Драгослав Бокан: Зашто српски патријарх не столује у Пећи?!

Поделите:

Чудно, али истинито, никада нисмо било захтевнији, а никад у горој и немоћнијој позицији.
Ваљда то иде тако, са дегенерацијом нашег осећања за реалност и сопствене могућности (и одговорности) у вечној борби званој ”историја”.

Па ме тако пита један мој саговорник, право из Косовске Митровице. Горко и помало иронично каже (питање је, наравно, реторичко): ”Баш ме чуди што исти тај патријарх не дође у тај ‘Јерусалим’, како га назива у својој бањалучкој беседи, и тако нам да пример, но се мучи и пати из Београда за страдалним Косметом…”

Одговор је јасан као дан, али нама данас, очигледно, невидљив:
Наш патријарх је, поштовани сународници, преко свештенства Цркве којој је на челу (СПЦ), и те како присутан на Косову и Метохији…
Главнокомандујући ма које војске (па и оне Христове) је присутан тамо где су му утврђења, логори и биваци, а не само тамо где и он лично, ногом крочи и столује.
А то што није у Пећи, па ко би га па тамо пустио? Патријарх одлучи да оде тамо – са све црквеном бирократијом и свим оним што мора да ради свака Патријаршија – а Шиптари и НАТО га, тек-тако, пусте да дође, са све широким наклоном?!!!
Па што већ вековима тамо не столује (сем симболично) ниједан српски патријарх? Из хира, кукавичлука, незнања… или су, ипак, неки други разлози у питању?

Постоји нека необична тврдоглавост и несхаватање реалности у нашој генерацији (и свим нашим претходницима, још од 1918-те па наовамо), па нас та особина удаљује од могућности да се уопште супротставимо ма коме, а камоли да још и победимо.
Било је и некада незналица, необавештених,па и мутивода и бунтовника без разлога – али нису имали право гласа, нити утицај у јавности.
Интернет нам је ”поклонио” такву ситуацију, сасвим нову у нашој историји, и то у најгорем могућем тренутку (тоталну разједињеност ставова у ери неопходног сабирања и саборне одлучности). И то нас може коштати више него што наслућујемо.

Извор: ФБ профил Драгослава Бокана

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here