Ципрас: Македонска нација никада није постојала

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК к грчке Владе Алексис Ципрас изјавио је да „македонска нација никада није постојала“.

Ципрас је у интервјуу за грчки лист „Етнос“ говорио о питањима везаним за назив „суседне државе“ и које би име било прихватљиво, као и о питању иредентизма, преноси МИА.

Цео интервју биће објављен сутра. А данас е у његовој земљи објављено да је последња анкета показала да 64 одсто његових сународника поводом имена БЈРМ жели „обострано прихватљиво решење“.

Посредник у разговорима о новом имену Македоније, Метју Нимец, не жели да открива које је предлоге за решење тог вишегодишњег спора понудио двема странама, али истиче да ниједан не угрожава идентитет земље, напротив.

У интервјуу за македонску тв Сител, Нимиц једино открива да је његов предлог решења, достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

Иако Нимиц, није желео да открива који су предлози утврђени, македонски медији данас потврђују раније писање грчке штампе да је у питању пет предлога.

Нимиц је раније у интервјуу за македонску тв Сител рекао да је предлог достављен властима Грчке и Македоније, на који треба да одговоре за две седмице.

Portalalb.mk наводи да је реч о пет предлога: Република Македонија, Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија Скопље.

Подсећа се да питање имена, блокира Македонију на путу ка чланству у ЕУ и NATO-у, те додаје да се чини да је решење тог питања веома близу.

Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг је током боравка у Скопљу у четвртак дефинитивно искључио могућност прикључења Македоније тој алијанси, пре решења проблема са именом.

Нимиц је открио да је оптимиста и да је сада најбоље време за решење овог вишегодишњег спора између Грчке и Македоније.

С друге стране, македонски премијер, Зоран Заев, рекао је да ће о сваком усвојеном предлогу грађани Македоније одлучивати на референдуму.

„Све што предлажемо биће део референдума. Ми (СДСМ), Демократска унија за интеграције (ДУИ) и (најутицајнија опозициона) ВМРО-ДПМНЕ и друге странке имамо исте или сличне ставове“, оцено је премијер Заев.

Заев је у Струги рекао да је оптимиста и да мисли да ће две земље које су пријатељске и имају за циљ ширење сарадње наћи решење з обзиром на то да Грчка има проблем са уставним именом Македоније.

Премијер је нагласио да о суштини предлога, ипак, не треба јавно говорити да се не би угрозио успех преговора.

„Видите да је процес транспарентан, желимо да одлука буде донета, а онда ће се о њој изјаснити грађани на референдуму. Уверен сам, ако будемо пажљиви, што се односи и на грчку страну, да ћемо наћи решење за ово питање са којим се суочавамо већ 25 година“, рекао је Заев.

Заев је потврдио да ће са својим грчким колегом, Ципрасом, састати 24. јануара у Давосу.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here