Cipras: Makedonska nacija nikada nije postojala

Podelite:

PREDSEDNIK k grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da „makedonska nacija nikada nije postojala“.

Cipras je u intervjuu za grčki list „Etnos“ govorio o pitanjima vezanim za naziv „susedne države“ i koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi MIA.

Ceo intervju biće objavljen sutra. A danas e u njegovoj zemlji objavljeno da je poslednja anketa pokazala da 64 odsto njegovih sunarodnika povodom imena BJRM želi „obostrano prihvatljivo rešenje“.

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimec, ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku tv Sitel, Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja, dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Iako Nimic, nije želeo da otkriva koji su predlozi utvrđeni, makedonski mediji danas potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet predloga.

Nimic je ranije u intervjuu za makedonsku tv Sitel rekao da je predlog dostavljen vlastima Grčke i Makedonije, na koji treba da odgovore za dve sedmice.

Portalalb.mk navodi da je reč o pet predloga: Republika Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podseća se da pitanje imena, blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rešenje tog pitanja veoma blizu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj alijansi, pre rešenja problema sa imenom.

Nimic je otkrio da je optimista i da je sada najbolje vreme za rešenje ovog višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer, Zoran Zaev, rekao je da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

„Sve što predlažemo biće deo referenduma. Mi (SDSM), Demokratska unija za integracije (DUI) i (najuticajnija opoziciona) VMRO-DPMNE i druge stranke imamo iste ili slične stavove“, oceno je premijer Zaev.

Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da misli da će dve zemlje koje su prijateljske i imaju za cilj širenje saradnje naći rešenje z obzirom na to da Grčka ima problem sa ustavnim imenom Makedonije.

Premijer je naglasio da o suštini predloga, ipak, ne treba javno govoriti da se ne bi ugrozio uspeh pregovora.

„Vidite da je proces transparentan, želimo da odluka bude doneta, a onda će se o njoj izjasniti građani na referendumu. Uveren sam, ako budemo pažljivi, što se odnosi i na grčku stranu, da ćemo naći rešenje za ovo pitanje sa kojim se suočavamo već 25 godina“, rekao je Zaev.

Zaev je potvrdio da će sa svojim grčkim kolegom, Ciprasom, sastati 24. januara u Davosu.

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here