Черчилом договорио, а све због мржње према четницима, да ти крвници Енглези изруче товаре бомби које су убиле и многе моје најближе, да није дозволио да се врате власници имања на Космет, међу којима је био и мој ђед Илија, да је на перфидан начин уклањао све Србе и Црногорце који су му сметали, десетковао их је на Голом отоку и које куде, да је ликивидирао Ива Лолу Рибара, Милутиновића, Крцуна, Ранковића, Арса Јовановића, Кађу (Иванишевића), Влада Дапчевића, сигнализирао је Њемцима да убију Голубића, а у Москви браћу Вујовић и др., дозвољавао је Хрватима и Словенцима да раде што им је било мило и ем драго, није дозволио да партизани ослободе Јасеновац за све вријеме рата, није дозволио да убијемо Павелића у кога је самоиницијативно пуцао војвода Јововић, иницирао је Устав 1974. који је значио распад Југе ( не плачем за Југом, напротив) јер је могао опстати само док је он, монарх био жив, шуровао је са црним ђаволом само да у Србији четници не дођу на власт, створио је Покрет несврстаних који је био зла коб за Србе и хиљде других зала. Ја сам наредио да се Броза сахрани на Дедињу у кућу цвијећа, јер Срби не могу да живе без њега. А, што се тиче уласка у хотел „Лукс“, увијек сам био радознао гдје су живјели монструми. Тако сам у Буенос Аиресу сједио за столом у ресторану гдје су сједели, јели, пили и потписали споразум Милан Стојадиновић ( нешто се не сјећам, али ми се чини да је био Србин) и Павелић, био сам у мјесту у Аргентини гдје је дуго живио Хитлер (какво спаљивање пред вучјом јамом, какви бакрачи). Што се ви данас Србољуби не побуните, што не дижете буне, напротив као партијци неке партије уживате у богатству, а народ гладује. Еј, Србољубе, данас је у Србији више од милион и по гладних, жедних, босих, данс је Србија под окупацијом, данас Срби имају мања права од припадника националних мањина, данс су Србији отели 15 посто територије. Гдје си друже, војводо, ел команданте, Србољубе. Упореди данас живот у Србији и статус Србије са неким временима. Мене титулираш са друже, као да сам ја крив што је овакво жалосно стање у Србији. Био сам до прије неки дан 15 дана под мојим горовитим Дурмитором, обилазио стазе дјетињства, ливаде пуне цвијећа и росе, ријеке и и језера. Разорени су катуни, гдје сам као мали чувао јагњад, разорене су колибе, гдје се сакупљао чувени скоруп и неколико врста сирева, нема ни чобаница ни чобана, ни звонца ни чактара, разорене су штале (неке су опстале, свака штала под Дурмитором је старија од америчког Конгреса). Више сам за тих 15 дана научио у тој тишини без људи него од неких списатеља и вас лапрдача.

 3. Oprostite gospodine Komnene,nisam ti ja dovoljno obavesten o svim Vasim znanjima koje ste mi ovde isporucili,vec onako citajuci Vase tekstove a i po nesto iz vasih komenara stekao sam utisak da ste kao bivsi konzul itd. Ipak morali biti provereni clan KPJ,a i malo pre ste me pecnuli recju u vezi sa sahranom Broza“jer Srbi ne mogu da zive bez njega“.Pravi ,svesni i obavesteni ne izmapulisani, i cestiti Srbi ili su ga mrzeli ili prezirali,a one sto pobroja da ih je posklanjao ili likvidirao za narod Srpski bilo bi bolje i da nisu ni postojali.Moje je poreklo iz Crne Gore,okoline Bjelog Polja sto dokazuju i topnimi u kraju u kojemu zivim,dosta ih je istih imena a i djed je pricao da je o tome nacuo,jer sto se tice zvanicne dokumetacije pronasao sam unazad od 1825 godine.Ime kod nas ne daju roditelji vec kum,clan KP nikada nisam bio niti zeleo jer smo cetnicka porodica.Djed mi je bio na Ravnoj Gori u pocetku i imao je priliku da likvidira Tita i komuniste kada su Drazi dolazili na razgovor,ali kao vojnik koji postuje svoga komandanta,nije ni drugima to dozvolio da pucaju u kamion u kome su kako je govorio „komunisti isli na satanak sa mojim komandantom“,nisu oni tada ni culi za pojam Tito.Clan tzv.demokratskih partija nikada nisam bio,niti sam od naroda kojemu pripadam ista uzeo,sve sto sam nekada u tudjini zaradio u Srbiji sam potrosio.Vase clanke citam posto materija o kojoj pisete malo mi je poznata,ali je ocit razlog postojanja UN,uglavnom ne dobronameran.Kao sto sam vec najavio vise necu nikakve komenare pisati,izlisno je govoriti sta je pravo a sta ne,cesto puta covek nije u pravu a i sto da se covek zamera sa ljudima,da sablaznjava sebe i druge,sto ce mi to,oprosti eto nepoznajemo se a zameramo se jer cesto puta ne razumemo neciju igru reci.Tuga je to o cemu pises ,napustenim selima i katunima,sve je to komunisticka igra koja se nastavlja,Srbija se prazni na radost nasih zapadnih neprijatrlja ,ostvaruju se njihovi planovi, a jeftino roblje koje im dolazi obogacuje nijove drzave,sta znaci drzava bez naroda isto kao i nepregledna livada bez stoke koja treba da je popase.Tuga je sve to,opet Vam kazem ostajte mi svi u zdravlju i S BOGOM.

  • Pa….lepo Srboljube, lepo da smatras da ne treba da se zameris sa ljudima…ako i nas „sjake“ smatras ljudima….imao je kazu sv Vladika Nikolaj kuvara, koji mu je cak psovao i to krupno….kad su ga pitali zasto ne otpusti tu „drtinu“, sto bi neki rekli, on im reko da je i sam nagao covek, pa ga drzi da se smirava na njemu….a treba nekomentarisati, treba…..pogotovo sada kada je Injac poceo da objavljuje ovde svasta, od alo, alo, do Tompsonovog skotilastva i sl.

   Smatram da citanost nije glavna vodilja Vida….nije bila….mozda i jeste. Tesko je ikad moglo ukorak i baba i zabe….al i nemaju sta objavljivati….Vucko je sve i svja svuda…..jedino da se cudu nadamo….

   Reko sam ja da ga Bulovic osmatra….videcemo dokle i kako….

  • Ovde se zapatila bagra,koja samo zato sto je neko nesto radio u „komuniizmu“,to je razlog da pljuju po njemu.
   Kolja je sa Durmitora,na sankama je mogao sici (posebno za pare,kao mnogi) i medju Arbanase i medju Crvene hrvate i medju Bosnjake i medju Milogorce,ali ne,on je ostao Srbin.
   I to je gore sto ga je iznedrilo srpstvo,nego sto ga je „iznedrio“ komunizam.
   Ti „srboljube“,posto volis da ljubis srbe,poljubi Kolju Srbina u kuzicu,majmune jedan.

  • Hm,hmm…Beograd,je bio glavni grad YU,I u njemu je sahranjen Tito, nije to bila drazina komora,nego glavni grad.Detaljnije o razlozima sahrane kucaj “ najveci sin naroda svog,bio nam je majka otac I bog „

 4. koljo,

  Uzalud se patis rode. SBUN je propala stvar, svet ide u nepredvidjenim tokovima cak i za „duboku drzavu“, tj. bankare FEDa i njihove cate na Volstritu….

  Stvara se nova virtualna valuta, valute, SAD je dobila predsednika putem interneta, Asanz i Soudan su u progonstvu radi interneta….kapiras Koljo. Imamo IT revolucionare, imamo IT predsednika svetske imperije, koji je u sukobu sa ljudima koji su okupirali ustav i samu tu drzavu, ubili Kenedija, urusili demokratiju, okupirali medije….nikad vise svet nece biti isti…SBUN? To je kafana u koju se sve manje zalazi, muzika zastarjela, boemi koji je vole samuju i niko ihni za suvu sljivu…..zalud ti posao…tek da ostanes zapisan negde.

  E moj Koljo, da ti znas koliko je NEznanje jednog Nemca, Svede, Holandjanina o bilo cemu sem svakodnevnici…..mi imamo svakodnevnicare, ljude bez proslosti, sa neizvesnom i nekontrolisanom buducnoscu….SBUN je propali, glomazan, nepojmljiv projekat za novi svet sile, svet kada ce znanje postati oruzje, ali silno i ne na dobrobit covecanstva.

  • Ti koji volis ovde da seres sa ustaskim akcentom,ponizavajuci Srbiju,ne vredjaj coveka,nazivom“koljo“,vec Kolja.
   Zasto ga vredjas?
   Ti si Goljo,ljubitelju ustaske retorike,tebi je penkalo i kama,u ruci,sve jedno.
   Efekti su po Srbe isti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here