Невен Пећо: ЈАКША ШЋЕКИЋ КАО ПРИМЕР ЗА УГЛЕД

Поделите:

Већ месецима овај значајни телевизијски стваралац има месечни  циклус критике РТС-а. У децембарском месeчном циклусу (2017) још у наслову тврди:

„УОЧИ СВОГ 60. РОЂЕНДАНА РТС ЈЕ У НАЈТЕЖОЈ КРИЗИ“ (http://www.anti.media/mediji/monitoring/jaksa-scekic/uoci-svog-60rodendana-rts-je-u-najtezoj-krizi/)

И одмах у наслову мала непрецизност: РТС постоји ваљда од 1992. (тада је генерални био Вучелић) а ТВ Београд је основана 1958.

Јакша у месечним циклусима критикује све за које мисли  да немају заштиту (мада нико на РТС-у није репа без корена), хвали другосрбијанце и „сорошевце“. Наравно хвали Бајић-Јочић продукцију и бејлогрласту историјографију… Хвали емисије због којих гледаоци не гледају „јавни сервис“.

На крају предлаже управни одбор и руководству да отпусти све који се њему не свиђају.

Другосрбијанци и Брадић изнад свега

Једино му се свиђа Брадић зато што нам је 24 часа преносио гу…. и к…… То он воли, свако има право на љубав. Па и на своју визију Немањића. Ко се не угледа на Брадића, ко не скине гаће, не може на екран, осим другосрбијанаца и „сорошеваца“? А то је једо исто?

Уз сву добронамерност критичких примедби угледног, легендарног ТВ ствараоца, требало би руководство РТС да више пражње посвети овом „продуценту“. На пример да се у најгледајнијим тереминима, после или пре Дневника 2, емитују прилози из богатог опуса Јакше Шћекића.

Шћекићи комесари комунизма и глобализма

Ево неколико антологисјких наслова:

ОДРЕД МИЛИЦИЈЕ СУП БЕОГРАД, ТВ Дневник, 21.04.1980.; СЕДНИЦА ГРАДСКОГ КОМИТЕТА, ИНФОРМИСАЊЕ, Београдска хроника, 01.04.1982.; САСТАНАК У ГК БЕОГРАДА СА СЕКРЕТАРИМА ОСНОВНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СК ЈАВНИХ ГЛАСИЛА; Београдска хроника, 19,02.1982.“

Ево још неколико сторија из којих би новинари, уредници, руководици у РТС могли да начуче шта је професионално, истраживачко новинарство у духу либералног капитализма и модерног глобализма:

СЕДНИЦА ГРАДСКОГ СОЦИЈАЛИСТИЧКОГ САВЕЗА, Београдска хроника, 02.01.1979.; ДЕЖУРНА СЛУЖБА СУПА БЕОГРАД, Београдска хроника, 17.02.1978.; СПЕЦИЈАЛНИ ОДРЕДИ МИЛИЦИЈЕ, Београдска хроника, 06.11.1978.; ВЕЖБА ТО СТАРИ ГРАД, ТВ Дневник, 18.04.1981.; ВЕЖБА У БЕОГРАДУ НИШТА НАС НЕ СМЕ ИЗНЕНАДИТИ 81, ТВ Дневник 3, 24.10.1981.“

Партија, Социјалистички савез, милиција, војска… О томе су могли да извешавају само најбољи, најпоузданији, најоданији партији, војсци, полицији, другу Титу! Такав је био Јакша, он је доследно спроводио програм Савеза комуниста о области информисања. Имао је од кога и да научи. Његов отац Јова Шћекић такође је био водећи новинар ТВ Београд у златно време комунистичког социјалистичког самоуправљања. Само су они управљали. Ево о чему је, између осталог, извештаво Јакшин тата Јово Шћекић:

КОМНЕТАР О ЗАКЉУЧЦИМА IV  ПЛЕНУМА[1], ТВ Дневник, 17.07.1966.; ДОЛАНЦ О ПОЛИТИЧКОМ ТРЕНУТКУ, 24 часа, 02.02.1972.; НАСТАВА У ВИШОЈ ШКОЛИ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА, ТВ Дневник 1, 14.02.1973.; СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ БИРОА СКЈ, ТВ Дневник 1, 16.02.1973.; СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА ЦК СКЈ, ТВ Дневник 3, 08.12.1981.; СЕДНИЦА ГРАДСКОГ КОМИТЕТА О СТАНОВИМА, ТВ Дневник 2, 25.01.1983.“

Ништа нас не сме изненадити и даље

Зар нису ово лепи примери како су отац и син, Јован и Јакша, били одани полицији, војсци, комунистичкој партији и Титу поштујући принципе либерлног капитализма и слободног новинарства?

Има тих примера колико хоћете у богатој ризници РТС-а. Само их треба изнети на светло дана! Да наши млади имају на кога да се угледају. Да их ништа не изненади?

Да дежурини Гаргамел не јури Штрумфове по РТС-у.

Немој да нам причаш шта ваља или не ваља, како би требало или не би требало радити, већ нам прикажи шта си ти радио у време комунистичког, бољшевичког једноумља и титовске диктатуре. Где су твоји прилози о људима који су прогоњени због истинских либерлних идеја?

Кад су Јова и Јакша радили, Телевизија Београд није била у кризи? Или је то криза од њихових времена која траје и данас? Да би они испливали многи, вреднији од њих, морали су да потону, толико су имали добре завеслаје. Мора да су их вежбали на Хвару.

На потезу је Управни одбор и руководство РТС. Послушајте Јакшу па да видимо шта

[1] Требало је, брале мој, изаћи пред Тита, Стеву, Ивана, Милана и коментаристати њихову политичку ликвидацију друга Марка. То су могли само одабрани појединци.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here