Amerikanci bili spremni da 30. aprila 1999. bombarduju „Vinču“

Podelite:

 U JUTARNJIM časovima 27. aprila 1999. godine inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju ponovo su posetili Institut za nuklearne nauke u „Vinči”.

        Gotovo u isto vreme kada su se međunarodni nuklearni posmatrači pojavili na ulazu u Institut, na internetu se pojavila satelitska fotografija sa natpisom „Vinca Nuclear Reserach Installation, Serbia”. Na slici su se jasno videli Reaktor RA, Reaktor RB, laboratorije za „vruću hemiju” i proizvodnju radioizotopa, kao i moćna Akceleratorska instalacija TESLA.

        – Činilo nam se da smo već bili određeni kao meta za bombardovanje – kaže tadašnji v. d. direktora Instituta u Vinči dr Ilija Plećaš, prisećajući se da su međunarodni inspektori dolazili u Institut sa mandatom da kontrolišu nuklearni materijal koji je bio odlagan od početka 1999. godine.

        Dva dana posle objavljivanja satelitskog snimka, 29. aprila, general Vojske Srbije Slobodan Petković, sa kojim je poslovodstvo Instituta bilo u stalnom kontaktu, javio je dr Plećašu da je moguće da će 30. aprila 1999. godine biti bombardovan Reaktor RA, u čijem je sastavu bio bazen sa istrošenim gorivom.

        – U eksploziji koja bi bila izazvana oslobodila bi se velika količina radioaktivnog materijala, koji bi ubrzo izazvao radioaktivnu kontaminaciju šireg regiona Beograda, sa katastrofalnim posledicama po zdravlje stanovništva i životnu sredinu – kaže dr Plećaš.

        Politika
Podelite:

1 COMMENT

  1. Vi to nas samo svađate sa našim prijateljima Klintonovima i Blerom. Zar još niste shvatili da su oni nas bombardovali ѕa naše dobro. Posipali nas radioaktivnim uranijumom da bi digli imunitet Srbima . Ubijali su naše Milice da bi Srbi sretnije živeli.
    Pa mi smo zato Klintonovima i Bleru platili i reket da nas još više vole.
    Zato su oni nama poslali svog največeg Skota da bdi nad nama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here