Vidovdan.org

www.vidovdan.org
Данас је Чет Авг 28, 2008 2:47 am

Сва времена су у UTC + 1 сат [ DST ]

Започни нову тему Одговори на тему  [ 414 Поста ]  Иди на страницу 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Следећа
Аутор Порука
 Тема поста: Поставите питање o.Александру Ђаковцу
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 12:52 am 
Велики активиста
Велики активиста
Корисников аватар

Придружио се: Суб Сеп 30, 2006 12:00 am
Постови: 3908
Вероватно је већина чланова овог форума чула за мр Александра Ђаковца, а за оне који нису ево кратког извода из Википедије. Дакле:

Александар Ђаковац

Образовање: Магистар Православне теологије.

Страни језици: Енглески, Грчки - солидно, Руски - онако, Немачки - помало.

Радни ангажман:

* Координатор - надзорник за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.
* Извршни директор Хришћанског културног центра.
* Преводилац са енглеског, новогрчког и старогрчког.
* Уредник Првославне презентације ВЕРУЈЕМ [www.verujem.org].

Последњи пут мењао Алефшин дана Нед Сеп 09, 2007 12:54 pm, измењена 2 пута

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 1:43 am 
Велики активиста
Велики активиста
Корисников аватар

Да отворим `сезону` питања. Дакле,

1. Како оцењујеш досадашњи рад верске наставе у школама-шта је добро, шта може боље, а шта евентуално представља погрешну методологију? Шта мислиш, да ли би веронаука требала да буде обавезна или треба да остане факултативна? Шта би требало урадити да одзив деце буде већи?

2. Ово питање се тиче пастирског рада, али ме ипак занима твоје мишљење... Дакле, шта би, по твом мишљењу, требало практично урадити када је у питању редовније причешћивање оних који се причешћују нпр. једном у више година, као и оних који се скоро уопште и не причешћују? Дакле, сада не говорим о теолошком аспекту овог проблема, занима ме та чисто практична страна, тј. твоје мишљење о истој...Ради се о врло комплексном проблему, `животном`, а опет веома битном.

3. Какво је твоје виђење монофизита? Не мислим на оно теолошко, већ говорим о једном `људском`, егсистенцијалном плану, тј. какав утисак, као хришћани, остављају на тебе Јермени, Копти, Етиопљани...? Какав утисак на тебе остављају њихове културе?

Ето, толико за сада од мене...

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 1:50 am 
Велики активиста
Велики активиста
Корисников аватар

Придружио се: Пон Јан 15, 2007 1:00 am
Постови: 1888
Господине Ђаковац откуд ви на овом форуму када сте на верујем орг рекли да нећете долазити док је на видовдану господин Мирољуб Петровић?

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 7:00 am 
Активиста
Активиста
Корисников аватар

Придружио се: Нед Јун 11, 2006 12:00 am
Постови: 507
Христос Воскресе!

Добро дошао драги Александре.
Обзиром да си Администратор на најпосећенијем (за сад :wink: ) Православном српском сајту, тј форуму 'Верујем', а да се често појављујеш у медијима по питањима тумачења вере, какав је твој утисак: да ли се тим путем у довољној мери приближава, углавном удаљена Православна вера, српском аудиторијуму?
Да ли је уопште могуће сазнати какви су одјеци вишегодишњег труда на форуму који ти уређујеш, а неколицина појединаца редовно учествује.

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 8:03 am 
alefshin је написао/ла:
1. Како оцењујеш досадашњи рад верске наставе у школама-шта је добро, шта може боље, а шта евентуално представља погрешну методологију? Шта мислиш, да ли би веронаука требала да буде обавезна или треба да остане факултативна? Шта би требало урадити да одзив деце буде већи?

Веронаука је за сада добро кренула. У Београду је одзив деце солидан, мало преко 50%. Сада интензивно радимо на новим наставним Плановима и програмима, а у тај рад су укључени и вероучитељи, по десет са сваке епархије. Главни проблем у Београду је недостатак дипломираних теолога, али се ситуација полако креће на боље. Такође ми се чини да је један од проблема недовољна сарадња вероучитеља са свештенством, наравно не свуда. Мислим да веронаука треба да остане факултативна. Јер није у духу наше вере да приморавамо оне који не желе да лушају веронауку да то чине. Наравно да би за сву децу било боље да је слушају, али се ипак мора оставити слобода избора њиховим родитељима. Јер, наш је циљ, не првенствено да децу информишемо о вери већ да их приведемо цркве.

alefshin је написао/ла:
2. Ово питање се тиче пастирског рада, али ме ипак занима твоје мишљење... Дакле, шта би, по твом мишљењу, требало практично урадити када је у питању редовније причешћивање оних који се причешћују нпр. једном у више година, као и оних који се скоро уопште и не причешћују? Дакле, сада не говорим о теолошком аспекту овог проблема, занима ме та чисто практична страна, тј. твоје мишљење о истој...Ради се о врло комплексном проблему, `животном`, а опет веома битном.

Мислим да је ту најважнија ствар - стварање живе заједнице. А то је, да кажемо, посао или улога презвитера, свештеника. Ако се људи упознају, ако се друже, седну после службе да попију кафу, размењују искуства, можда одслушају по неко предавање у својој парохији, ангажују се око неке активности (рецимо помоћ старима итд), онда се ствара једна атмосфера поверења и љубави и превазилази се индивидуализам.

Причешће, што му и само име каже (значи "заједница"), није индивидуална ствар, и не ради се ту о броју причешћивања... ради се о томе да смо позвани да учествујемо на Трпези Господњој, на Свадби Царевог Сина... И онда је природно да желимо да учествујемо сваки пут... У градовима је тај проблем посебно изражен, људи се не познају, причешће и остале Тајне Цркве се доживљавају као индивидуални, приватни, чинови... Јер није за мене важно да се само ја стално причешћујем, него да се сви стално причешћујемо, пошто је то начин заједничарења нас међусобно и са Богом.

alefshin је написао/ла:
3. Какво је твоје виђење монофизита? Не мислим на оно теолошко, већ говорим о једном `људском`, егсистенцијалном плану, тј. какав утисак, као хришћани, остављају на тебе Јермени, Копти, Етиопљани...? Какав утисак на тебе остављају њихове културе?

Нисам имао прилике да их поближе упознам. Читава та ствар је врло жалосна. То су народи који су страшно пострадали и још увек страдају од ислмиста, тако да су моје симпатије уз њих. Судбина Јермена је слична нашој. О њиховом погрому у време Ататурка е врло мало зна и код нас, у школама се можда помиње, а ожда и не. Међутим, ту још увек постоје озбиљне теолошке препреке за Црквено јединсто. Они данас прихватају православност диофизитског исповедања вере али не и одлуке Халкидонског и каснијих Сабора што је непремостива тешкоћа. Такође, неки од осуђених јеретика на овим Саборима су за њих светитељи, као нпр. Севир Антиохијски и Диоскур.[/b][/quote]

Врх

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 8:14 am 
ТеодуМарија је написао/ла:
Христос Воскресе!

Добро дошао драги Александре.
Обзиром да си Администратор на најпосећенијем (за сад :wink: ) Православном српском сајту, тј форуму 'Верујем', а да се често појављујеш у медијима по питањима тумачења вере, какав је твој утисак: да ли се тим путем у довољној мери приближава, углавном удаљена Православна вера, српском аудиторијуму?
Да ли је уопште могуће сазнати какви су одјеци вишегодишњег труда на форуму који ти уређујеш, а неколицина појединаца редовно учествује.

Ваистину Васкрсе Господ!

Хвала на обродошлици.
Питање медија и вере, посебно интернета је доста сложено. Искрено речено, моја првобитна намера је била стварање интернет библиотеке, намењене нашим људима у иостранству који не могу да дођу до теолошке литературе. У време када је верујем.орг основан, пре десетак година, на српском готово да није било теолошких текстова и текстова Св. Отаца. Данас, хвала Богу има доста тога али још доста тога мора да се учини.

С друге стране, иако активно учествујем на форумима, један чак и уређујем, морам да признам да сам нисам начисто колико је то у сагласности са нашим предањем. Пре свега мислим на лично (литургијско) заједничарење које је срж наше вере и искуства. Не могу да се отмем утиску да форуми, то "виртуелно заједничарење", помало фингирају стварни живот.

Опет, то је јако добра могућност да се нешто сазна, па и да се људи упознају. Да кажем, то може да буде добар почетак, али је опасно ако се апослутизује, ако то постане главни (или једини) начин комуницирања.

Свако излагање, било уживо или преко медија, може да пружи информацију. Али, слобода човека је та која одлучује шта ће са том информацијом. Примити је к знању, заборавити, одбацити или одлучити да "оскуси и види". Тек у овом последњем случају, ако наша информација, да не кажем проповед, приведе некога заједници Цркве, можемо да говоримо о правом успеху.

Корист може бити и у томе да они који су већу заједници, имају прилике да понешто сазнају, да измене искуства.

Нажалост, што се вере тиче. интернет је изгледа постао најзлоупотребљаванији медиј. Црква ће у будућности морати да формира одређени однос према овој појави, а ја се надам да ће се то убрзо догодити.

Врх

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 8:43 am 
Велики активиста
Велики активиста
Корисников аватар

boskojugovic је написао/ла:
Господине Ђаковац откуд ви на овом форуму када сте на верујем орг рекли да нећете долазити док је на видовдану господин Мирољуб Петровић?

Мала упадица-уопште није тако речено, већ је Александар написао да на форуму имамо једног суботара, мислећи на Мирољуба. Ова тврдња је била поткрепљена неким линком. Као што знамо, нико јш није доказао да је Мирољуб заиста адвентиста, а он сам је неколико пута опширно говорио о томе и мислим да је некултурно и дегутантно да се даље говори о тој теми. Ако неко има непобитне доказе да је Мирољуб адвентиста, нека их слободно изнесе овде.

Последњи пут мењаo Алефшин дана Уто Апр 24, 2007 8:45 am, измењена само једанпут

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 8:45 am 
alefshin је написао/ла:
boskojugovic је написао/ла:

Мала упадица-уопште није тако речено, већ је Александар написао да на форуму имамо једног суботара, мислећи на Мирољуба. Ова тврдња је била поткрепљена неким линком. Као што знамо, нико јш није доказао да је Мирољуб заиста адвентиста, а он сам је неколико пута опширно говорио о томе и мислим да је некултурно и дегутсантно да се даље говори о тој теми. Ако неко има непобитне доказе да је Мирољуб адвентиста, нека их слободно изнесе овде.

А најједноставније је питати то самог човека, па ако каже да јесте - јесте, а ако каже да није - није.

Врх

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 12:17 pm 
Ја сам пренео цео линк са верујем орг који се бави Г. Петровићем али видим да га алефшин брише, тако да нећу учествовати на форунугде докон поп открива своју бољшевичку природу.
Збогом
boskojugovic

Врх

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 12:38 pm 
Активан члан
Активан члан
Корисников аватар

Придружио се: Суб Авг 05, 2006 12:00 am
Постови: 171
ћао

Последњи пут мењаo игорсима дана Чет Јул 26, 2007 8:37 pm, измењена само једанпут

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 3:12 pm 
Активан члан
Активан члан
Корисников аватар

Придружио се: Суб Мар 25, 2006 1:00 am
igorsima је написао/ла:
...

Увек је било и увек ће бити незадовољних. Уређивање форума није једноставан посао, има много искушења и много тешкоћа.

Форум уређујемо заједничким снагама Радомир, Срећко, Бојан, Звонко и ја. Свако од нас има свој начин рада, често се консултујемо мејлом... али имамо и поверење једни у друге. Сви радимо под познатим именима, тако да свако одговара за своје поступке.

Лично мислим да брат Радомир веома добро ради свој посао, као и остали. Будући да си ти својевремено банован, ја ни не очекујем да будеш задовољан :)

Ако Бог да, ја ионако планирам да полако смањујем своје учешће на свим форумима, јер то одузима доста времена... А што се верујем.орг тиче, жеља ми је да до краја ове године пређемо број од 1000 текстова у библиотеци...

Даље, ја лично волим и поштујем Митр. Зизијуласа па је то разлог што сам поставио доста његових текстова. Ти тектсови су, такође, литература за студенте БФ па је то још један разлог због кога су постављени. Међутим, Зизијулас свакако није доминантан на сајту, што и не може бити са постављених дведесетак текстова у односи на укупан број од преко 700.

Што се тиче форума који не вреди помињати, свако има слободу да заврши где жели. Постоји више православних форума: листа светосавље, форум соз-а, форум овде... тако да свако може да нађе шта му одговара...

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 4:04 pm 
Велики активиста
Велики активиста
Корисников аватар

Цитирај:
Ја сам пренео цео линк са верујем орг који се бави Г. Петровићем али видим да га алефшин брише, тако да нећу учествовати на форунугде докон поп открива своју бољшевичку природу.
Збогом
boskojugovic

Прво, уопште нисам докон. Што се тиче брисања порука, одавно сам наглашавао да је тема `Поставите питање Мирољубу Петровићу` управо то што јој само име каже-3 пута сам морао својевремено да одреагујем на међусобне дискусије учесника форума које су потпуно `разводњавале` тему, иако сам пре тога формирао `сплит` теме на коме је могао да се коментарише сваки Мирољубов став и уопште пише све оно што не припада теми која је сама по себи јасна. Ово што сте ви постављали је већ постављено самим линком који је послао Василије2 i зато не видим разлог да се то уопште поставља накнадно, а друго-да је постављено на сплиту теме коме најлогичније припада, не би ми пало на крај памети да исто бришем. Дакле, слободно поставите, ако сматрате то толико битним, целу дискусију са Верујем-а на сплит теме и то је то.

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 4:28 pm 
Активан члан
Активан члан
Корисников аватар

Придружио се: Суб Авг 05, 2006 12:00 am
ћао

Последњи пут мењаo игорсима дана Чет Јул 26, 2007 8:37 pm, измењена само једанпут

Врх
 Профил  

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 5:51 pm 
pozdrav za gospodina Djakovca
veliku stvar si uradio na verujem.org
mislim u hriscanskom prosvetiteljskom smislu
samo nastavi do 1000 tekstova

Врх

Тема поста:
Нови постПослато: Уто Апр 24, 2007 5:57 pm 
dokle se doslo u ekumenskom dijalogu danas...

Врх

Прикажи постове у последњих:  Поређај по  
Започни нову тему Одговори на тему  [ 414 Поста ]  Иди на страницу 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Следећа

Сва времена су у UTC + 1 сат [ DST ]

Ко је OnLine

Корисници који су тренутно на форуму: Нема регистрованих корисника и 1 гост

Не можете постављати нове теме у овом форуму
Не можете одговарати на теме у овом форуму
Не можете мењати ваше постове у овом форуму
Не можете брисати ваше постове у овом форуму
Не можете слати прикачене фајлове у овом форуму

Пронађи:
Иди на: