Đenka je stvarno postojao, fotkao golišave beogradske dame

Podelite:

Najpoznatiji srpski snimatelj predratnog doba bio je Kosta Novaković, koji je i više nego zaslužan za pikantne filmove koje su u Srbiji snimali Rusi.

Novaković je bio uvaženi dvorski snimatelj koji je imao svoj studio u Kursulinoj ulici, a svaki od četiri zida mu je bio različit. Kod njega su dolazile mlade žene iz imućnijih porodica željne popularnosti, a on ih je slikao gole, ali nikad se nije pojavio film nego samo fotografije.

Bio je studijski fotograf koji je slikao đevojke u slobodnijem položaju, ali i fantastičan scenograf, pa je ta četiri različito obojena zida koristio kako bi brže i ekonomičnije snimao pošto je imao okretnu kameru i samo jednu rasvjetu. Uz pomoć tih zidova imao je praktično četiri scene.

U njegovom studiju snimljene su lezbijske scene iz filma “Kralj čarlstona i vesele beogradske đevojke”, kao i erotski film “Đevojka koja čita”, a dokaz za to je upravo isto ukrašeni zid kakav je Novaković imao u svom studiju.

Taj studio je srušen u Drugom svjetskom ratu.

Najpoznatiji njegov film je „Grešnica bez grijeha“ iz 1930. godine, ali to nije erotski film, iako se i u njemu na podu pojavljuje pirotski ćilim, a ima i „slobodnijih“ scena.

“Glume Sonja Stanisavljević i Viktor Savčić. Radi se o hohštapleru koji namamljuje udatu ženu. U filmu se pojavljuju prostitutke u zatvoru, a vidi se da fali dio filma iz zatvora, a to je upravo zbog cenzure. Ipak, ima erotskih scena, a to su, na primjer, kada glumica oblači svilene čarape i pokazuje lijepe noge”, naglašava Erdeljanović.

Projekcije za gospodu

U predratno doba projekcije su organizovane i po bordelima, poput onog koji se nalazio na mjestu današnjeg hotela „Union“ u Kosovskoj ulici. Odmah u komšiluku, gđe je sada Muzej kinoteke, prije Drugog svjetskog rata bio je bioskop „Kosovo“ u kome su prikazivani pornografski filmovi.

“Taj bioskop od bordela dijelila su samo mala vrata. Dešavalo se da se pušta najobičniji film, a da odrasla gospoda kao dođu u bioskop da bi gledali tu projekciju, a u stvari popnu se kroz mala vrata do prijateljica noći. Kada kinooperater pusti posljednju rolnu filma, on aktivira zvonce da gospoda mogu da siđu opet dolje u bioskop i izađu napolje kada se završi film. Dobiju usput i radnju filma da znaju šta su gledali u bioskopu”, pričaju filmski radnici. Pojedini imućniji građani posjedovali su projektore, pa su u kućnim bioskopima prijateljima prikazivali filmove s erotskim scenama.

OZNA spaljivala porniće

Nakon 9. maja 1945. godine Ođeljenje za zaštitu naroda (OZNA) zahtijevalo je od svih dotadašnjih srpskih snimatelja da im predaju sve svoje filmove, među kojima su bili i “pornići” kako bi ih abolirali zbog saradnje sa Njemcima tokom Drugog svjetskog rata. Mnoga ostvarenja su tom prilikom spaljena na Pašinom brdu, Tašmajdanu i Dunavskom keju.

Najveća erotska zvijezda sa naših prostora

Ubjedljivo najveća međuratna erotska zvijezda sa naših prostora bila je slovenačka glumica Ida Kravanja (1907-1979), poznatija kao Ita Rina. Ona se 1931. godine preselila u Beograd, udala za srpskog inženjera Miodraga Đorđevića, prešla u pravoslavlje i uzela ime Tamara. Itu Rinu je proslavio film češkog reditelja Gustava Mahatija „Erotikon“ (1929), u kome je glumila udatu ženu koja se podaje zavodniku. Ita je 1926. izabrana za mis Jugoslavije. Poslije Drugog svjetskog rata na filmu se pojavila samo još jednom, u manjoj sporednoj ulozi u filmu „Rat“ (zajedno sa Batom Živojinovićem) u režiji Veljka Bulajića, koji je nominovan za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji 1960. godine. Ita Rina je ukupno igrala u 18 filmova, uglavnom čehoslovačke i njemačke proizvodnje.

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here