Ана Дабовић финансира Ђиласа!

Поделите:

Kошаркашица Фенербахчеа и српска репрезентативка Ана Дабовић донирала је 900.000 динара или око 7.500 евра за кампању бившег градоначелника Драгана Ђиласа за београдске изборе, који се одржавају 4. марта.

Осим новца који је уплатила Дабовићева, Драган Ђилас је за кампању добио прилог од 9,5 милиона динара, али је донатор компанија „Мултиком груп“, која се налази у његовом власништву.
удећи по подацима који су објављени на сајту ГГ „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“, ово су једине две донације веће од просечне плате у Србији који су легле на рачун листе коју предводи бивши градоначелник.

– Ми све наше донације објављујемо на сајту, у складу са Законом. Нећемо давати новац социјалним случајевима да нам они уплаћују прилоге. Нас ће донирати они који то желе и могу – наводи за „Блиц“ Драган Ђилас.

СНС без донација, али…

Са друге стране, његов главни ривал у трци за Скупштину Београда – Српска напредна странка до сада на својој интернет страници није објавила да је за кампању за београдске изборе добила било какав прилог. То, међутим, не значи да га нема, јер странке по Закону нису у обавези да објављују податке о донаторима и висинама прилога, уколико нису премашли износ једне просечне зараде у Србији.

Познато је да напредњаци имају више донатора него било која друга политичка странка или покрет (на председничким изборима било их је близу 7.000), као и да више од 90 одсто њих уплаћује исти износ – око 40.000 динара, што је ниже од просечне зараде у Србији. Тако је било и на претходним председничким и парламентарним изборима.

Донације уплаћивали функционери демократа

Од почетка изборне кампање у Београду, на рачун демократа легло је 39 донација у укупном износу од око 4,7 милиона динара. Међу донаторима су углавном функционери странке, а највећи уплаћени износ је 200.000 динара.

Толико је уплатио председник странке Драган Шутановац, као и његов заменик Горан Ћирић. Исти суму донирали су и потпредседници Нада Kолунџија и Бранислав лечић, а толико су уплатили и Александра Јерков, Балша Божовић и Зоран Лутовац.

На сајтовима њихових коалиционих партнера СДС-а Бориса Тадића и Нове странке Зорана Живковића нема никаквих података о прилозима у предизборној кампањи.

Далеко ниже донације легле су на рачуне других партија. Па је тако ДСС, чији је кандидат за градоначелника Београда Милош Јовановић, добио свега 300.000 у време предизборне кампање. По 100.000 динара даровало је предузеће „Хидро-геа“, „Томић СЗТР“ и Биљана Томић ПР.

Од ДСС више прилога уплаћено је на рачун Покрета за обнову краљевине Србије, који је до сада сакупио 367.700 динара, а у СПС-у нам је речено да до сада нису имали никакве донације.

Из градског буџета 37 милиона динара

Сви кандидати на изборима за Скупштину Београда могу да добију и новац који је за кампању издвојен из градског буџета, а рок за пријаву истиче у среду. Kако нам је речено у градском парламенту, у те сврхе одвојено је укупно 37 милиона динара.

Целокупна сума међутим не дели се пре избора, већ свега 20 одсто од тог износа, што је око 7,4 милиона динара. Уколико све листе које учествују на изборима одлуче да узму тај новац и обезбеде јемство, свака ће добити око 307.000 динара.

Преосталих 29,6 милиона дели се после гласања и то пропорционално броју освојених мандата.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here