Crkva uručila odlikovanja SAJ-u!

Podelite:

Visoka crkvena odlikovanja Specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a Srbije i njenom komandantu pukovniku Spasoju Vuleviću

Trećeg dana najvećeg hrišćanskog praznika Vakrsenja Gospodnjeg, 10. aprila 2018. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, u prisustvu velikog broja vernika, služio je svetu Liturgiju u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u naselju „13. maj“ u Batajnici. Tom prilikom, Patrijarh srpski g. Irinej je uručio visoka crkvena priznanja – orden Svetog kralja Milutina – kojima je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odlikovao Specijalnu antiterorističku jedinicu (kao ustanovu) i njenog komandanta pukovnika policije g. Spasoja Vulevića (kao pojednica) za izuzetan doprinos u podizanju i građenju crkve Svetog Stefana Dečanskog (fotogalerija).

Orden Svetog kralja Milutina dodeljuje se onim pojednicima i ustanovama koji su se dokazali kao ktitori i dobrotvori, s obzirom na to da je i sam kralj Milutin bio veliki dobrotvor i zadužbinar.

Na tržestvenom prazničnom sabranju Njegovoj Svetosti Patrijarhu sasluživali su arhijerejski namesnik zemunsko-novobeogradski protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, arhijerejski namesnik mlavski protojerej-stavrofor Jović, starešina hrama Svetog kneza Lazara u Zemunu polju protonamesnik Rade Jović, starešina hrama Svetog jevanđeliste i apostola Luke na Košutnjaku jerej Nikola Gavrić, protođakon Stevan Rapajić i đakon Dragan Tanasijević.

Tokom bogosluženja Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej odlikaovao je prezvitera Radeta Jovića, starešinu hrama Svetog kneza Lazara u Zemunu polju i novog hrama Svetog Stefana Dečanskog, činom protojereja.

Kuća ostaje deci, Crkva narodu!

Incijativa za izgradnju crkve Svetog Stefana Dečanskog pokrenuta je 18. avgusta 2011. godine, kada je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu komandanta SAJ-a pukovnika g. Spasoja Vulevića, kao i jereja Radeta Jovića iz Zemun polja. Susretu su prisustvovali i tadašnji vikari Njegove Svetosti, Episkopi hvostanski Atanasije i lipljanski Jovan. U srdačanom i toplom susretu pukovnik Vulević tada je izrazio Njegovoj Svetosti želju pripadnika SAJ-a, Vojske Srbije i građana da u neposrednoj blizini svoje baze u naselju „13. maj“ u Batajnici podignu hram koji bi mogli svakodnevno da posećuju. Njegova Svetost se sa ovom izuzetnom zamišlju složio i blagoslovio da planirana i novopodignuta crkva bude na obličje Kraljeve crkve u Studenici i da dobije ime po Svetom Stefanu Dečanskom, koji će biti zaštitnik i pokrovitelj ovog hrama.

Na dan Svetog velikomučenika Nikite i Svetog Josifa Temišvarskog, 28. septembra 2011. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej posetio je naselje „13. maj“ u Zemunu i mesto gde će početi gradnja Crkve. Njegova Svetost je blagoslovio pripadnike policije i vojske i blagoslovio da na tom mestu bude podignuta crkva posvećena Svetom kralju Stefanu Dečanskom koja će sabirati vernike iz ovog naselja, a takođe biti i kapela SAJ-a i 224. centra za elektronska dejstva Vojske Srbije.

Izgradnja crkve Svetog Kralja Stefana Dečanskog svečano je počela 12. oktobra 2011. godine, na dan Svetog Kirijaka Otšelnika. Tog dana, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, Episkop hvostanski Atanasije (Rakita) osvetio je novopostavljeni krst u naselju „13. maj“ u Batajnici, gde će po blagoslovu Njegove Svetosti biti podignuta crkva. Vladiku je dočekalo mnoštvo žitelja naselja, vernika, pripadnika Vojske Srbije i SAJ-a, koji će u hramu, kada bude izgrađen, moći da se sabiraju na svetu Liturgiju. Ovaj istorijski dan ostao je svima u lepom sećanju, zato što označava početak gradnje crkve koja predstavlja prvu vojno-policijsku kapelu koju pripadnici vojske i policije grade zajedno sa narodom.

Kopanje temelja za izgradnju crkve počelo je 3. maja 2012. godine, na dan Svetog Nikolaja Srpskog. Temelje su ručno iskopali pripadnici SAJ-a i Jedinice za elektronska dejstva Vojske Srbije, što je bila njihova velika želja. Nalivanje betona u temelj crkve izvršeno je 10. maja 2012. godine, na dan Spaljivanja moštiju Svetog Save. Prvi su sipali beton pukovnik Branislav Ljušić, komandant 224. Centra za protivelektronska dejstva Vojske Srbije, pukovnik policije Spasoje Vulević, komandant SAJ-a, g. Dušan Ćosović, direktor PIK Zemun i jerej Rade Jović, mesni paroh.

Osveštenje novog hrama Svetog Stefana Dečanskog obavljeno je 13. avgusta 2012. godine u prisustvu velikog broja žitelja naselja, vernika, pripadnika SAJ, Vojske Srbije, donatora i gostiju. Čin osveštenja je obavio Episkop hvostanski Atanasije (Rakita) uz sasluženje jereja.

Svečanost osveštenja i postavljanja krsta na krov novosagrađene crkve održana je 13. avgusta 2013. godine. Službu je vršio Episkop lipljanski Jovan (Ćulibrk) uz činodejstvovanje sveštenika i prisustvo velikog broja gostiju, građana, pripadnika vojske i SAJ-a, predstavnika Crkve. Vladika Jovan istakao je značaj ovog crkvenog zdanja, jer će podvig njegove izgradnje biti zauvek upisan u našu istoriju. On je naglasio i da osvećenje i postavljanje krsta na crkvu predstavlja „kraj početka i početak kraja“. -Kraj početka jer je crkva sazidana, a početak kraja koji nema kraj – duhovnog zidanja. Ova crkva ima poseban značaj, jer je prva posle Drugog svetskog rata koju su s narodom izgradile vojska i policija, istakao je Vladika lipljanski Jovan.

Crkva je građena dobrovoljnim ličnim prilozima pripadnika SAJ-a, 224. ccntra za protivelektronska dejstva Vojske Srbije, građana i vernika iz naselja „13. maj“, a izgradnju su pomogli i Gradska opština Zemun, Srpska Pravoslavna Crkva i brojni donatori. Takođe, pripadnici SAJ-a, Vojske Srbije, građani i vernici učestvovali su izgradnji crkve i dobrovoljnim radom i prilozima u građevinskom materijalu. U tom smislu, izgradnja hrama Svetog Stefana Dečanskog predstavlja jedinstven primer sabornosti naroda i uspešne civilno-vojno-policijske saradnje.

U službi naroda, u slavu Boga

Veza koja objedinjuje i povezuje krsnu slavu SAJ-a – Sabor Svetog arhangela Mihaila (Aranđelovdan) i pripadnike ove jedinice nije samo simbolična i duhovna – ona je iskonska i duboka, u njenoj suštini se nalazi borba protiv svakojakog zla. Aranđelovdan je praznik arhistratiga Mihaila, predvodnika vojske anđela sabrane da bi se suprostavila silama zla palog anđela Lucifera. Arhangel Mihailo je zaštinik i pokrovitelj SAJ-a.

Arhangel Mihailo prvi je od osam anđela koji su pred Božjim prestolom zaduženi da se suprostave zlim silama. Ime Mihail na jevrejskom znači „ravan Bogu“ i od prvih hrišćanskih vremena predstavlja se kao vojvoda i zapovednik, sa kopljem koje upire u Lucifera. Uz to, smatra se čuvarom pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Smatra se najuglednijim među bestelesnim silama i najbližim nebeskom prestolu.

Obeležavanju krsne slave prisustvuju pripadnici jedinice u svečanim uniformama, veliki broj zvanica, crkvenih velikodostojnika, rukovodilaca i kolega iz MUP-a, gostiju i prijatelja jedinice.

SPC

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here