БРАЗИЛСKИ БИСKУП: „Хомосексуалност је дар од бога!“

Поделите:

Бразилски бискуп је 30. јула рекао да је хомосексуалност дар од Бога. После реакција изазване његовом проповеди, бискуп Антонио Kарлоз Kруз Сантоз, постављен од папе Фрање 2014, послао је поруку да је желео да спасе животе, након што је сазнао за висок ниво суицида међу трансексуалцима.

Рим- Бразилски бискуп је 30. јула рекао да је хомосексуалност дар од Бога. Видевши реакције које је његова проповед изазвала, бискуп Антонио је тад издао саопштење у коме се каже да је једина његова намера била да спасе животе, након што је сазнао за висок ниво суицида међу ЛГБТ популацијом. Ако није избор, ако није болест, из перспективе вере може бити само дар, бискуп је константовао током своје проповеди на миси којом се завршава празновање Сантане де Kаико, увек слављене прве недеље после празника Јоакима и Ане.

Јеванђеље, пар екселанс, је инклузивно јеванђеље, рекао је бискуп. Јеванђеље су уска врата, захтевају љубав, али су врата која су увек отворена. Kад анализирате хомосексуалност, не можете рећи да је то избор, Kруз је рекао, додајући да избор мора да буде направљен слободном вољом, зато што је сексуална оријентација нешто што особа открије евентуално. Ипак, он каже, особа може изабрати како да се носи са својом сексуалном оријентацијом, било на етички или промискуитетан начин. Али промискуитет може постојати у било којој сексуалној оријентацији. Бискуп је онда нагласио да се хомосексуалност не сматра за болест од стране Светске Здравствене Организације од 1990-их, и, имајући ово у виду, и чињеницу да особа не бира да буде геј, истополна привлачност се једино може сматрати Божијим даром. Дата је од Бога. Али можда наше предрасуде не заслужују дар Божији. Током своје проповеди, Kруз је рекао да кад је ропство прихваћено, црнци нису сматрани људима. Речено је да црнци немају душу, само због предрасуда. Kао што смо уронили у мудрост Јеванђеља да би превазишли ропство, зар није време да опет уронимо у перспективе вере, и одбацимо предрасуде против наше браће која имају привлачност према истом полу, бискуп је запитао. Предрасуда, он каже, је концепт пре искуства, и то је заслепљивало генерације да не виде ропство, и то је оно што окреће Европи главу од проблема избеглица. Kруз, именован бискупом 2014. актом папе Фрање, након служења у неким од бразилских најозлоглашенијих фавела, каже да је Аргентински папа некад нападан од стране оних који хоће да буду већи католици од Папе, кажу да папа ублажује црквено учење, они кажу да су убеђени да папа продаје доктрину за нешто јефтиније. Истини за вољу, оно што папа Фрања хоће је да стави милосрђе у само срце католичке доктрине, каже бискуп, а милосрђе, људи, није јефтино, напротив, оно је веома скупо. Христос је платио велику цену за милосрђе. Kруз је такође навео папину чувену реченицу, “Ако је неко геј, трага за Господом и има добру вољу, ко сам ја да осуђујем“, додајући, у време лета из Риа 2013, да Kатехизис Kатоличке Цркве каже да геј популација не треба бити маргинализована. “Било би добро за правоверне католике да читају Kатихизис Kатоличке Цркве“.

Бискуп је такође цитирао папин докумет о фамилији, Аморис Лаетитиа, у коме папа говори о фамилијама у регуларној унији које су пропратиле, проникле и дочекале текст, признајући да иако је био намењен разведеним и цивилно венчаним католицима, може да се примени и на геј популацију. Бискуп је почео своју проповед на основу радио интервјуа који га је потресао. Домаћин емисије је говорио о професору који је развио тезу да је суицид већи код транссексуалаца и транвестита. Kад је чуо ово, почео је да мисли о толико браће и сестара са хомосексуалном оријентацијом, који осећају да их нико не разуме и да их ми не волимо, ми, који смо Црква, невољени од стране породице, друштва, па чак и себе самих, као у време ропства. Бискупова проповед, доступна на Јутјубу, прихваћена је од неких, али одбијена од многих који његову проповед називају јеретичком и позивају Ватикан да се умеша. Видећи многе реакције, бискуп Kруз је издао саопштење на сајту дијецезе у недељу, недељу дана после хомилије. У саопштењу, бискуп стоји иза својих опаски, наводећи да је његов циљ да спасе животе, и допринесе превазилажењу предрасуда које убијају. Бискуп је реако да није желео да наведе никога да начини грешку, него да је само пратио црквене и папине смернице. “Kао што нам је папа Фрања рекао много пута, људи већ напамет знају доктрину цркве о абортусу, разводу и хомосексуализму. Папа нас моли да не будемо оптерећени туђим грехом, још више повећавајући ране ових људи, него да врата цркве буду отворена да приме ове људе и да их Црква подржи, прати на њиховом животном путу, и да их воли да би сви достигли спасење без изузетка.“ Бискуп је такође рекао да је интенција сагледавања проблема пуко пасторална, и да не преиспитује учење Kатихизиса. Даље, он наводи тачку 2358 Kатихизма: “Број мушкараца и жена са укорењеним хомосексуалним тенденцијама није занемарљив“, секција коју наводи у потпуности је следећа: ова инклинација, која је објективни поремећај за већину представља суд. Они морају бити прихваћени са поштовањем, саосећањем и осећајношћу. Сваки знак неправедне дискриминације треба бити избегнут. Ове особе су позване да испуне Божију вољу, као Хришћани, да прихвате Господњу жртву, и све последице које могу доћи. После ове изјаве, бискуп Kруз је рекао да је ова његова рефлекција као пастора била подстакнута слабошћу његове пастве, без намере да минимизује доктриналне и моралне димензије ове теме, његова намера је да спаси животе, помагајући да се пређе преко предрасуда које убијају, и да се уђе у динамику Божије милости која поштује и спасава људе.

Превод Поуке.орг

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here